Amerikietė pasidalino patirtimi, kaip kepa sultingą kalakutą

Kiekvienas amerikietis turi savo slaptą receptą, kaip gardžiausiai iškepti didžiulį kalakutą. Juk tai – svarbiausias Padėkos dienos patiekalas. Kasmet ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį ši šventė amerikiečius suburia prie vieno stalo.

Svarbiausia, kad kalakuto mėsa būtų sultinga. Antraip jį teks gausiai apipilti padažu ir spanguolėmis, kad nebūtų justi mėsos sausumo.<br>123rf nuotr.
Svarbiausia, kad kalakuto mėsa būtų sultinga. Antraip jį teks gausiai apipilti padažu ir spanguolėmis, kad nebūtų justi mėsos sausumo.<br>123rf nuotr.
A.Cawley-Murphree įsitikinusi, kad šiemet dėl politinių rietenų susiskaldžiusioje Amerikoje Padėkos diena įgis ypatingą reikšmę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Cawley-Murphree įsitikinusi, kad šiemet dėl politinių rietenų susiskaldžiusioje Amerikoje Padėkos diena įgis ypatingą reikšmę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedrė Balčiūtė, „Lietuvos rytas“

Nov 24, 2016, 10:02 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 9:49 AM

Svarbiausia, kad kalakuto mėsa būtų sultinga. Antraip jį teks gausiai apipilti padažu ir spanguolėmis, kad nebūtų justi mėsos sausumo. Tai žino visi amerikiečiai.

Bet JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Althea Cawley-Murphree (38 m.) pastebėjo, kad daug žmonių per Padėkos dieną padaro kitą esminę klaidą – pradeda kalakutą kepti per vėlai.

Iš tiesų tai turėtų būti pirmas dalykas, kurį reikėtų pradėti daryti dar rytą. Juk kol orkaitėje kepa kalakutas, negali į ją dėti nieko kito, tad nebėra kaip iškepti pyrago ar daržovių.

Kelios išeitys, kad mėsa nebūtų per sausa

Savo pirmąją Padėkos dienos vakarienę A.Cawley-Murphree paruošė dar būdama vidurinės mokyklos moksleivė.

„Mano mamai Padėkos dienos išvakarėse netikėtai teko dirbti. Tėtis irgi dirbo. Taigi paruošti Padėkos dienos vakarienę teko man ir jauniausiajam broliui. Ir mums viskas pavyko! – prisiminė diplomatė.

Yra įvairių būdų, kad kalakuto mėsa būtų sultinga. Mano brolis įsitikinęs, kad kalakutą reikia kelias dienas marinuoti dideliame kiekyje druskos ir žolelių. Aš po odele įdedu sviesto ar įpilu alyvuogių aliejaus ir kepu paukštį orkaitėje uždengtą.

Kai kurie žmonės, kad iš mėsos neišgaruotų drėgmė, naudoja specialius kepimo maišus. Dar kiti apdengia orkaitėje kepamą kalakutą folija. O šiaip kiekvienas tiesiog meldžiasi, kad kalakutas išeitų puikus – nei per sausas, nei per drėgnas“, – juokėsi A.Cawley-Murphree.

Kalakutą galima ruošti su įdaru, bet paukštis geriau ir greičiau iškepa, jeigu nėra nieko prikimštas.

Prie paukštienos – spanguolių padažas

„Mano šeima ruošia garnyrą keptuvėje, kalakuto sultyse, ir jis patiekiamas prie paukščio.

Atsidarau šaldytuvą ir į padažą dedu visko, kas yra likę, po truputį: šiek tiek riešutų, šiek tiek žolelių, kukurūzinės duonos ir šiek tiek kalakuto sulčių“, – receptu pasidalijo diplomatė.

Kiekviena šeima skirtingai ruošia ir kalakutienos padažą.

„Mano šeima labai mėgsta spanguolių padažą, bet ne konservuotą, kuriame yra daug cukraus. Mes spanguoles verdame patys, vėliau jas sutriname su ananasu – jis suteikia šiek tiek saldumo, bet padažas vis tiek išlieka labai rūgštus.

Man patinka, kad spanguolės išlieka rūgščios, nors daugeliui amerikiečių, perkančių padažą, patinka, kad jis saldus“, – sakė A.Cawley-Murphree.

Košė iš saldžiųjų bulvių

Per Padėkos dieną įprasta valgyti ir kokį nors bulvių patiekalą, pavyzdžiui, bulvių košę.

Bet A.Cawley-Murphree šeima yra airiai, tad, jos močiutės įsitikinimu, bulvių košė yra per daug kasdienis valgis, netinkamas šventėms. Vietoj bulvių per Padėkos dieną jie valgo batatus, kartais ropes.

Daugelis amerikiečių batatus verda su daug cukraus ir ant viršaus dar uždeda zefyrų. Mano šeima tiek cukraus nevartoja, tad valgome batatus, paruoštus kaip įprastą bulvių košę, – sutrintus, galbūt šiek tiek pagardintus sviestu“, – pasakojo diplomatė.

Dar vienas svarbus Padėkos dienos valgis – šparaginių pupelių apkepas, kuris valgomas su ant viršaus užpiltu grietinėlės ir grybų padažu. Kartais žmonės dar užberia skrudintų svogūnų.

Desertui – moliūgų pyragas

O svarbiausias desertas yra moliūgų pyragas, labiau primenantis ne mums įprastus pyragus, bet kišą. Tai yra kepinys, kai skardos dugnas ir šonai išklojami plona tešla ir ant jos uždedama moliūgų įdaro. Toks pyragas gardinamas plakta grietinėle.

„Esu pyragą kepusi ir iš šviežių, ir iš konservuotų moliūgų – tokių Lietuvoje negausite. Skardinėse konservuoti moliūgai yra jau išvirti ir sutrinti. Jų tekstūra tokia pat kaip ir tų, kuriuos virtum pats, tik su konservuotais iškepti pyragą galima greičiau“, – sakė diplomatė.

Atveria širdį vienišiems

Prie Padėkos dienos vaišių stalo susirinkusios kai kurios šeimos sukalba maldą ir visi, nesvarbu religiniai įsitikinimai, pasako, už ką tais metais jaučiasi dėkingi: už sveikatą, darbą, šeimą, draugus, galbūt už ką nors nuostabaus, kas atsitiko.

Kiekvienas sėdintis prie stalo privalo pasakyti ką nors teigiamo apie praėjusius metus.

Įprasta per Padėkos dieną padėti ruošti maistą benamiams.

Taip pat bendruomenės surengia visuotines Padėkos šventės iškilmes, dažniausiai rotušėse, kad į jas galėtų ateiti ir kartu pavalgyti kiekvienas, kuris jaučiasi vienišas, nes neturi šeimos.

Tądien gausiau aukojama maisto bankams, siekiant užtikrinti, kad žiemą užtektų maisto tiems, kuriems jo paprastai trūksta.

Rengiami ir labdaros renginiai, pavyzdžiui, bėgimas, vadinamas „Turkey Trot“, arba šaudymo varžybos („Turkey Shoot“).

Per televizorių kasmet iš Niujorko transliuojamas „Macy’s“ prekybos tinklo organizuojamas Padėkos dienos paradas, kurį A.Cawley-Murphree šeima, gyvenanti JAV vakarinėje pakrantėje, stebėdavo rytais.

„Prisimenu, kaip atsibusdavome, nusileisdavome į virtuvę, kur mano mama ruošdavo valgį, ir žiūrėdavome per televizorių rodomą Padėkos dienos paradą, kurio metu skraido įspūdingo dydžio balionai, tarp jų ir vaizduojantys milžinišką kalakutą – Padėkos dienos simbolį“, – pasakojo diplomatė.

Eitynių gale visada pasirodo rogėse sėdintis Kalėdų Senelis, tarsi paskelbiantis kalėdinio laikotarpio pradžią, kai jau galima pradėti puošti namus ir eglutę.

Iki to laiko šiukštu negalima klausytis jokių kalėdinių dainų. Žmonės piktinasi, jeigu kas nors tos taisyklės nesilaiko ir kalėdinių dainų ima klausytis iki Padėkos dienos, net apskundžia prekybos centrus, jei jie pirma laiko ima leisti šventinę muziką.

Beje, per Padėkos dieną šeimai, draugams ir kaimynams įprasta kieme žaisti amerikietiškąjį futbolą, tik švelniai, nesmūgiuojant, kad kas nors per šventę neatsidurtų ligoninėje.

Amerikietiškojo futbolo rungtynės tądien transliuojamos ir per televiziją. Jos sulaukia didelio žiūrovų dėmesio.

Ne mažiau susidomėjimo sulaukia ir kita palyginti nesena, bet linksma tradicija – malonės suteikimas kalakutui.

„Šios linksmos tradicijos laikomasi nuo 1989-ųjų. Kiekvienais metais JAV prezidentas, turintis galią suteikti malonę nusikaltėliams ir atleisti juos nuo kalėjimo, suteikia malonę ir vienam kalakutui.

Likus keletui dienų iki Padėkos dienos į Baltuosius rūmus atnešamas didelis kalakutas ir per televiziją transliuojama, kaip prezidentas suteikia jam malonę netapti pietumis ir toliau ramiai gyventi.

Kartais malonę gavę kalakutai keliauja į Disneilendą, o kartais visam likusiam gyvenimui apgyvendinami kokiame nors ūkyje“, – pasakojo A.Cawley-Murphree.

Prasideda apsipirkimų sezonas

Na, o po Padėkos dienos išaušta Juodasis penktadienis – taip vadinama didžioji apsipirkimų diena, kai visos parduotuvės suteikia didžiules nuolaidas.

Kodėl juodasis? A.Cawley-Murphree aiškino, kad tradiciškai buhalteriai, pildydami kompanijų pajamų ir išlaidų knygas, naudojo dviejų spalvų rašiklius – raudonu žymėdavo nuostolius, o juodu – pelną.

Dauguma Amerikos pardavėjų raudonuoja iki Padėkos dienos, o po jos buhalterių knygos pradedamos pildyti juodai, nes pardavėjai ima gauti pelno.

Po Juodojo penktadienio būna Mažųjų verslų šeštadienis.

Tą dieną žmonės skatinami remti smulkųjį verslą ir leisti pinigus mažose parduotuvėlėse, kurios Juodąjį penktadienį tarsi lieka nuošalyje.

O pirmadienis po Padėkos dienos yra žinomas kaip Kibernetinis pirmadienis, nes tądien visi grįžta į darbą ir savo darbo vietose pradeda viską pirkti interneto parduotuvėse, kurios tądien skelbia išpardavimus.

„Didžiosios depresijos metu, praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, prezidentas Franklinas Rooseveltas stengėsi Padėkos dieną atkelti savaite anksčiau, siekdamas pratęsti apsipirkimų sezoną ir taip padėti atsigauti ekonomikai.

Bet žmonės tam pasipriešino ir buvo sugrąžinta įprasta Padėkos dienos data“, – sakė A.Cawley-Murphree.

Taigi metas po Padėkos dienos Amerikoje yra didžiųjų apsipirkimų ir dovanų rinkimo laikotarpis.

Nieko nuostabaus. Per didžiąsias žiemos šventes, ne tik Kalėdas, bet ir panašiu metu išpuolančią Chanuką, ramadaną ar Kvanzą, kuri yra afrikiečių paveldo ir kultūros šventė, amerikiečiai dovanoja daugiausia dovanų.

Tad lapkričio 24-ąją Amerikoje suintensyvės eismas, nes visi skubės į gimtuosius namus švęsti vienos svarbiausių nacionalinių švenčių.

Tądien verčiau be reikalo niekur nekeliauti, nes tiek oro uostuose, tiek ir keliuose susidaro didžiulės grūstys, o iki Padėkos dienos tema apie būsimas eismo sąlygas tampa aktualiausia.

Padėkos diena švenčiama ne tik JAV, bet ir kitose šalyse, kur gyvena amerikiečiai. Amerikos piliečiai ją minės ir Lietuvoje – rinksis vieni pas kitus į namus ir visi drauge prisimins, už ką šiais metais yra dėkingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth