Atsargiai: gerdami vyną iš didesnių taurių rizikuojate sustorėti

Dabar madinga vyną gerti iš didelių taurių. Tačiau specialistai įspėja, kad ši mada pavojinga, nes iš didelių taurių geriant vyną jo išgeriama daugiau, tad ženkliai padidėja gaunamų kalorijų kiekis.

Mada gerti vyną iš didelių taurių gali atsirūgti: taip suvartojama daugiau alkoholio, gaunama daugiau kalorijų.<br>123rf nuotr.
Mada gerti vyną iš didelių taurių gali atsirūgti: taip suvartojama daugiau alkoholio, gaunama daugiau kalorijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-15 19:16, atnaujinta 2018-01-03 15:16

Britų Karališkosios visuomenės sveikatos draugijos vadovė profesorė Fiona Sim įspėjo, kad pamažu įsigalint madai gerti vyną iš vis didesnių taurių vis daugiau žmonių nebesupranta, kiek išties alkoholio, o kartu ir kalorijų jie suvartojo.

175 ml vyno taurėje yra apie 160 kalorijų – tiek pat, kiek gabalėlyje kekso.

Tačiau pastaruoju metu dauguma barų ir restoranų alkoholį pradėjo pilstyti į 250 ml ar dar didesnes taures.

Tai reiškia, kad išgėrę dvi dideles taures vyno gauname daugiau kalorijų nei suvalgius porciją skrudintų „MacDonald’s“ bulvyčių, taip pat viršijame leistiną dienos alkoholio dozę moterims.

Profesorė F.Sim ketina inicijuoti naują įstatymą, kuriuo gėrimų gamintojams ir restoranams būtų privalu ant butelio ir į valgiaraštį įrašyti, kiek gėrimuose yra kalorijų.

Kaip rašo interneto dienraštis „The Telegraph“, nuo 2011 metų viso Europos Sąjungoje parduodamo įpakuoto maisto etiketėse turi būti nurodyta jo maistinė sudėtis, įskaitant kaloringumą. Tačiau stipresnis nei 1,2 procento alkoholis lieka išimtimi.

„Suaugusieji, kurie vartoja alkoholį, apie 10 proc. visų kalorijų gauna iš jo, – teigė profesorė F.Sim žurnalui „British Medical Journal“. – Baruose ir restoranuose klastingai didinant vyno taures per pastarąjį dešimtmetį žmonės, patys to nežinodami, gerdami alkoholį, suvartoja daugiau kalorijų. Vartotojams turi būti pateikiama sąžininga ir naudingai nformacija. Alkoholio sudėtis vienetais ir kalorijų kiekis turi būti nurodyti ant gėrimų butelių etikečių ir valgiaraštyje. Nėra pagrindo skirtingai vertinti maisto ir alkoholio kalorijas“.

Profesorė F.Sim taip pat kreipėsi į medikus, prašydama, kad jie savo pacientų pradėtų teirautis apie kalorijas, gautas ne tik iš maisto, bet ir iš alkoholio. Taip gydytojams pavyktų tiksliau sužinoti apie jų gyvenimo būdą. Kol kas kalorijos, gaunamos iš alkoholio, retai įtraukiamos į persivalgymo tyrimus.

Tačiau Europos Sąjunga vis dar svarsto, ar verta panaikinti alkoholio kalorijų skelbimo išlygą.

Naujas tyrimas atskleidė, kad 80 proc. iš 2117 apklaustų suaugusių žmonių nežinojo įprastų gėrimų kaloringumo. Maža to, didžioji apklaustųjų dalis apskritai nežinojo, kad alkoholis didina kasdien suvartojamų kalorijų kiekį.

Dauguma apklaustųjų pritarė, kad ant alkoholio butelių būtų nurodyta, kiek gėrimuose yra kalorijų.

JAV maisto ir vaistų administracija nurodė nuo 2015 metų gruodžio tinkliniuose restoranuose ant butelių etikečių užrašyti alkoholinių gėrimų kalorijų kiekį.

Šioje Atlanto taip pat ketinama butelių etiketėse nurodyti, kokio kaloringumo yra alkoholiniai gėrimai.

Jeigu bus priimtas Viešosios sveikatos (alkoholio) 2015 metų įstatymo projektas, Airija taps pirmąja Europos Sąjungos šalimi, kurioje tai daryti bus privaloma.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.