Suskubkite: karališkos daržovės sezonas truks tiktai mėnesį

Nuo gegužės pradžios – iki Joninių – tik tiek trunka smidrų sezonas. Tad vertėtų nepražiopsoti ir suskubti paragauti šios gurmanų vertinamos daržovės.

Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Vilniečių pažintis su smidrais – Smidrų festivalyje.<br>E.Skardžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (20)

lrytas.lt

May 25, 2015, 12:10 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:00 PM

Smidrai arba šparagai – tai maistinga daržovė, mėgstama visoje Vakarų Europoje.

Lietuvoje vaistinis smidras (šparagas) jau nuo seno auginamas ir gerai žinomas kaip kultūrinis augalas. Rašytiniuose šaltiniuose yra duomenų, kad ir Lietuvoje dvarų laikais jis buvo plačiai naudojamas ir karališkiems patiekalams gaminti.

Auginti maistui juos imtasi tik prieš keletą metų. Nenuostabu, kad juos lietuviai dar menkai pažįsta.

Maistui vartojami smidrų ūgliai, juos paruošti nesudėtinga. Kaip tai padaryti, šeštadienį vykusio Smidrų festivalio metu mokė šeimos kulinarijos ekspertė Beata Nicholson. Ji smidrus įprato valgyti Anglijoje ir šiandien džiaugiasi, kad jos mėgstama kultūra populiarėja Lietuvoje.

Šventėje buvo galima įsigyti smidrų – vilniečiai juos noriai pirko.

JAV, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje vyksta didžiulės smidrų garbei skirtos šventės su įvairiausiomis atrakcijomis ir, žinoma, naujojo derliaus skanavimu. Iš viso skaičiuojama apie 300 smidrų rūšių, o jų spalva priklauso nuo auginimo būdo.

Anglijoje ir Amerikoje mėgstami žalieji, Prancūzijoje populiarūs violetiniai, o Ispanijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje vyrauja švelnesnio skonio baltieji smidrai. Būtent vokiečius galima vadinti smidrų valgymo lyderiais, šis skanėstas karaliauja jų virtuvėje nuo balandžio iki birželio mėnesio.  Teigiama, kad vokiečiai suvalgo iki 72 tūkstančių tonų smidrų per metus.

Šparagų (smidrų) festivalį surengė „Lėtas turgus“ ir ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.