Sveikuolė S.Kriaučiūnienė: energiją sugrąžins 7 dienų programa

Atėjus pavasariui dažnas skundžiamės energijos stoka, nepaaiškinamu nuovargiu. Ką daryti, kaip po žiemos sustiprinti savo organizmą? „Vietoje įprasto sumuštinio ir kavos puodelio pradėkite dieną valgydami vaisius, daržoves, žalumynus“, - pataria Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-04-10 11:05, atnaujinta 2018-02-14 18:27

Vaisiai, daržovės, grūdai ir sėklos

S.Kriaučiūnienė jau keletą metų konsultuoja žmones, kaip atsikratyti blogos nuotaikos, energijos trūkumo bei išsivaduoti prastos savijautos gniaužtų. Visiems ji rekomenduoja išbandyti pačią paprasčiausią septynių dienų programą – eksperimentą, savotišką iššūkį.

„Šioje programoje nėra nieko, apie ką žmonės nežinotų. Jos paslaptis slypi tame, kad visas tas žinias taikant kartu ir koncentruotai sulaukiama puikaus rezultato, susigrąžinama gera fizinė ir emocinė savijauta“, - teigė sveikuolė.

Šią savaitę teks atsisakyti druskos, cukraus, kavos, juodosios ir žaliosios arbatos, bet kokio gyvūninės kilmės produkto (sviesto, pieno ir jo produktų, mėsos, žuvies, vištienos, kiaušinių ir t.t.), baltų miltų patiekalų, alkoholio ir tabako (jei rūkote - mažinkite).

Valgyti teks tik vaisius, daržoves, grūdus, sėklas. Geriausia - neapdorotus. Tik daržoves leidžiama šiek tiek patroškinti, bet labai nedaug.

Košėms kruopas reikėtų keletą kartų nuplauti vandeniu, pamerkti iš vakaro, o ryte tik užvirti, nukelti nuo ugnies ir palikti 10 – 15 minučių brinkti. Grūdus galima ir daiginti.

Per dieną reikėtų išgerti 6 – 8 puodelius vandens, tačiau po truputį, mažais gurkšniais. Rytą idealu pradėti nuo stiklinės vandens su pusės citrinos sultimis.

Iš ryto nevalgykite tol, kol nepasituštinote. Iki tol gerkite vandenį ar tik žolelių arbatas.

Daržovių salotas ruoškite su aliejumi, pagardindami moliūgų, saulėgrąžų ar sezamo sėklomis.

Riešutus valgyti galima, bet ne saujomis, o vienetais – kuo ilgiau kramtysite, tuo sotesni būsite.

Kadangi duona rūgština organizmą, šią savaitę jos geriau atsisakyti.

Neatsisako ir iš toli atvežtų vaisių

„Pusryčiams rinkitės vaisius: žalius arba džiovintus, košes. Pietums ir vakarienei labai tinka daržovės“, - sakė S.Kriaučiūnienė.

Ji dažnai gamina skanų ir maistingą kokteilį. Jam reikia šiek tiek vandens, banano, obuolio, linų sėmenų (prieš tai reikia mažiausiai pusvalandį jas pamirkyti vandenyje), dilgėlės arba garšvos. Viską suplakti.

Tai bene vienintelis jos gaminamas kokteilis. Paprastai Sigita labiau mėgsta vaisius ar daržoves valgyti arba spausti iš jų sultis.

„Kartą vienoje maitinimo įstaigoje užsisakiau „žaliąjį“ kokteilį gal iš kokių dešimties ingredientų, tai po to visą dieną mano pilve buvo tikras „uraganas“. Po to karto į visokius kokteilius žiūriu labai atsargiai. Juos turėtų gaminti žinovai – mokantys subalansuoti ir išgauti puikius skonius“, -- sakė pašnekovė.

S.Kriaučiūnienė vartoja tiek Lietuvoje, tiek kituose kraštuose užaugintus vaisius ir daržoves.

Ji nepritaria tiems, kurie garsiai kalba apie sezoniškumą – neva reikia valgyti tik tam tikru laiku ir savo gyvenamosios vietos klimato juostoje užaugintas gėrybes.

„Yra šalių, kur visada šilta. Kodėl gi nenupirkus ten užaugintų gardumynų? Dėl to nematau jokios problemos.

Gal tik vienintelis klausimas neramina - kiek tie atvežtiniai vaisiai ar daržovės yra užteršti.

Tad prieš vartojimą viską būtina labai kruopščiai nuplauti po karštu vandeniu, o jei to nepakanka, aš dar, pavyzdžiui, perplaunu ir su ūkišku muilu“, - kalbėjo sveikuolė.

Jos namuose visada yra kriaušių, kivių, bananų, mangų, vynuogių, apelsinų, citrinų ir kitų vaisių, atvežtų iš tolimų kraštų.

Daržoves ruošia garuose

Ką S.Kriaučiūnienė pasiūlytų paruošti pietums?

Ant jos pietų stalo dažnai garuoja įvairūs troškiniai, patiekiami su išbrinkintomis kruopomis ir šviežių daržovių salotomis arba daržovių sriubos.

„Troškiniui daržoves stengiuosi paruošti garuose. Nuostabių skonių joms suteikia netradiciniai prieskoniai, padažai.

Siūlau paragauti neįprastai pagamintų - pašildytų raudonų burokėlių. Tam tereikia sutarkuoti žalią šviežią burokėlį ir trumpai pakepti keptuvėje įkaitintame aliejuje arba išvalytame lydytame svieste „ghi“ su prieskoniais (pavyzdžiui, indiškais „Panč masala“ prieskoniais). Paprasta paruošti ir labai skanu“, - teigė S.Kriaučiūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.