Astronautas Terry Virtsas neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuotas keistai atrodantis kosmose pagamintas mėsainis.
„Jautienos gabalėliai, rusiškos garstyčios, pomidorų pasta, sūrio pasta ir tortilija. LABAI SKANU!“ – nuotrauką palydėjo šis astronauto užrašas.
Ir nors mums tai gali atrodyti pasišlykštėtinai, šis mėsainis – kosmoso virtuvės viršūnė, rašo „Mail Online“.
Pirmasis kosmonautas – rusas Jurijus Gagarinas, į kosmosą pakilęs 1961 metais, ten maitinosi mėsos piurė iš tūtelių, primenančių dantų pastą.
Amerikiečiai išrado kitą būdą pamaitinti savo misijų dalyvius – jie ėmė šaldyti ir džiovinti produktus. Tačiau astronautams jie nekėlė susižavėjimo – toks maistas visai nekėlė apetito, be to, jį buvo sunku sudrėkinti, grąžinti pirminę formą.
Vėliau patiekalai vis gerėjo – valgiaraštyje atsirado krevečių kokteilių, vištienos, daržovių, karamelinio pudingo.
Dabar astronautų maistas labai skiriasi nuo to, kaip maitinosi pirmųjų misijų dalyviai. Tačiau į kosmosą iškeliauja ne bet koks maistas. Pavyzdžiui, mėsa yra apšvitinama jonizuojančiais spinduliais.
Daržovės ir kai kurie kiti produktai yra džiovinami, iš jų pašalinamas vanduo. Kai kurie patiekalai yra džiovinami ir užšaldomi, kiti – termostabilizuojami, tai yra, paveikiami labai aukšta temperatūra.
Per Padėkos dieną, kai visi amerikiečiai kirto kalakutus su spanguolių padažu, kosminės misijos dalyviai traukė žirklutes ir atidarinėjo paketus su džiovintu-šaldytu, apšvitintu, termostabilizuotu maistu.
Astronautas T.Virtsas pademonstravo išradingumą ir iš turimų produktų pasigamino kosminį mėsainį. Įdomu, kaip jį įvertintų mėsainius mėgstantis maisto kritikas Andrius Užkalnis?