Dūmu kvepianti anties krūtinėlė virėjui primena vasaras kaime

Vaikystės atostogų prisiminimai I.Klimavičiui siejasi ne tik su antimis, bet ir su senelių sodyboje nokusiais serbentais. Juoduosius ir raudonuosius serbentus Ignutis taip pat išradingai panaudojo prieš patiekdamas dūmo skonio antienos kepsnį televizijos laidos „Lietuvos superšefas“ vertinimo komisijai.

I.Klimavičius anties krūtinėlę rūkė šiene, tada ją pačirškino keptuvėje ir galiausiai pašovė į orkaitę.<br>Laidos stopkadrai
I.Klimavičius anties krūtinėlę rūkė šiene, tada ją pačirškino keptuvėje ir galiausiai pašovė į orkaitę.<br>Laidos stopkadrai
I.Klimavičius anties krūtinėlę rūkė šiene, tada ją pačirškino keptuvėje ir galiausiai pašovė į orkaitę.<br>Laidos stopkadrai
I.Klimavičius anties krūtinėlę rūkė šiene, tada ją pačirškino keptuvėje ir galiausiai pašovė į orkaitę.<br>Laidos stopkadrai
I.Klimavičius anties krūtinėlę rūkė šiene, tada ją pačirškino keptuvėje ir galiausiai pašovė į orkaitę.<br>Laidos stopkadrai
I.Klimavičius anties krūtinėlę rūkė šiene, tada ją pačirškino keptuvėje ir galiausiai pašovė į orkaitę.<br>Laidos stopkadrai
Daugiau nuotraukų (3)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Nov 25, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:53 PM

Vaikystės atostogų prisiminimai I.Klimavičiui siejasi ne tik su antimis, bet ir su senelių sodyboje nokusiais serbentais. Juoduosius ir raudonuosius serbentus Ignutis taip pat išradingai panaudojo prieš patiekdamas dūmo skonio antienos kepsnį televizijos laidos „Lietuvos superšefas“ vertinimo komisijai.

Nors šis įmantrus patiekalas kulinarui ir nebeužtikrino perėjimo į kitą etapą, konkurentams toks sumanymas buvo tarsi smygis į paširdžius – jie nerimavo, kad tik Ignutis neprasiveržtų į priekį.

„Televizijos laidoje nemažai išmokau, todėl nesigailiu, kad dalyvavau“, – iškritęs iš kulinarinio šou santūriai pasakojo trejus metus virėju dirbantis I.Klimavičius.

Nors anties ruošimo receptūrų yra įvairių, Ignutis į jas nesižvalgė – sukūrė savo. Tokio eksperimento galite imtis, jeigu jums negaila puodo, kuriame rūkysite anties krūtinėlę.

Ignutis patarė susirasti seną ir galbūt jau nebenaudojamą puodą, nes uždegus šieną aprūks jo sienelės. Gali būti, kad po to puodo ir nebeatšveisite. Tačiau dėl dūmo aromato antienos skonio verta rizikuoti.

„Kartu su vasara baigėsi ir laužų kūrenimo sezonas, todėl namų sąlygomis mėsą rūkyti galima puode uždegus medį arba šieną. Kuo ilgiau antieną rūkysite, tuo stipresnis bus dūmo skonis.

Mažiausiai ją rūkyti reikėtų dvi valandas – beveik kas penkiolika minučių tektų įdėti naujo šieno ir jį padegti, kad vis būtų dūmų“, – patarė I.Klimavičius.

Parūkę anties krūtinėlę, imkite keptuvę. Jos nereikia įkaitinti, tad nepilkite ir aliejaus. Sudėjus anties krūtinėlės gabalėlius pradės skrusti oda, lydytis po ja susikaupę riebalai. Krūtinėlę čirškinkite, kol apskrus oda.

Po to mėsą pašaukite į orkaitę – kad ji netaptų kieta arba tarsi guminė, nereikėtų ilgai kepti. Anties krūtinėlės vidus turi būti rausvas – tai ženklas, kad ji vidutiniškai iškepta, minkšta, sultinga.

Kaip garnyrą I.Klimavičius patiekė vandenyje ir piene virtas morkas.

„Norint, kad morkos įgautų šieno skonio, puode šieną reikėtų užpilti pienu, palikti nakčiai. Prieš verdant morkas šieną išimti, įpilti šiek tiek vandens, įberti druskos. Kai morkos suminkštės, jas apkepkite svieste su čiobreliais“, – receptu dalijosi virėjas.

Prie šio pikantiško patiekalo dera rūgštus pagardas – juodųjų serbentų padažas ir švieži raudonieji serbentai. Ryškių spalvų meniškas ir sotus valgis – penas ir akimis, ir skrandžiui.

Prie kepsnio – raudonieji serbentai

Jeigu norite patirti kūrybinį džiaugsmą virtuvėje ir prisiminti kaime prabėgusią vasarą, I.Klimavičius siūlo ruošti dūmo skonio anties krūtinėlę.

Keturioms porcijoms reikės:

400 g anties krūtinėlės

250 g juodųjų serbentų

75 g sviesto

25 g cukraus

4 nedidelių morkų

1 stiklinės pieno

čiobrelių šakelės, aliejaus, druskos ir pipirų

4 raudonųjų serbentų šakelių

šieno

Pradėkite nuo anties krūtinėlės: nupjaukite gyslas, suraižykite paviršių. Pašlakstykite aliejumi, kad geriau įsigertų dūmo skonis.

Tuomet puode uždekite šieną, užklokite folija, pirma ją keliose vietose subadę šakute, kad pro plyšius galėtų rūkti dūmai. Sudėkite antieną ir uždengę puodą dangčiu palikite rūkytis.

Kol rūkote antieną, ruoškite padažą. Sudėkite juoduosius serbentus į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Po to uogas suberkite į trintuvą, masę perkoškite per sietelį. Pilkite juoduosius serbentus į prikaistuvį, įdėkite sviesto. Pagardinkite cukrumi ir druska. Maišydami virkite vos kelias minutes.

Dūmo skonio įgavusią anties krūtinėlę nusausinkite, pabarstykite druska. Gabalėlius dėkite į šaltą keptuvę – odelė turi būti ant dugno, kad kepdama pasidarytų traški. Po to antieną pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite 7–10 minučių. Prieš patiekdami nusausinkite.

Anties krūtinėlę patiekite su virtomis morkomis, apkepintomis svieste su čiobreliais, ir raudonųjų serbentų šakele.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.