„Kaštonai turi gydomųjų savybių ir, pasak jų surinkimu bei pardavimu užsiimančių žmonių, turi jauninančiųjų galių – padeda išlikti ilgiau jauniems bei sveikiems. Šį rudenį buvo itin gausus kaštonų derlius, tiek Vokietijoje, tiek Prancūzijoje, kur jie labiausiai mylimi. Toje pačioje Vokietijoje, kaip pavyzdžiui, žmonės buvo skatinami surinkinėti ir priduoti už piniginį atlygį, Haribo fabrikas net vykdė tokią akciją vaikams: 10 kg kaštonų keitė į 1 kg guminukų. Pagrindinis importuotojas yra Kinijos rinka, daug eksportuojama ir į Turkiją, Portugaliją, Graikiją, Italiją,” - dalinasi mintimis, neseniai iš kulinarinės kelionės po Vokietiją grįžusi „Čiop Čiop„ kulinarinio lofto vadovė Urtė Mikelevičiūtė.
Kaštonų ruošimo subtilybių „Čiop Čiop" siūlo pasimokyti Prancūzijos virtuvės kursuose, kuriuose pristatomas specialus Kalėdinis meniu.
„Čiop Čiop" šefė Anna dalinasi receptu iš prancūziškai kalėdiškos patiekalų kolekcijos:
Švelni kaštonų ir grybų sriuba su šonine ir riešutais
Reikės (4-6 porcijoms):
2 valg. šaukštai džiovintų baravykų
1 l sultinio (daržovių, mėsos ar vištienos)
4 bulvės
1 svogūnas
1 morka
3 saliero stiebai
1 valg. šaukštas sviesto
1 lauro lapas
600 g paruoštų kaštonų (šviežių ar marinuotų)
200 ml grietinėlės(30-35% riebumo)
50 g šoninės
50 g lazdyno ar graikinių riešutų
kelios šakelės šviežių žolelių pateikimui (petražolės, čiobreliai, rozmarinai) druska, pipirai
Džiovintus baravykus palikite kelioms valandoms nedideliame kiekyje vandens.
Nuskustas bulves, morkas, svogūną ir saliero stiebus supjaustykite mažais kubeliais.
Puode su storu dugnu išlydykite sviestą ir jame 5 minutes pakepkite svogūną, morkas, bulves bei saliero stiebus.
Įdėkite išmirkytus grybus ir pakepti dar 5 minutes. Į puodą įpilkite sultinio, užvirkite, įdėkite lauro lapų, sumažinti ugnį ir pavirkite 15 minučių.
Šviežius kaštonus įpjaukite „kryžiumi“ ir kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių Celsijaus orkaitėje 20 minučių. Kol kaštonai šilti nuvalykite odeles ar išgliaudykite. Marinuotus kaštonus nukošt. Įdėkite kaštonus į puodą su sultiniu bei daržovėmis, pabarstykite druska bei pavirkite dar 15 minučių. Nuimkite sriubą nuo viryklės, išimkite lauro lapą ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Jeigu sriuba atrodo per tiršta, galite įpilti šiek tiek daugiau sultinio ar vandens. Sausoje keptuvėje paskrudinkite traiškytus riešutus bei pailgais gabaliukais supjaustytą šoninę, skrudinkite 3-5 minutes, iki kol viskas lengvai apskrus.
Supilkite sriubą į puodą, įpilkite grietinėlės ir sumaišykite. Pašildykite ant vidutinės ugnies iki užvirs.
Sriubą tiekite lėkštėje ant viršaus uždėję šoninės gabalėlių, riešutų, pagardinkite šviežiomis žolelėmis bei juodais pipirais.
Skanaus!