Po viešnagės Gruzijoje žurnalistė nebevalgo lietuviškų šašlykų

Žurnalistė Daiva Žeimytė (36 m.) smeigė kritikos strėlę į lietuviškų iškylų mėgėjų patiekalą – šašlyką. Gruzijoje šašlykų paragavusi D.Žeimytė juos kepa pagal šios šalies receptą – prieš maudama ant iešmų mėsos nemarinuoja.

Nuo šiol D.Žeimytė šašlykus kepa taip, kaip gruzinai.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo šiol D.Žeimytė šašlykus kepa taip, kaip gruzinai.<br>D.Umbraso nuotr.
Ruošdama Joninių vaišes žurnalistė pasirūpino ir gruziniška duona.
Ruošdama Joninių vaišes žurnalistė pasirūpino ir gruziniška duona.
D.Žeimytė šašlykus prieš kepdama pabarstė druska, bet mėsos ji visiškai nemarinavo.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Žeimytė šašlykus prieš kepdama pabarstė druska, bet mėsos ji visiškai nemarinavo.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo šiol D.Žeimytė šašlykus kepa taip, kaip gruzinai.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo šiol D.Žeimytė šašlykus kepa taip, kaip gruzinai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daiva šašlykus čirškino tradicinėje kepsninėje, todėl mėsą teko kepti kiek ilgiau.
Daiva šašlykus čirškino tradicinėje kepsninėje, todėl mėsą teko kepti kiek ilgiau.
Gruziniškus šašlykus susiruošusi kepti D.Žeimytė stambiais gabalais supjaustė kiaulienos sprandinę ir vėrė ant iešmo.<br>D.Umbraso nuotr.
Gruziniškus šašlykus susiruošusi kepti D.Žeimytė stambiais gabalais supjaustė kiaulienos sprandinę ir vėrė ant iešmo.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Žeimytė šašlykus prieš kepdama pabarstė druska, bet mėsos ji visiškai nemarinavo.
D.Žeimytė šašlykus prieš kepdama pabarstė druska, bet mėsos ji visiškai nemarinavo.
Daugiau nuotraukų (7)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

2016-07-02 12:42, atnaujinta 2017-05-20 02:10

„Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Lietuva tiesiogiai“ vedėja įsitikino, kad gruziniški šašlykai daug gardesni nei pagal lietuvišką receptą marinuoti su svogūnais, majonezu ar actu.

Prieš metus Gruzijoje viešėjusią D.Žeimytę bičiulis gruzinas Nikolozas Berulava pavaišino tradiciniu patiekalu – kiaulienos šašlyku, kurį pats ir kepė. Tad lietuvė, stebėjusi mėsos ruošimą ir kepimą, grįžusi į tėvynę daugiau nebenorėjo valgyti lietuviškų šašlykų, rašo „Gyvenimo būdas“.

Kuo D.Žeimytę papirko gruziniškos vaišės?

„Jeigu norėtumėte iškepti tikrus gruziniškus šašlykus, Lietuvoje reikėtų gerai paieškoti mėsos. Juk Lietuvoje mėsa – gana liesa“, – patikino laidos „Lietuva tiesiogiai“ vedėja.

Lietuvoje sunku rasti tinkamos mėsos

Ruošdamasi Joninėms D.Žeimytė šašlykams kiaulienos su riebalais ir kaulu ieškojo ne prekybos centruose, o turguje.

„Gruzijoje pakelėse apstu kioskelių, kuriuose galima nusipirkti skerdienos ir tuoj pat kepti šašlyką. Vilniuje švenčiant Jonines buvo sunku rasti šašlykui tinkamos mėsos.

Tiktai turguje įsigijau riebios kiaulienos sprandinės, bet ir tai iškepusi ji buvo šiek tiek per sausa. Tie šašlyko gabalėliai, kurie turėjo riebalų, buvo skanesni nei liesos mėsos“, – pasakojo Daiva.

Kai lankydamasi Gruzijoje lietuvė Nikolozui užsiminė, kad draugai jos prašė lauktuvių parvežti prieskonių šašlykams, gruzinas tik nusijuokė.

Po to Daivai jis įdavė parvežti druskos. Tik šiuo vienu prieskoniu gruzinai gardina mėsą.

D.Žeimytė sugriovė ir dar vieną įsitikinimą – kad gruzinai šašlykams naudoja avieną. Būdama šioje šalyje ji išsiaiškino, kad gruzinai iš avienos šašlykų nekepa. Populiariausias Gruzijoje – kiaulienos šašlykas.

Kiaulienos sprandinę reikia supjaustyti nemažais gabaliukais, kad kepant jie staiga nesudžiūtų. Juk nuo kaitros mėsa traukiasi.

Druska – tik prieš kepant 

Gruzinai iešmus patepa kiaulės odos riebalais. Daiva tam naudojo lašinius, nes turguje nerado ką tik nuluptos kiaulės odos.

Antraip būtų reikėję pirkti mėsos gabalą ir nuo jo nupjauti odą. Bet televizijos laidos vedėja išsivertė ir su lašinių gabaliuku.

Po to ant pateptų iešmų D.Žeimytė vėrė vieną prie kito šašlykus ir tik prieš kepant pabarstė druska.

Čirškina ant vynuogių šakelių

Daiva kepė įprastoje kepsninėje, tad gruzinai galbūt irgi būtų iš jos pasijuokę, nes šašlykus jie čirškina ant žemės padėję keturias plytas ir ant jų surikiavę iešmus.

Be to, Gruzijoje šašlykai kepami ne ant malkų, o ant sudžiūvusių vynuogių šakelių. Kam tos malkos, jeigu Gruzijoje plyti vynuogynai. O jų šakelės labai tinkamos kepsniams čirškinti.

Sukūrus lauželį šašlykai, padėti ant plytų, atsiduria labai žemai – arti žarijų. Kadangi mėsa riebi, iš jos ima varvėti taukai, tai dar labiau didina kaitrą.

Todėl užsisuka patiekalo ruošimo procesas ir šašlykai labai greitai iškepa – pakanka penkiolikos minučių.

Kadangi D.Žeimytė pagal gruzinišką receptą paruoštus šašlykus čirškino įprastoje kepsninėje, jų kepimas užtruko šiek tiek ilgiau.

Patiekalo reikėjo laukti dvidešimt minučių. Tačiau neskubėkite tuoj pat griebti iešmų su kepta mėsa ir jos valgyti!

Mėsa turi pailsėti  puode su svogūnais

Gruzinišką patiekalą reikėtų valgyti su gruziniška duona. Šios šalies kulinariją pamėgusi D.Žeimytė duonos Joninėms įsigijo Vilniuje, gruziniškų kepinių kepyklėlėje.

Duona – ovalo formos. Gruzinai dažniausiai atsilaužia duonos gabaliuką ir juo tarsi skepeta nuo iešmo nuveria mėsą. 

Po to šašlykus reikia dėti į puodą ir pripjaustyti svogūnų.

„Gruzijoje baltieji svogūnai nėra tokie aitrūs kaip lietuviški. Aš naudojau svogūnų laiškus ir mažus svogūnėlius, kurie dar nėra labai aitrūs.

Bet siūlyčiau naudoti mėlynuosius svogūnus, jeigu norite gardžių gruziniškų šašlykų. Svogūnų reikėtų nepagailėti“, – patarimais pasidalijo D.Žeimytė.

Televizijos laidos vedėja gruziniška duona tarsi dangčiu uždengė puodą. Jį reikia truputį pakratyti, kad susimaišytų mėsa su svogūnais, ir palaukti dešimt minučių.

Per tą laiką duona prisigers mėsos garų, svogūnų kvapo. Tuomet galima sėsti prie stalo ir valgyti gruziniškus šašlykus!

Švęsdama Jonines su draugais D.Žeimytė vaišinosi gruziniškais šašlykais, kuriuos patiekė be jokio garnyro.

Lietuvoje įprasta šašlykus valgyti su ryžiais, bulvėmis ir daržovėmis, bet Gruzijoje taip patiekus populiarų Vidurio Azijos, Kaukazo šalių šašlyką galima apsijuokti.

Tik Lietuvoje šašlykų kepimas labai sureikšmintas, o Gruzijoje jiems iškepti nereikia ieškoti net progos, juos galima čirškinti bet kur ir bet kada.

„Šašlykus kepėme visur, kur pakliuvo. Netgi kai gyvenome keturių žvaigždučių viešbutyje kalnuose, ėjome į šalia esantį miškelį ruošti šašlykų.

Jie buvo neapsakomai skanūs ir greitai patiekti. Įsitikinau, kad gruzinas gali kaipmat prisirinkti akmenų ir šakalių ir tuoj pat iškepti šašlyką, nereikia jokių kepsninių“, – dalydamasi įspūdžiais iš Gruzijos juokėsi D.Žeimytė.

Kiekviena šalis turi savo kulinarijos tradicijas, bet D.Žeimytės širdis pastaruoju metu linksta prie gruziniškų papročių.

„Tikrą mėsos skonį galima pajusti tuomet, kai ji kepama nemarinuota. O kas iš jos lieka, jeigu ji apkraunama majonezais ir viskuo kitkuo? Gruzijoje niekur nemačiau, kad būtų marinuojamas kiaulienos šašlykas.

Vištieną gruzinai linkę kiek pamarinuoti, bet kiauliena visada čirškinama savose sultyse, savuose taukuose. O jeigu ji dar su kauliuku – tobulas šašlykas!“ – pasakojo televizijos laidos vedėja.

Lietuviai, kepdami šašlykus, juos neretai laisto vandeniu ar alumi. O gruzinai tai daro labai retai, nes tai nebūtina.

Jeigu jau labai didelė kaitra, gruzinai kepamus šašlykus pašlaksto vynu. Juk šis gėrimas – kone vizitinė Gruzijos kortelė.

Nuo lietuviškų tradicijų nusisuko

Iki pažinties su Gruzija ir tos šalies kulinarija D.Žeimytė marinuodavo šašlykus kaip ir dauguma lietuvių. Mėsą ji iš vakaro laikydavo majonezo arba acto, svogūnų ir įvairių prieskonių mišiniuose.

„Lietuviško ir gruziniško šašlyko skonis – visiškai kitoks. Acte kelias valandas pabuvusi mėsa tampa rūgšti. Jeigu marinatas iš majonezo, kepant šašlykus jis apdega.

Man tai visai nepatinka. O iškepusi nemarinuotą šašlyką valgai tarsi natūralų kepsnį“, – palygino žurnalistė.

Gruziniškas šašlykas ir be garnyro labai sotus. Juk mėsa valgoma su tradicine duona. Kone kiekvienas gruzinas namuose turi krosnį, kurioje kepa duoną.

Jos reikia daug, nes su duona valgomas bet koks patiekalas. Tai gali būti ir kalnas šviežių daržovių salotų. Sotumas apims, jeigu žalumynus krimsite su duona.

„Kai į Lietuvą atvyksta bičiulis Nikolozas, prieš sėsdamas prie stalo visąlaik paprašo duonos. Be jos valgis gruzinams – ne valgis“, – patikino Daiva.

Kelionė į Gruziją sugriovė ne vieną D.Žeimytės įsitikinimą, susijusį su gruzinų virtuve.

Tad dabar ji neretai namie pasimėgauja gruziniškais valgiais – chačiapuriais, primenančiais picos paplotėlius, įdarytus sūriu.

„Daug tokių skanumynų valgyti negaliu, nes miltai bet kuriuo atveju nėra labai sveika. Tačiau vietoj picos jau geriau chačiapuris“, – savo pasirinkimą paaiškino laidos „Lietuva tiesiogiai“ vedėja.

Savo norų neriboja

Iškylų gamtoje, ten kepamų vaišių nevengianti ir kelionėse įvairių patiekalų neatsisakanti D.Žeimytė nesuka galvos dėl papildomų kilogramų.

Ji visada – liekna ir grakšti.

„Niekada nebuvau apkūni. Matyt, paveldėjau tėčio, kuris buvo smulkaus sudėjimo, genus. Tačiau vien to nepakanka, kad išlikčiau liekna. Laikausi mitybos režimo – tikrai vidurnaktį lašinių neprisivalgau, kasdien nekemšu greitai paruošiamo maisto.

Stengiuosi sveikai maitintis – valgau daug žalumynų, plaku žaliuosius kokteilius. Kartais daugiau nieko nesinori – užtenka kokio kokteilio su bananu ir esu soti.

Nekemšu be proto, bet ir savo norų neriboju. Nebūna, kad neleisčiau sau suvalgyti pyragėlio“, – lieknumo paslaptimi pasidalijo žinoma televizijos žurnalistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.