Keturi receptai, kuriuos įkvėpė gamta

Kas savaitę vis naujų receptų savo projekte „52 kartai“ pateikiančio fotografo Roberto Daskevičiaus fotosesiją šį kartą įkvėpė gamta.

Ančių krūtinėlės su orzotu<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Ančių krūtinėlės su orzotu<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Silkė su bulvytėmis<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Silkė su bulvytėmis<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Morkų pyragas su ledais<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Morkų pyragas su ledais<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Kokteilis<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Kokteilis<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Stilius“

Feb 9, 2017, 10:06 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:08 AM

Apsamanojusios šakos ir kelmai, miško migla – šiai idėjai įgyvendinti puikiai tiko Artūro Naidenkos iš Kaune įsikūrusio restorano „Uoksas“ patiekalai.

Šis kartas – šiek tiek kitoks, ypač estetiškas, parodantis, kad maistas gali būti ir menas lėkštėje. O į receptus Robertas siūlo žvelgti kaip į idėjas, ką ir su kuo galima suderinti, ką netikėto ir įmantresnio pagaminti, bet nebūtinai atkartoti lėkštėje.

Silkė su bulvytėmis

Silkė su bulvytėmis turbūt yra klasikinis ir kiekvieno lietuvio širdžiai artimas derinys. „Uokso“ virtuvės meistras siūlo savo interpretaciją – su putpelių kiaušiniais, marinuotais svogūnais, nesunkiai pagaminamu, tačiau draugus nustebinsiančiu petražolių aliejumi.

Reikės:

* 4 vnt. silkių filė „matjes“ * 4 mažų bulvyčių * 8 putpelių kiaušinių * 2 mažų svogūnų * indelio grietinės * 20–30 g jūrinių smidrų arba jūros kopūstų * 50 g rapsų aliejaus * 100 g lygialapių petražolių * druskos

Svogūnų marinatui: * 20 g baltojo vyno acto * 100 g vandens * 1 valgomojo šaukšto cukraus * žiupsnelio druskos

1. Bulvytes su trupučiu druskos ir aliejaus kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

2. Užmarinuokite svogūnus. Juos nulupkite, supjaustykite žiedais. Užvirkite marinatui skirtus ingredientus, užpilkite ant svogūnų ir palaikykite, kol atvės iki kambario temperatūros.

3. Pagaminkite petražolių aliejų. Į trintuvą supilkite rapsų aliejų, suberkite petražoles ir trinkite 8 minutes maksimaliu greičiu. Po to nukoškite.

4. Išvirkite putpelių kiaušinius – sudėkite juos į verdantį vandenį, virkite 2 minutes ir 15 sekundžių, kad būtų minkšti. Po to užpilkite lediniu vandeniu ir nulupkite.

5. Išdėliokite lėkštėje silkių gabalėlius, sudėkite perpjautas bulvytes, po du perpus perpjautus putpelių kiaušinius, pagardinkite keliais šaukšteliais grietinės, jūriniais smidrais arba kopūstais ir pašlakstykite patiekalą petražolių aliejumi.

Ančių krūtinėlės su orzotu

Ančių krūtinėlės su netradiciniu perlinių kruopų orzotu ir sodriu burokėlių padažu, kurį galite ruošti iš jau pagamintų sulčių arba patys jų išspausti.

Reikės: * 4 ančių krūtinėlių * 1 valgomojo šaukšto druskos * 1 l vandens

Padažui: * 3 kg žalių burokėlių arba 1 l burokėlių sulčių * 1 valgomojo šaukšto medaus * čiobrelių

Orzotui: * 400 g perlinių kruopų * 3 salierų stiebų * 100 g kieto brandinto sūrio * 200 ml grietinėlės * 50 ml alyvuogių aliejaus * 50 g kapotų petražolių * druskos

Garnyrui: * 2 porų * 100 g sviesto

1. Paruoškite ančių krūtinėles. Įpjaukite odelę kryžmai keliose vietose. Suberkite druską į vandenį ir pamerkite ančių krūtinėlės 2–3 valandoms. Po to krūtinėles nusausinkite ir kepkite stipriai įkaitintoje keptuvėje apie 5 minutes iš kiekvienos pusės.

Pirmiausia krūtinėlę į keptuvę dėkite odele į apačią.

2. Paruoškite padažą. Išspauskite šviežių burokėlių sulčių arba supilkite į prikaistuvį litrą jau paruoštų sulčių ir garinkite, kol jų liks apie 100 mililitrų. Įdėkite šaukštą medaus, šiek tiek šviežių čiobrelių.

3. Paruoškite orzotą. Perlines kruopas užmerkite šaltame vandenyje kelioms valandoms, po to nukoškite ir perplaukite šaltu vandeniu. Išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nukoškite. Salierų stiebus smulkiai supjaustykite ir šiek tiek pakepinkite alyvuogių aliejuje, supilkite grietinėlę, sudėkite perlines kruopas ir sūrį ir kaitinkite, kol sutirštės. Galiausiai pagardinkite kapotomis petražolėmis.

4. Ištirpinkite keptuvėje sviestą, supjaustykite baltąją poro dalį norimo dydžio gabalėliais ir apie 20 minučių troškinkite svieste.

5. Serviruokite patiekalą: į lėkštę dėkite po anties krūtinėlę, orzoto, svieste troškintų porų ir pagardinkite burokėlių padažu.

Morkų pyragas su ledais

Morkų pyragas, kuriam gaivumo suteiks neįprastas svarainių šerbetas ir sūrio kremas. Desertą papuošti galėsite lengvai paruošiamomis marinuotomis razinomis.

Morkų pyragui: * 110 g rudojo cukraus * 110 g baltojo cukraus * 1 kiaušinio * 1 kiaušinio trynio * 110 g vaikiškos morkų tyrelės * 250 g smulkiai tarkuotų morkų * 10 g vanilinio cukraus * 100 ml riešutų ar sėklų aliejaus (lazdynų, moliūgų, sezamų) * 180 g kvietinių miltų

Ledams: * 500 ml svarainių sulčių (arba skiesto svarainių sirupo) * 150 g cukraus * 4 g želatinos

Marinuotoms razinoms:

* 50 g auksinių razinų * 2 šaukštų medaus * 100 ml vandens * 2 citrinų sulčių

Sūrio kremui: * 100 g „Philadelphia“ sūrio * 30 g cukraus * pusės citrinos sulčių

1. Paruoškite pyragą. Rudąjį ir baltąjį cukrų, kiaušinį, dar vieno kiaušinio baltymą ir morkų tyrelę gerai išplakite plakikliu. Sudėkite tarkuotas morkas, vanilinį cukrų, aliejų ir vėl plakite iki vientisos masės. Tada sudėkite miltus ir išmaišykite. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Pyragą atvėsinkite.

2. Paruoškite ledus. Sultis sumaišykite su cukrumi, kad jis ištirptų. Išbrinkinkite želatiną šaltame vandenyje ir pakaitinkite ją, kad ištirptų, supilkite į sultis ir išmaišykite. Supilkite viską į indą ir dėkite į šaldiklį. Šaldytą masę šiek tiek susmulkinkite peiliu, sudėkite į virtuvės kombainą ir trinkite iki ledų (šerbeto) konsistencijos.

3. Užmarinuokite razinas. Užvirinkite visus ingredientus kartu su razinomis ir atvėsinkite, kad razinos išbrinktų.

4. Paruoškite sūrio kremą. Visus ingredientus išplakite plakikliu.

5. Patiekite desertą. Atpjaukite po gabalėlį morkų pyrago, šalia dėkite ledų, sūrio kremo, pabarstykite razinomis. Riešutų ar sėklų aliejų galite pakeisti ir geru alyvuogių aliejumi.

Svarainių ledus galite pakeisti paprastais vaniliniais ledais.

Kokteilis

Su niekuo nesupainiojamo juodųjų trumų kvapo prisotintas kokteilis, kurio skonio paletę papildo rozmarinai ir žaliosios citrinos.

Kokteiliui: * 200 ml gero burbono * 4 žaliųjų citrinų sulčių * ledukų

Rozmarinų sirupui: * 250 g rudojo cukraus * 500 ml vandens * 50 g rozmarinų šakelių

Putai: * 2 kiaušinių baltymų * 1 citrinos sulčių * 1 arbatinio šaukštelio juodųjų trumų aliejaus * 2 valgomųjų šaukštų cukraus

1. Paruoškite rozmarinų sirupą. Sudėkite visus reikiamus ingredientus į prikaistuvį, užvirkite, palikite atvėsti ir nukoškite.

2. Supilkite į kokteilių plaktuvą burboną, žaliųjų citrinų sultis, ledukus ir rozmarinų sirupą ir gerai išplakite. Supilkite į viskio taurę su ledukais.

3. Paruoškite putą. Išplakite kiaušinių baltymus iki standumo su citrinos sultimis ir juodųjų trumų aliejumi ir cukrumi. Po šaukštą putų dėkite ant kokteilio viršaus. Pasterizuotų kiaušinių baltymų galite įsigyti įprastuose prekybos centruose arba specializuotose maisto parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.