4 populiariausi klausimai apie kramtomąją gumą

Kramtomoji guma, rodos, kiekvieno savo burnos higiena besirūpinančio žmogaus kišenėje atrandamas dalykas. Tačiau daugeliui žmonių vis dar kyla klausimas – na, ir kas gi nutinka, kai kramtome gumą? Nepatikėsite, kokių, iš pažiūros, elementarių klausimų kartais susilaukia visažinė paieškos sistema „Google“. Štai keletas iš jų.

Teigiama, kad nuo gumos kramtymo, kaip ir nuo rūkymo, gali imti kauptis dujos, mat į žarnyną pakliūna oras.<br>123rf nuotr.
Teigiama, kad nuo gumos kramtymo, kaip ir nuo rūkymo, gali imti kauptis dujos, mat į žarnyną pakliūna oras.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2013, 8:49 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:08 PM

1. Ar nuo kramtomosios gumos storėjama?

Balandžio mėnesį atliktas tyrimas nurodė, kad gumos kramtymas prieš valgį ne tik, kad nesumažino porcijos dydžio, tačiau privertė dalyvius suvalgyti daugiau maisto. Laimei, yra ir gera žinia – gumą kramtę tyrimo dalyviai dienai bėgant valgė rečiau.

Taip pat paaiškėjo, kad kramtant mėtinę kramtomąją gumą, vaisių ir daržovių skonis stipriai pakinta į blogąją pusę, tad padidėja rizika griebtis nesveiko maisto.

2. Ar kramtant gumą kaupiasi dujos?

Teigiama, kad nuo gumos kramtymo, kaip ir nuo rūkymo, gali imti kauptis dujos, mat į žarnyną pakliūna oras.

3. Ar kramtomoji guma stimuliuoja protinę veiklą?

Kad ir kaip juokingai skambėtų šis klausimas, vis dėlto, tiesos jame yra. Mokslininkai, atlikę smegenų skenavimus, išsiaiškino, kad kramtant gumą aktyvuojama ta smegenų dalis, kuri yra atsakinga už trumpalaikę bei ilgalaikę atmintį. Tyrimas taip pat nurodė, kad kramtomoji guma padeda mums tapti budresniems ir netgi gali sumažinti stresą.

4. Ar nuo kramtomosios gumos pagerėja burnos kvapas?

Kramtomoji guma stimuliuoja seilių išsiskyrimą, taip neleisdama burnai išsausėti. O išsausėjusi burna kaipmat padovanos jums prastą burnos kvapą. Norint efektyviai apsisaugoti nuo blogo burnos ertmės kvapo, mokslininkai, be abejo, siūlo kramtyti becukrę kramtomąją gumą ir reguliariai valytis dantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.