Įkurtuvių stalo puošmena – karališkasis pyragas

Užupis yra vadinamas Vilniaus Monmartru. O Monmartras neatsiejamas ne tik nuo meno ir menininkų, bet ir nuo prancūziškų raguolių.

Trijų Karalių pyragas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trijų Karalių pyragas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepykla“ įsikūrė didesnėse patalpose Užupyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepykla“ įsikūrė didesnėse patalpose Užupyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ savininkas Thierry Lauvray.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ savininkas Thierry Lauvray.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ savininkas Thierry Lauvray su žmona Ineta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ savininkas Thierry Lauvray su žmona Ineta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trijų Karalių pyragas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trijų Karalių pyragas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ gardumynai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Thierry kepyklos“ įkurtuvių akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (28)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 4:14 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:05 AM

„Ar gali Vilniaus Monmartras likti be šviežių prancūziškų raguolių? Ne, Užupis manęs nesuprastų“, – šypsosi „Thierry kepyklos“ savininkas, 2005 metais iš Prancūzijos į Lietuvą paskui mylimą moterį atvykęs Thierry Lauvray.

Prieš devynerius metus romantiškame sotinės Užupio rajone jis atidarė pirmąją savo prancūzišką kepyklėlę.   Vilniečiai ją spėjo pamėgti – dažnas čia nuo pat ankstyvo ryto užsuka nusipirkti gardžių prancūziškų bandelių ar duonos.

Dabar prancūzas savo kepyklėlę perkėlė arčiau Užupio Angelo skulptūros į dar didesnes ir jaukesnes patalpas, kur galima paragauti dar daugiau skanumynų. O svarbiausia yra tai, kad visi kvapnūs ir gardūs kepiniai nuo šiol kepami čia pat, vietoje!

„Anksčiau viską veždavomės iš gamybinio cecho, o dabar kepsime čia. Todėl skonis ir tekstūra bus dar geresni“, – žadėjo T.Lauvray, sukvietęs būrį svečių į savo naujose patalpose įsikūrusios kepyklos įkurtuves.

Susirinkusieji galėjo pasivaišinti ne tik įvairiausių rūšių pyragėliais ir bandelėmis, bet ir ypatingu prancūzišku skanėstu fantastiško skonio – Trijų Karalių pyragu (pranc. „la galette des rois“).

Įprastai šis švelnaus skonio pyragas su migdolų grietinėle pateikiamas sausio 6-ąją, per Tris Karalius, bet Prancūzijoje, Belgijoje ir Kanados Kvebeko srities desertinėse pardavinėjamas visą sausį.

Jo viduje būna paslėpta maža porcelianinė figūrėlė (pranc. „la fève“), kurią radęs asmuo paskelbiamas dienos karaliumi ar karaliene ir karūnuojamas specialia popierine karūna. Sakoma, kad radusiam šią figūrėlę seksis visus metus.  

Paslėptosios figūrėlės dabar yra labai mėgstamos kolekcininkų.

Anksčiau karališkasis pyragas būdavo supjaustomas į daugiau gabalėlių, nei yra susirinkusiųjų. Likęs paskutinis gabalėlis būdavo vadinamas Dievo dalimi ir atiduodamas atsitiktinai užklydusiam svečiui ar vargetai.

„Tik nenusikelkite danties į figūrėlę, kai kąsite pyragą. Nesiruošiu kompensuoti gydymo“, – juokdamasis į atidarymą susirinkusius svečius įspėjo T.Lauvray.

Jau septynias kepyklas ir kavines Vilniuje turintis prancūzas papasakojo svečiams ir apie dar vieną prancūzišką įdomybę – pusryčių kavą su raguoliu jo tėvynainiai dažniausiai geria ne iš įprastų puodelių, bet iš dubenėlių, o raguolius valgo, pamirkydami juos į aromatingąjį gėrimą.

Normandijoje užaugęs Thierry džiaugėsi, kad Užupyje labai prigijo prancūziška tradicija iš pat ankstyvo ryto nueiti į kepyklėlę, kurių yra kiekviename Prancūzijos kaime, ir parsinešti šviežių bandelių ar duonos.

Štai kodėl į naujos Thierry kepyklėlės atidarymą susirinko ne tik būrys žinomų žmonių, bet ir nemažai aplinkui gyvenančių ar dirbančių „Thierry kepyklos“ nuolatinių klientų. Thierry bandelių krautuvėje susimaišę Prancūzijos regionų skoniai. Kaneles prancūzas mokėsi kepti Bordo regione, prancūziškus migdolinius morengus – macarons – Paryžiuje, o bandelių su šokoladu, obuoliais, razinomis receptus pasiskolino iš savo mamos.

Pagal prosenelės receptą Thierry kepa ir tartaletes su rabarbarais. Šį receptą kartu su pasakojimu apie T.Lauvray, galite rasti čia.

Na, o Trijų Karalių pyrago galite išsikepti ir jūs. Pateikiame jums receptą.

Migdolinis Trijų Karalių pyragas

Tešlai reikės:

2 sluoksniuotos tešlos lakštų;

1 kiaušinio trynio;

20 ml vandens.

Kremui reikės:

2 kiaušinių;

25 ml pieno;

60 g cukraus pudros;

30 g miltų.

Migdoliniam įdarui reikės:

60 g minkšto sviesto;

4 kiaušinių;

150 g maltų migdolų;

100 g cukraus pudros.

Kremo gaminimas:

1. Užvirkite pieną.

2. Išplakite du kiaušinius su cukraus pudra ir įmaišykite miltus.

3. Supilkite verdantį pieną ir gerai išmaišykite. Visą tai pilkite į nedidelį puodą, užvirinkite ir pavirkite apie 3 minutes.

4. Paruoštą kremą supilkite į dubenį, uždenkite ir palikite šaldytuve valandai.

Migdolinio įdaro paruošimas:

1. Kiaušinių trynius iki baltumo suplakite su cukraus pudra.

2. Į plakinį įmaišykite sviestą, vėliau – maltus migdolus.

3. Kai atvės kremas, įmaišykite į jį migdolinę tešlą.

Pyrago formavimas:

1. Kiaušinio trynį išplakite su vandeniu.

2. Kepimo formą ištepkite sviestu ir dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Patepkite jį paruoštu kiaušinio plakiniu.

3. Ant lakšto dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų.

4. Dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdykite pirmojo ir antrojo kraštus.

5. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

6. Dar kartą aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Jeigu pyrago viduje paslėpsite figūrėlę, nepamirškite aplininių apie ją įspėti, kad niekas nensuiskeltų danties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.