Namie išsikepti kūčiukai – patys skaniausi

Skanūs, traškūs, o svarbiausia - pagaminti savo rankomis. Tokius kūčiukus Kūčių stalui patiekti siūlo Šiaulių profesinio rengimo centro (PRC) mokiniai – būsimieji konditeriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Dec 19, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:18 PM

„Per Kalėdas svarbiausia ne dovanos, o artimųjų dėmesys. Todėl norint pamaloninti artimuosius tikrai verta rasti valandėlę laiko ir iškepti kūčiukų. Namuose pagaminti kūčiukai bus ne tik skanesni, bet ir gerokai pigesni už pirktinius“, - portalui lrytas.lt tvirtino konditerijos specialybę pasirinkęs Šiaulių PRC mokinys 19 metų Vytautas Vaitekūnas.

Šiame centre virėjo specialybės Šiaulių PRC besimokantis 17 metų Darius Šležas Kalėdų stalui pasiūlė neįmantraus, tačiau gardaus deserto – grietinėle pagardinto duonos kisieliaus - receptą.

Pasiūlė du kūčiukų receptus

Nuo mažens gaminti mėgstantis V.Vaitekūnas sakė, kad kūčiukus namuose pats kepa nuo 14 metų.

Pasak būsimo konditerio, pasigaminti kūčiukų nėra sunku.

„Sugaišęs apie valandą laiko turėsi puikų Kūčių stalo patiekalą. Namuose išsikeptus kūčiukus galėsi laikyti daug ilgiau nei pirktus parduotuvėje – naminiai ne taip greitai pasens. Be to kepant namuose kilogramas kūčiukų jums kainuos apie septynis litus, o parduotuvėje už kilogramą kūčiukų teks sumokėti apie dešimt litų“, - tvirtino V.Vaitekūnas.

Būsimas konditeris pasiūlė du kūčiukų receptus.

„Tiems, kas taupo pinigus siūlyčiau išsikepti „paprastųjų“ kūčiukų. O tiems, kas nori pasigaminti skanesnių kūčiukų, papildomai dar prireiks pieno, margarino ir kiaušinių“, - paaiškino V.Vaitekūnas.

Tešlą reikia kildinti

Norint išsikepti „paprastųjų“ kūčiukų prireiks 600 gramų miltų, 50 gramų aguonų, 100 gramų cukraus, 300 mililitrų šilto vandens, 15 gramų šviežių mielių, 30 gramų aliejaus ir 2 gramų druskos.

Mieles su trupučiu cukraus reikia išmaišyti ir įpilti dalį iki 30 laipsnių temperatūros pašildyto vandens, viską gerai išmaišyti, įdėti pora šaukštų miltų, pamaišyti, kol masė taps vientisa, ir jos paviršių pabarstyti miltais. Gautą masę reikia uždegti ir pusvalandžiui palikti kilti šiltoje patalpoje.

Iškilusią masę reikia įdėti į persijotus miltus ir aguonas, supilti likusią dalį šilto vandens su jame ištirpintu cukrumi bei druska. Galiausiai reikia supilti aliejų ir tešlą minkyti tol, kol ji nebelips prie rankų. Tada tešlą reikia vėl uždengti ir palikti šiltoje patalpoje dar 5-10 minučių. Po to tešla vėl minkoma ir dar kartą kildinama.

Iš pakilusios tešlos suformuojami 0,5-0,7 centimetro skersmens voleliai, kurie supjaustomi kvadratėliais, dedami į paruoštą skardą ir pakildinus kepami iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Ilgiau kepę kūčiukai bus traškesni

Panorus išsikepti „pagerintų“ kūčiukų papildomai prireiks stiklinės pieno, dviejų kiaušinių ir 100 gramų margarino.

Gaminant „pagerintus“ kūčiukus prireiks vos 50 mililitrų vandens, kuriame reikia išmaišyti mieles.

Pašildyto pieno bei išplaktų kiaušinių prireiks gaminant tešlą, o ištirpintas margarinas į tešlą supilamas kartu su aliejumi.

„Iš esmės pagal abu šiuos receptus pagamintų kūčiukų skonis skiriasi nedaug. Norint pagaminti traškesnius kūčiukus, reikia kepti ilgiau. Tuomet kūčiukai bus ne tik traškesnis, bet ir tamsesnės spalvos“, - paaiškino V.Vaitekūnas.

Priminė griliažinio saldainio skonį

Virėjo specialybę kaip ir dvi jo sesės pasirinkęs D.Šležas sakė, kad duonos kisielių Kalėdų stalui patiekti nusprendė, nes mėgsta gaminti desertus.

Kaip virti duonos kisielių D.Šležas sakė išmokęs iš mamos, o savo mokytojos Reginos Daunorienės padrąsintas vaikinas nusprendė eksperimentuoti – sluoksniuoti kisielių su džiuvėsiais ir pagardinti jį plakta grietinėle.

Duonos kisieliui su plakta grietinėle pagaminti prireiks 80 gramų ruginės duonos, 150 mililitrų virinto vandens, 9 gramų krakmolo, 25 gramų cukraus, apie 20 gramų plaktos grietinėlės ir apie 10 gramų duonos džiuvėsėlių.

Džiovintą duoną reikia užplikyti verdančiu vandeniu ir palaikyti dvi-tris valandas, o po to viską nukošti. Krakmolą reikia atskiesti nedideliu kiekiu atvėsintos sunkos. Likusią sunką reikia užvirinti, įdėti cukraus, atskiesto krakmolo ir pakaitinti. Kisielius turi būti pusiau tirštos konsistencijos ir šviesiai rudos spalvos.

Įpylus dalį kisieliaus į indą reikia pabarstyti džiuvėsėlių o tada užpilti kitą sluoksnį. Pasak D.Šležo, šis desertas bus skanesnis, jei jį pagardinsime grietinėle.

D.Šležo pagaminto duonos kisieliaus paragavusi R.Daunorienė pagyrė mokinį už inovatyvumą – mokytojai ypač patiko duonos džiuvėsių pagardas.

„Su džiuvėsiais šis desertas kažkuo primena griliažinį saldainį“, - tvirtino visiems šiuo jos mokinio receptu pasinaudoti pasiūliusi R.Daunorienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.