Į lietuvių restoraną amerikiečiai plūsta paragauti keptos duonos

Arizonoje įspūdingą šeimos restoraną atidarę lietuviai nustebino ir sudomino net visko mačiusius amerikiečius. Į naująjį „Sonata’s Restaurant“, vos prieš kelis mėnesius atvėrusį duris Skotsdeilyje, Arizonos valstijoje, savaitgaliais rikiuojasi lankytojų eilės.

Restorano atidarymo metu.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
Restorano atidarymo metu.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
Naujajame lietuvių restorane niekada netrūksta lankytojų.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
Naujajame lietuvių restorane niekada netrūksta lankytojų.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
S.Moločajevienės Tuft vyras Paulas norėjo, kad restoranas būtų pavadintas mylimos žmonos vardu.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
S.Moločajevienės Tuft vyras Paulas norėjo, kad restoranas būtų pavadintas mylimos žmonos vardu.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
D.Moločajevas šeimos versle – „Sonata’s Restaurant“ – užima labai svarbią vietą.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
D.Moločajevas šeimos versle – „Sonata’s Restaurant“ – užima labai svarbią vietą.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
Andrius ir Laura Bučai iš Čikagos turi nemenką restoranų verslo patirtį, todėl jų žinios ir pagalba pravertė partneriams Skotsdeilyje.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
Andrius ir Laura Bučai iš Čikagos turi nemenką restoranų verslo patirtį, todėl jų žinios ir pagalba pravertė partneriams Skotsdeilyje.<br>Nuotr. iš D.Moločajevo archyvo.
Daugiau nuotraukų (6)

Virginija Petrauskienė („Draugas“)

Feb 1, 2017, 8:08 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:27 AM

Jose žmonės nesibaimina pastovėti ir valandą, kad tik galėtų paragauti vietos leidinio „Phoenix New Times“ maisto ekspertų metų patiekalu išrinktos keptos juodos duonos su česnaku ir sūriu, užsisakyti kitų čia gaminamų patiekalų.

Žaibiška sėkmė – kaip lietus

Restoranas nuolat aprašinėjamas vietos spaudoje. Žurnalistai žavisi jo interjeru, skaniais ir estetiškai patiekiamais patiekalais, puikia aplinka. O jaunas virtuvės šefas nuo praėjusių metų lapkričio, kai buvo atidarytas „Sonata’s Restaurant“, jau tris kartus buvo pakviestas į televiziją parodyti, kaip gaminami tie Skotsdeilio gyventojus ir atvykėlius užbūrę lietuviški ir kitų Rytų Europos šalių patiekalai.

„Nesitikėjome tokios žaibiškos sėkmės. Jaučiamės taip, tarsi saulėtą dieną būtų prapliupęs lietus, o mes išėjome pasivaikščioti be skėčio“, – juokiasi restorano savininkė Sonata Moločajevienė Tuft.

Moteris prisimena, kad pirmuosius savaitgalius po restorano atidarymo ateidavo vienas kitas lankytojas. Tačiau netrukus žinia apie europietišką modernią ir nuostabų maistą patiekiančią virtuvę pasklido žaibiškai. Vieni paragavo, kitiems papasakojo, susidomėjo ir spauda. Tada pasipylė lankytojų griūtis.

Sonatos partneriai – naujajam restoranui vadovaujantis sūnus Deividas Moločajevas ir Čikagoje daugeliui lietuvių pažįstama verslininkų pora – Andrius ir Laura Bučai, restorano „Kunigaikščių užeiga“ ir kavinės „Senasis Vilnius“ šeimininkai.

„Turite ne eiti, o bėgti į tą vietą“, – tokių ir panašių atsiliepimų apie „Sonata’s Restaurant“ galima rasti populiariose turistų internetinėse svetainėse „Trip Advisor“ ir „Yelp“. Juose lankytojų įvertinimai – ne mažesni nei 4.5 balo. Dažnai siekia visus penkis.

Interjero idėją padiktavo ir miškavežis

Pirmą į lietuvių restoraną užėjusį svečią apstulbina netikėti interjero sprendimai: milžinišką rąstų stirtą primenanti lankytojų salės viena siena ir jos fone puikiai derantys didžiuliai ilgi geltoni ir rudi minkštasuoliai, šias spalvas atkartojantys paveikslai, oda aptrauktos patogios kėdės ir santūria prabanga akį traukiantys stalai. Apibūdinant keliais žodžiais – pro šalį neprašaunanti moderni klasika.

Niekas neatspėtų, kad interjero autoriai nėra diplomuoti profesionalai dizaineriai. Pagrindinis „Sonata’s Restaurant“ interjero kūrėjas buvo pats Deividas. Jam talkino buhalterės pareigas šiame versle užimanti Laura Bučienė.

„Norėjau, kad žmonės, atėję į restoraną, vos tik pravėrę duris ištartų „Oho!“ Ir daugelis taip sureaguoja“, – prisipažįsta Deividas.

Beje, ne vienas lankytojas, išvydęs patį Deividą, mintyse, ar garsiai taip pat ištaria „Oho…“ Dailiai nuaugęs, stilingais drabužiais vilkintis jaunuolis yra FORD/Robert Black Agency modelis. Jis yra kviečiamas demonstruoti madas ant podiumo, dalyvauti fotosesijose. Tačiau tai tik vienas iš Deivido pomėgių ir užsiėmimų.

Vaikinas sako, kad mokydamasis Čikagoje sveikatos vadybininko specialybės, kartu dirbo ir statybų kompanijoje, koordinavo projektus. Tuomet teko susipažinti su įvairiais dizaino sprendimais. Gavęs kelis projektus Arizonoje jis suprato, kad dizaineris nereikalingas, pats jau gali atlikti tą darbą.

Deividas neslepia, kad kurdamas būsimojo restorano interjerą, valandų valandas praleisdavo prie kompiuterio. Žiūrėdavo interjerų nuotraukas, užsirašinėjo, kas prie ko geriausiai dera. Po to pačiam kildavo kūrybinių minčių. Štai rąstų sienos vizija Deividui susiformavo Lietuvoje, kai mašinų kamštyje jo vairuojamas automobilis sustojo už rąstų prikrauto miškavežio.

Labiausiai pasitikėjo lietuviais specialistais

Deividas sako, kad idėja įkurti šeimos restoraną kilo beveik spontaniškai, valgant Čikagoje, „Kunigaikščių užeigoje“ su mama ir patėviu Paulu Tuftu. Tąsyk pusiau juokais ir buvo susitarta su Andriumi ir Laura Bučais, kad jie pakonsultuos ir pagelbės steigiant restoraną Arizonoje.

Praėjusių metų pavasarį Skotsdeilyje buvo pradėta ieškoti patalpų būsimam restoranui. O jau lapkričio gale „Sonata’s Restaurant“ pakvietė pirmuosius lankytojus.

„Rūpinausi tų išsinuomotų senų patalpų pertvarkymu ir rekonstrukcija, nes jau turėjau tokio darbo patirties. Mano dešinioji ranka buvo aukštos kvalifikacijos statybos specialistas lietuvis Artūras Juronis. Paskui atsirado per „Facebook’ dar vienas labai reikalingas ir talentingas žmogus – dailininkas Donatas Zadeikis. Andrius Bučas rūpinosi virtuvės įranga, indais“, – prisiminė nelengvą įsikūrimą Deividas.

Jis pridūrė, kad „Sonata’s Restaurant“ surizikavo atidaryti nelabai populiarioje vietoje – prieš tai ten buvo įsikūrę keli restoranai, tačiau jie ilgai neišsilaikė.

Virtuvės šefui – lietuviškos pamokos

Ypač nelengvos buvo virtuvės šefo paieškos. Tiksliau, nepaprasta buvo pasirinkti iš visų savo paslaugas pasiūliusių kandidatų. O jų buvo kiek daugiau nei 20.

Kiekvienas iš kandidatų prisistatydamas turėjo pagaminti nuo 6 iki 9 patiekalų. Restorano savininkų šeima ir partneriai ragavo ir rinko geriausią.

Beje, kiekvieno virtuvės šefo prisistatymas restorano savininkams kainavo po 1 000 dolerių.

„Pasirinkome amerikietį, Arizonos kulinarijos institutą baigusį Joshą Bracherį, kuris jau buvo pasižymėjęs kaip puikus specialistas, pelnęs apdovanojimų“, – sakė Deividas.

Naujojo restorano virtuvės šefas turėjo daug ko išmokti. Jis ne tik skaitė apie Lietuvą, jos tradicijas ir valgius. Joshas mokėsi ir gaminti Lietuvoje įprastų, tačiau Amerikoje neregėtų patiekalų – balandėlių, bulvinių blynų, ir, aišku savaime, keptos duonos.

Pastarasis patiekalas yra vienintelis, kurio pavadinimas parašytas lietuviškai visame anglų kalba išspausdintame restorano meniu. Jis taip ir vadinasi: „Kepta duona“.

„Phoenix New Times“ žurnalistė, savo straipsnyje pasakodama apie patiekalą daugiau nei milijonui leidinio skaitytojų, vartoja būtent lietuvišką pavadinimą. O amerikiečiams valgytojams, užsisakantiems keptos duonos, paliekama teisė patiekalo pavadinimą tarti taip, kaip jiems išeina tą padaryti.

Beje, diplomuotą amerikietį virtuvės šefą lietuviškų patiekalų gamybos gudrybių mokė A.Bučas. Dar praėjusią savaitę Andrius rodė Joshui, kaip virti rūgštynių sriubą.

Koks patiekalas pats populiariausias? Be keptos duonos lankytojai dažniausiai užsisako Kijevo kotletą. Tačiau mielai ragauja ir daug kitokių stilingai patiekiamų patiekalų.

Restorano vardas – iš meilės ir išskaičiavimo

Kam kilo mintis restoraną pavadinti Sonatos vardu? „Mano patėvis Paulas pasiūlė. Mes visi mandagiai bandėme priešintis, bet jis nenusileido. Jis savo idėjos atkakliai laikėsi dėl kelių priežasčių: viena, Amerikoje populiarūs ir kelia pasitikėjimą šeimininko vardu pavadinti restoranai. Antra – Paulas labai myli mano mamą“, – sakė Deividas.

Pati Sonata prisipažino, kad jau kurį laiką, gal net porą metų svajojo atidaryti restoraną. Tai nebuvo toks iš oro netikėtai nukritęs sprendimas.

„Žinojau, ko noriu ir net neabejojau, kad pavyks tą norą įgyvendinti. Man dar nebuvo atsitikę taip, kad nepasisektų pasiekti to, ką esu sumaniusi. Net kai nusprendžiau dalyvauti vadinamos žaliosios kortelės loterijoje, neabejojau, kad ją laimėsiu. Taip ir atsitiko, 2004 metais atvykau gyventi į Ameriką“, – pasakojo Sonata.

Moteris pridūrė, kad sutuoktinis Paulas ją labai myli, vertina ir laiko išskirtine, todėl visada remia jos idėjas.

Sonata atskleidė, kad jos verslo planai dar bus toliau plėtojami. Šalia „Sonata’s Restaurant“ planuojama atidaryti SPA centrą. O dar po kurio laiko panašų europietiško stiliaus restoraną šeima žada atidaryti Los Andžele.

Sonata prisipažino turėjusi tokią viziją, kad žmonės atėję į restoraną, niekur neskubėtų, nejaustų, kad turi pavalgę kuo skubiau užleisti staliuką kitiems. Ir tą padaryti pavyko. Pasisotinę lankytojai tam tikromis dienomis gali klausytis gyvai grojančių muzikantų. Neretai keli staleliai sustumiami, o atsiradusioje erdvėje ima suktis poros.

Į klausimą, kaip jaučiasi staigiai išpopuliarėjusio restorano šeimininke, Sonata atsako vienu žodžiu: keistai. Ji tvirtina, kad tai partnerių komandos nuopelnas.

„O aš pati labai džiaugiuosi, kad turiu tokį talentingą sūnų. Jis turi ne vieną talentą. Mūsų šeimos restorane jis pasirodė kaip puikus dizaineris. Aš visada žinojau, kad iškėlus sau tikslą visada reikia tikėti, kad tikrai tą tikslą pasieksi. Tuomet taip ir įvyksta. Visiems patariu: jeigu nori įgyvendinti savo svajonę, niekada nesuabejok tuo, ko sieki“, – sako moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.