Tokią dovaną Tautų mugės lankytojams padovanojo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA), Lukiškių aikštėje surengusi jubiliejinį jau 10-ąjį Lietuvos grilio čempionatą, kuris vyko visą savaitgalį.
Čempionate šįkart triumfavo Lenkijos komandos, užėmusios pirmąją ir trečiąją vietas. Antroji atiteko lietuvių „Borjomi Grill Team“, kurios lyderis Nerijus Ižganaitis taip pat tapo geriausiu čempionato kapitonu ir barbekiu kepėju.
LBKA prezidentas Juozas Kaminskas, kalbėdamas apie jubiliejinį čempionatą, pastebėjo, kad per dešimtmetį išaugo lietuvių grilio kepėjų meistriškumas. Jis džiaugėsi, kad grilio kultūra pamažu įsitvirtina ir pas mus.
„Šiose grilio varžytuvėse komandos stebino išradingumu ir profesionalumu, nors visos produktai patiekalams gaminti buvo vienodi, o taisyklės – griežtos. Tikrai nepaprasta suspėti kas valandą pagaminti ir išradingai patiekti naują patiekalą. O jų šiemet teko pagaminti net penkis: menkę, kiaulienos šonkaulius, vištieną ir jautieną su garnyru bei desertą“, – sakė J.Kaminskas.
Pasaulinės BBQ asociacijos (angl. WBQA – World BBQ Associaton) atstovas Benjaminas Bartlettas, grilio kepėjams geriau žinomas kaip BBQ Benas, po čempionato įvertino, kad lietuviai moka kepti barbekiu ir mėgsta jį ne mažiau, nei krepšinį.
„Daug keliauju po pasaulį, todėl drąsiai galiu teigti, kad Lietuvoje grilio kultūra yra aukšto lygio. Barbekiu meistrai moka parinkti prieskonius ir žoleles bei paruošti marinatą.
Patiekalai skanūs ir serviruojami labai gražiai. Vaikščiodamas tarp komandų palapinių jutau sklindančius tokius malonius kvapus, ąžuolo ir kitų medžių dūmus, įvairių vaisių (obuolių, apelsinų) aromatus, suteikiančius papildomos dimensijos visiems skoniams ir kvapams“, – Lietuvos grilio meistrus gyrė BBQ Benas.
Čempionato teisėjams vadovavęs svečias iš Didžiosios Britanijos teigė, kad būtent čia, Vilniuje, ragavo skaniausių žuvies patiekalų: „Lietuvoje ant ugnies buvo gaminami patiekalai, kurių nekepa kituose grilio čempionatuose – žuvis ir desertas. Ypač pagirčiau žuvies patiekalų skonį – tai geriausia, ką kada nors ragavau! JAV ir kitose Europos šalyse dažniausiai grilyje kepama įvairios rūšies mėsa. Tai lietuviams suteikė išskirtinumo“.
Jubiliejiniame čempionate dalyvavo 17 komandų iš Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos.
Bendroje įskaitoje, surinkusi daugiausia įvertinimo balų, nugalėtoja tapo „Polish BBQ Team“ iš Lenkijos. Ji taip pat aplenkė visas komandas „Borjomi“ jautienos patiekalo rungtyje.
Antroji vieta atiteko lietuviams – komandai „Borjomi Grill Team“, kurios lyderis Nerijus Ižganaitis tapo ir geriausiu čempionato kapitonu bei barbekiu kepėju.
Šiame čempionate net trijose rungtyse: geriausio žuvies, vištienos su garnyru patiekalų ir deserto, geriausiai teisėjų įvertinta komanda „Ugrillowani BBQ Team“ iš Lenkijos liko trečia.
Na, o „Vilniaus paukštyno BBQ komanda“ nustebino kompetentingus teisėjus, pagaminusi geriausią kiaulienos šonkauliukų patiekalą.
Pasaulinei BBQ asociacijai atstovaujantis B.Bartlettas žavėjosi, kad lietuviai moka nustebinti – juk, be grilio varžytuvių, jie dar suspėjo iškepti rekordinio ilgio vištienos šašlyką ir iš jo, salotų bei padažų suformuoti interaktyvų Lietuvos žemėlapį!
„Nieko panašaus nesu matęs – 100 metrų šašlyko! Juk pasaulyje maisto rekordų ne taip dažnai siekiama. Be didelio kiekio produktų, reikia ypatingo pasiruošimo ir nepaprasto meistriškumo. Tikrai lietuviai veržiasi į pasaulio barbekiu elitą“, – žavėjosi BBQ Benas.