Keli vyno žinovo patarimai jūsų iškylą pavers nepakartojama

Pagaliau, nors ir iš lėto, į mūsų šalį ateina šilti orai. Įkvėpus pilnus plaučius oro jau galima užuosti prasidedančios vasaros kupinus įvairių augalų aromatus. Gamta atbudo, o su ja norisi ištrūkti iš mūro džiunglių ir kur nors gamtoje su bičiuliais prie laužo bendraujant puikiai praleisti laiką.

Prie kiaulienos, jautienos, avienos kepsnių, iškeptų ant laužo, galima išrinkti ir baltuosius sausus vynus.<br>123rf nuotr.
Prie kiaulienos, jautienos, avienos kepsnių, iškeptų ant laužo, galima išrinkti ir baltuosius sausus vynus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Prankevičius, vyno žinovas (vynoguru.lt)

2015-06-11 20:00, atnaujinta 2017-10-20 19:22

Manau sutiksite, kad vienas bendras iškylų ritualas yra šviežiomis daržovėmis nuklotas stalas, paruoštos švarios lėkštės, įrankiai, kepsninė bei ant anglių kepama mėsa. Lietuvoje vynas tampa neatsiejama iškylų dalis, kuomet jį gurkšnojant diskusijose paliečiamos įvairios temos. Kaip ten bebūtų, tačiau tinkamai pasirinktas vynas palieka ne mažesnį įspūdį, nei skaniai iškepti kepsniai.

Šiame trumpame straipsnyje šiek tiek paaiškinsime apie vyno, derančio su kepsniais, keptais ant laužo, pasirinkimą. Duosime keletą patarimų – pastebėjimų. Kitaip sakant, kaip rinktis vyną vykstant iškylauti į gamtą.

Iškylai galima ir pataupyti

Pirma taisyklė: pamirškite brangius vynus! Gamta, kurioje daugybė kvapų, bei laužo dūmas vargiai jums leis pasimėgauti sudėtingo vyno aromatais.

Renkantis vyną reikėtų atsižvelgti į tai, kokie patiekalai bus patiekti ant stalo, kad juos valgant ir užsigeriant vynu patiekalo skonis būtų ryškesnis. Išrinkto vyno tikslas yra labiau išryškinti, pabrėžti kepsnio skonį bei prailginti derinio poskonio jutimą.

Tenka pastebėti jau susiformavusią klasiką, kuomet prie ant laužo iškeptų kepsnių patiekiamas sausas, daug taninų turintis (liežuvio receptorius traukiantis) vynas. Toks vynas dažnai užgožia ant laužo keptą kiaulienos, jautienos, avienos kepsnio skonį, o tuomet lieka neaišku, ką norėjo padaryti kepsnio gamintojas, įmantriai ruošdamas mėsą prieš kepimą.

Nors taninai puikiai sąveikauja su mėsoje esančiais baltymais, parenkant jį deriniui su kepsniu taninų aktyvumą reikia valdyti. Kad burnoje kartu su laužo kepsniu jaustumėte gerą skonio balansą, o vynas labiau išryškintų kepsnio skonį, rekomenduoju išsirinkti vyną, kuris turi saldesnį poskonį.

Vienas iš daugelio variantų yra vynas, pagamintas iš pavytintų-padžiovintų vynuogių veislių. Šių vynų gamyboje yra pažengę Italijos vyndariai, kurie gamina nuostabaus skonio ir aromato vynus „Amarones“ (Valpoličelos apeliacija). Šis vynas pasaulyje yra pripažintas ir giriamas įvairių vyno kritikų, tačiau jis turi vieną trūkumą – mėgautis gamtoje jis paprasčiausiai per brangus.

Rekomenduoju kitų Italijos vyno regionų vyndarių vynus, kurie taip pat gamina vynus iš pavytintų-padžiovintų vynuogių veislių, tačiau ant etiketės bus užrašas „Appassimento“, itališkai reiškiantis džiovinimo-vytinimo procesą. Atkreipiu jūsų dėmesį į tai, kad nors jis bus sauso stiliaus, šiame vyne likutinio cukraus kiekis yra didesnis, nei įprasto sauso stiliaus vyne. Ragaujant jį visada jausite saldumo poskonį. Jis labiau primins pusiau sausą, nei sausą, tad šio vyno lengvas ir salstelėjęs poskonis, nedidelis kiekis minkštų taninų bei aukštesnė maistinė rūgštis burnoje puikiai derės su ant laužo iškeptu mėsos kepsniu, kuris ne užgoš, o išryškins kepsnio skonį.

Tokio vyno butelio kaina parduotuvėse svyruoja nuo 10 iki 15 eurų. Galima rinktis ir sausus pakankamai taninų turinčius raudonus vynus iš 'Shyraz', 'Merlot', 'Cabernet Sauvignon', 'Garnacha', 'Primitivo' vynuogių veislių. Tačiau lėkštėje šalia kepsnio patiekite padažo, kuris turėtų saldesnį poskonį. Saldesnis padažo poskonis nereiškia saldaus skonio. Šio padažo paskirtis – bendram deriniui suteikti šiek tiek saldumo suminkštinant grubesnius vyno taninus, kad jie neužgožtų mėsos skonio... pabrėžiu, tik šiek tiek.

Poskonio fejerverkas

Prie kiaulienos, jautienos, avienos kepsnių, iškeptų ant laužo, galima išrinkti ir baltuosius sausus vynus. Tik prieš išvykstant juos gerai atšaldykite ir gabenkite temperatūrą saugančiose pakuotėse. Kompanijose merginos, moterys dažniausiai gurkšnoja baltus vynus arba putojančius „Prosecco“, „Cremant“, „Cava“ vynus.

Kai bus patiekiamas kepsnys, kurį užsigersite baltuoju sausu vynu, lėkštėje šalia kepsnio patiekite arbūzo skiltelę. Galima patiekti ir iš anksto namuose paruošto medaus-brendžio padažo su vaisių gabaliukais (įmaišant šiek tiek grūdėtų garstyčių) ir... Vualia. Ant laužo kepta mėsa kartu su arbūzų ir saldesniu medaus-brendžio padažu su vaisiais,sukurs gaivumo, lengvumo poskonį, o sausas baltasis vynas šiame derinyje tik išryškins kepsnio skonį. Tik atkreipkite dėmesį, kad vyną gerti reikia tuomet, kai visi patiekalo komponentai  – kepsnio kąsnis, arbūzas, padažas – yra burnoje.

Deriniuose puikiai tiks 'Pinot Grigio', 'Riesling', 'Silvaner', 'Fiano'. O jei pasirinksite putojantį „Prosecco', „Cremant“, „Cava“, vyne esanti angliarūgštė suaktyvins ilgo poskonio efektą, sukeldama burnoje tikrą poskonio fejerverką. Netikite? Pabandykite. Pasikartosiu – svarbu, kad mėsa, arbūzas, padažas bei užgeriamas vynas vienu metu būtų burnoje. Skanaus!

Svarbu ir tinkami indai

Idealu būtų, jeigu gamtoje turėtumėte specialias vyno taures, kurios yra be kojelių. Jų galima nusipirkti ir Lietuvoje. Tačiau tenka pastebėti, kad įprastai yra naudojami vienkartiniai indeliai ar kiti ne vynui skirti indai, kurie neleidžia vynui tinkamai atsiskleisti.

Nesigilinant į vyno pažinimo paslaptis, tiesiog pasistenkite, kad ant iškylos stalo puikuotųsi taurės, kurios yra į viršų siaurėjančios formos.

Šaltinis – „Vyno guru“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.