B.Nicholson laukia iššūkis – patiekalus teks derinti su muzika

Per devyniasdešimt minučių – dešimt patiekalų iš produktų, kurie neturi galvos, nelaigo pievose, neskraido ore ir neplaukioja vandenyje. Maža to – patiekalus reikės ruošti scenoje skambant muzikai ir stebint žiūrovams. Ar muzika turės įtakos patiekalo skoniui? Tuo netrukus įsitikins kulinarijos knygų autorė ir laidų vedėja Beata Nicholson. Liepos 1-ąją jos laukia ir nuotykis, ir iššūkis – Marijampolėje ji dalyvaus visą pasaulį apkeliavusiame niujorkiečio kompozitoriaus avangardisto Fasto Forwardo projekte „Feeding Frenzy“.

Niujorke menininkas Fastas Forwardas tapo Beatos vedliu po gardumynų parduotuves.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Niujorke menininkas Fastas Forwardas tapo Beatos vedliu po gardumynų parduotuves.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Klimaitė-Riebling

May 26, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:39 PM

Niujorkas–Londonas–Marijampolė: tokį kūrybinį tiltą šią vasarą, liepos 1-ąją, Tarptautinės architektų dienos proga nuties spalvinga menininkų komanda. Marijampolės „Arvi“ cukraus fabriko sandėlyje bus sukurtas 90 minučių muzikantų ir kulinarų jungtinis pasirodymas, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Sistema paprasta: penki žmonės groja, penki pagal iš anksto suderintą valgiaraštį ruošia maistą, dar penki pristato patiekalus publikai.

Virėjai, kaip ir muzikantai, dirba scenoje, o jų kūryba rodoma vaizdo projekcijose.

Renginyje dalyvaujančiai auditorijai jie turi pagaminti užkandžių, pagrindinius patiekalus ir desertus.

Projekte pakviestai dalyvauti B.Nicholson nėra tekę regėti nieko panašaus.

„Būna įvairių performansų su maistu, slaptų vakarienių, klubų ir mažų restoranėlių, atsirandančių ir išnykstančių įvairiose vietose, bet apie tokį renginį, kai penki muzikantai groja, o penki virėjai gamina, išgirdau pirmą kartą. Nereali idėja. Labai gerai sumanyta“, – sakė B.Nicholson.

Projekte dalyvaujanti lietuvė su Fastu Forwardu pasivadinusiu menininku susitiko Niujorke – mieste, kuriame pica valgoma su šokoladiniu kremu, vakarojama slaptuose baruose su voniomis, o daržovių traukiama į garsųjį Čelsio turgų.

Kompozitorius avangardistas prisistato tiktai savo pseudonimu, o tikrąjį jo vardą ir pavardę žino tik artimiausi žmonės.

Būdama Amerikoje Beata jau beveik apsisprendė, ką gamins dalyvaudama projekte Marijampolėje.

Didžiuoju obuoliu vadinamame mieste žinoma Lietuvos kulinarė viešėjo kartu su savo vyru Tomu. Niujorke, kurį nuoširdžiai įsimylėjusi, Beata spėjo aplankyti ne vieną mielą restoranėlį, paragauti vietos gėrybių, be to, apsilankyti vienoje slaptų vietų.

„Su vienu draugu buvau tokiame įmantriame bare, kurio viduryje stovi varinė vonia, joje šokama burleska“, – šypsojosi B.Nicholson.

Įsitikinusiems, kad amerikiečiai yra išskirtinai nesveiko maisto vartotojai, Beata gali pateikti daiktinių įrodymų iš Čelsio turgaus, kuriame itin gausu jos taip mėgstamų daržovių.

Kulinarijos knygų autorės Niujorke aplankytos japonų, prancūzų ar meksikiečių virtuvės – dar vienas įrodymas, kad ir Amerikoje žmonės gauna įvairiausio maisto.

„Kad amerikiečiai valgo tiktai vadinamąjį greitąjį maistą – visiškas stereotipas. Pirmiausia reikia suprasti, kokia didelė yra Amerika. Žinoma, kad žmogaus, gyvenančio Aidaho ir Montanos valstijose, įpročiai ir lėkštės skirsis nuo žmogaus, gyvenančio Niujorko širdyje Manhatane“, – sakė B.Nicholson.

Beata sutinka – JAV yra industrinė valstybė, čia pirmiausia atsirado masinis vartojimas ir greitojo maisto kultas. O dabar JAV lygiai taip pat populiarus ekologiškas maistas, įvairios mitybos kryptys, klesti ūkininkų turgūs. Amerikoje susimaišiusios viso pasaulio virtuvės. „Kalbant apie maistą, Niujorkas turbūt yra vienas pasaulio lyderių. Esu skaičiusi, kad maisto mada prasideda Niujorke, po to persikelia į Londoną, o tada pasklinda visur kitur. Amerikoje žmonės tikrai gali gauti tikro maisto, jei tik jo ieško.

Lygiai taip pat yra visose išsivysčiusiose šalyse – renkiesi tai, kas atitinka tavo pasaulėžiūrą ir piniginę. Čelsio turguje mačiau nuostabiausių daržovių. Beje, jos kainuoja panašiai kaip Lietuvoje“, – tikino kulinarijos laidos ir knygų autorė.

Vis dėlto Beata pripažįsta ir tai, kad svarbiausias Niujorko patiekalas yra pica. Kartu su vyru Tomu jų prisiragavo pačių įvairiausių.

Ar žinodami, kad Tomas įkūręs mobiliąją piceriją „Jurgis ir Drakonas“, galime tikėtis šio picų fabrikėlio naujienų?

„Gimtadienio proga Tomui padovanojau turą po Niujorko picerijas, – atskleidė B.Nicholson. – Tiesą sakant, nieko tokio, ko nebuvome matę ar ragavę, neišvydome. Bet buvo labai įdomu aplankyti įvairaus lygio picerijas.

Mes visada mėgstame patirti ką nors nauja.

Įdomus atradimas buvo viena vyno rūšis, pasiūlyta specialiai prie picos turo rengėjo Scotto – tikro picos fanatiko. Jis taip mėgsta picą, kad šis patiekalas tapo jo pragyvenimo šaltiniu.“

Niujorke B.Nicholson paragavo ir picos su šokoladiniu kremu.

„Nerealiai skanu. Bet tokio gėrio užtenka vieno kąsnio“, – juokėsi lietuvė, kuriai kelionės – galimybė praplėsti horizontus.

Niujorke ji susipažino su avangardistu menininku Fastu Forwardu.

„Labai džiaugiuosi su juo susitikusi, – neslėpė Beata. – Buvo įdomu pasivaikščioti ir pasikalbėti apie maistą ir gyvenimą, apie tai, kokie makaronai patys geriausi, kaip jis rūko druską.

Jis buvo geras vedlys. Jis taip užsidegęs apie viską kalbėjo, kad akivaizdu – tai tikrai maistui neabejingas žmogus. Parodė man geriausią itališkų delikatesų parduotuvę. Pats nusipirko druskos, kurią rūko savo sodyboje.“

Vaikštinėdama su garsiuoju avangardistu B.Nicholson įsigijo įvairių itališkų esencijų, citrinų ir apelsinų, kokių tik Italijoje buvo pirkusi. „Man viskas buvo labai įdomu, bet juk nesivešiu makaronų iš Amerikos“, – kvatojo Beata.

Su menininku ji kalbėjosi ne tik apie maistą – aptarė, kaip vyks jo projektas Lietuvoje.

Menininkų transformuotame cukraus sandėlyje Marijampolėje Beata maistą gamins grojant jungtiniam puikių muzikantų kolektyvui. Greičiausiai šįkart džiazo pasaulyje išpopuliarintas terminas „jam session“ („improvizuotas grojimas“. – Aut.) atitiks tikrąjį savo vardą – džemą.

„Kadangi bus liepos pradžia, manau, tikrai bus galima pamėginti išvirti uogienės, – svarstė Beata. – Kad gaminsiu iš uogų – faktas.

Be to, man patinka, kad yra numatytas biudžetas ir patiekalų skaičius.

Manau, jog galutinį rezultatą – skonį – lems, kokia energija ir kokie garsai tuo metu skambės. Ir, kaip man sakė pats Fastas Forwardas, svarbu, kad būtų paprasta ir skanu, o tai ir yra mano virtuvės pagrindinė idėja.

Tikiuosi, kad muzika ir viskas, kas vyks aplink, suteiks papildomo skonio ir geros energijos patiekalams. Smagu būti tokio pašėlusio dalyko dalimi.“

Per 90 minučių jai teks paruošti 10 patiekalų – kiekvieno po 10 porcijų. Tai skamba kaip nuotykis ar labiau kaip iššūkis?

„Ir nuotykis, ir iššūkis. Šiam renginiui reikės gerai pasiruošti, nes viskas turės vykti greitai ir be pagalbininkų. Man tai bus nuotaikingas iššūkis, priversiantis išeiti iš savo komforto zonos.

Reikia imtis naujų dalykų, negalima įstrigti ten, kur patogu. Be to, tai bus gera repeticija prieš naują televizijos sezoną“, – šypsodamasi prasitarė B.Nicholson, vasarą pradėsianti filmuoti naujas laidas.

Fastas Forwardas savo projekto dalyviams nurodo ne tik biudžetą, bet ir kitas svarbias instrukcijas: maistas turi būti iš produktų, kurie neturi galvos, nelaigo pievose, neskraido ore ir neplaukioja vandenyje.

„Labai gerai, džiaugiuosi šia sąlyga, – tvirtino Beata. – Aš dievinu daržoves. Turime jų valgyti kaip įmanoma daugiau ir įvairesnių. Puiku, kad šiame projekte – tik augalinis maistas.

Tai privers paieškoti įvairovės. Laimei, turiu savo knygą „Daugiau daržovių“, kurios patiekalų receptus įgyvendinu lengva ranka.“

Beata nesutinka, kad Lietuvoje šviežių daržovių pasiūla primityvi.

„Mes esame išlepinti puikios vietinės produkcijos, nereikia skųstis, – sakė ji. – Produktų kulinarijos koncertui ieškosiu įvairiose vietose. Būtinai pasirinksiu daržovių iš savo tėvo ir krikšto mamos daržo.

Taip pat bus proga patuštinti savo aruodus. Turiu prikaupusi daug įvairių kruopų ir ankštinių daržovių.

Fastas Forwardas įpareigoja išleisti šiek tiek daugiau nei 120 JAV dolerių (300 litų).

Man tai bus smagus iššūkis. Patikėkite: gaminti paprastai ir skaniai įmanoma“, – patikino Beata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras