Už katalono ištekėjusi stilistė svečius vaišina įdarytais makaronais

Stilistė ir meno pedagogė Danguolė Pečiukonytė-Juan Font (45 m.) kone kasdien valgo kataloniškus patiekalus. Juos ruošti kūrėja išmoko svečiuodamasi pas Ispanijoje gyvenantį vyrą verslininką Xavierą Juaną Fontą (53 m.) ir jo šeimą.

Susipažinusi su Xavieru ir pradėjusi viešėti Katalonijoje vilnietė stilistė D.Pečiukonytė-Juan Font įsitikino, kad šio krašto virtuvė yra labai įvairi, gausi ir skani.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Susipažinusi su Xavieru ir pradėjusi viešėti Katalonijoje vilnietė stilistė D.Pečiukonytė-Juan Font įsitikino, kad šio krašto virtuvė yra labai įvairi, gausi ir skani.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varške ir špinatais įdaryti makaronai.<br>123rf nuotr.
Varške ir špinatais įdaryti makaronai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

Feb 1, 2017, 9:11 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:32 AM

Kol vilnietė nepažinojo savo būsimo vyro, apie šios Viduržemio jūros regiono šalies maistą išmanė nedaug. Kaip ir daugelis lietuvių, moteris žinojo, kad Ispanijoje itin populiarūs kumpiai, sūris, vynas, jūrų gėrybės, rašo „TV antena“.

Tačiau prieš dešimtmetį susipažinusi su Xavieru ir pradėjusi viešėti Katalonijoje, iš kur kilęs ir šiuo metu gyvena sutuoktinis, vilnietė įsitikino, kad šio krašto virtuvė yra labai įvairi, gausi ir skani.

„Katalonams maistas – lyg antroji religija. Mane žavi jų patiekalų gausa, giliai įsišaknijusios valgio ruošimo ir valgymo kartu šeima, draugais tradicijos“, – pasakojo D.Pečiukonytė-Juan Font.

Kiek daugiau nei prieš metus ištekėjusi moteris dažnai vyksta į su vyru kuriamus bendrus namus Granoljierso mieste, kur ateityje planuoja gyventi nuolat.

– Katalonijoje dažniau lankotės restoranuose ar valgote namuose ruoštą maistą?

– Į restoranus nueiname, nes daugelis katalonų mėgsta kartkartėmis pavalgyti viešosiose vietose. Kita vertus, labai mėgstu anytos ruoštą naminį maistą. Ji – puiki šeimininkė.

– Kataloniški valgiai tikriausiai ne tik skanūs, bet ir kaloringi. Kaip pavyksta išlaikyti dailias kūno linijas?

– Iš pradžių buvo sunku atsisakyti paragauti visko, kas padėta ant stalo. O katalonai maisto tikrai negaili. Vien pietums patiekiami bent penki karštieji patiekalai. Pavyzdžiui, siūloma troškinta paukštiena, troškinti ar kepti grybai, tunu įdarytos keptos paprikos, virti ryžiai su daržovėmis.

Per vakarienę taip pat ant stalo patiekiama ne mažiau patiekalų. Valgoma paelija, įvairiai paruošti makaronai, jūrų gėrybės. Žinoma, be to, dar puikuojasi kumpis, sūris ir balta duona, be kurios neįsivaizduojamas nė vienas valgymas.

Pastaruoju metu dažnai renkuosi vieną ar du patiekalus. Nesižaviu didelėmis porcijomis.

– Labiau mėgstate lietuviškus ar kataloniškus desertus?

– Desertais stengiuosi nepiktnaudžiauti, tačiau, jeigu atvirai, atsispirti sunku ir lietuviškiems, ir kataloniškiems saldumynams. Vyro gimtinėje neatsisakau paragauti tortų, pyragaičių, turones, Katalonijos kremo, kuris labai panašus į krembriulė. Vienas mano mėgstamiausių gardėsių – svarainių sūris.

– Kuo dažniausiai nustebinate į svečius Vilniuje užsukusius bičiulius?

– Kadangi dažnai būnu Ispanijoje, į Lietuvą parsivežu įvairiausių gardumynų: kumpio, dešrų, įvairaus sūrio, desertų. Jų skonis patinka ir sūnui Edgarui, ir draugėms.

Karštasis patiekalas dažniausiai būna vamzdeliniai makaronai su įvairiais įdarais. Xaviero šeimoje šie makaronai ypač mėgstami su trijų rūšių mėsos – avienos, jautienos ir vištienos – įdaru. Tokius ruošiu ir aš.

Dar patinka varškės ir špinatų, krevečių ar grybų įdaras.

– Lietuvišką virtuvę Xavierui ir jo šeimai tikriausiai jau spėjote pristatyti. Kas jiems labiausiai patinka?

– Bulviniai blynai, plokštainis su paukštiena, įvairios salotos, pagal mano receptus kepta vištiena. Vyras ir anyta labai mėgsta mano verdamą burokėlių sriubą su džiovintais baravykais.

Kaskart jiems vežu ir juodos lietuviškos duonos, silkės. Šių dviejų produktų katalonai neturi.

Makaronai su varškės ir špinatų įdaru ir bešamelio padažu

Patiekalui reikės (4 porcijoms):

9x9 kvadratinių centimetrų makaronų lakštų,

300 g varškės,

800 g šviežių špinatų,

1 kiaušinio,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 šaukšto parmezano,

1 šaukšto mocarelos,

druskos, pipirų.

Padažui reikės:

300 ml pieno,

25 g miltų,

25 g sviesto,

druskos, pipirų.

Makaronų lakštus merkite į indą su karštu vandeniu, įpilkite aliejaus, kad lakštai nesuliptų, ir palaikykite 2–3 minutes.

Paruoškite įdarą: į dubenį sudėkite varškę, nuplautus ir susmulkintus špinatus, prieskonius, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Ant kiekvieno makaronų lakšto dėkite šaukštelį masės ir susukite vamzdelius. Taip paruoštus makaronų lakštus dėkite į kepimo skardą, pateptą alyvuogių aliejumi. Tarp vamzdelių palikite nedidelius tarpus.

Ruošdami padažą inde ant mažos ugnies išlydykite sviestą, sudėkite miltus ir pakaitinę apie minutę nuimkite nuo ugnies. Tada nuolat maišydami supilkite pieną.

Kai pieną supilsite, indą su mase dėkite ant ugnies ir užvirinkite nuolat maišykite. Pavirkite apie 2 minutes. Padažą pilkite ant paruoštų makaronų. Jie turi būti beveik apsemti. Užberkite tarkuotą sūrį. Skardą dėkite į 180–200 laipsnių orkaitę ir kepkite 30 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.