Lietuviai šią žuvį laiko delikatesu, švedai kraipo galvas

Stintų sezono dažnai laukiame su tikru ilgesiu. Agurkais kvepiančių žuvų šį sezoną nebuvo itin daug, tad pavasarinis tradicinių žuvų nerštas tapo paskutine galimybe ir viltimi šiemet jų paskanauti.

Pavasarinis stintų nerštas suteikia galimybę pasimėgauti šiomis žuvimis.
Pavasarinis stintų nerštas suteikia galimybę pasimėgauti šiomis žuvimis.
Pavasarinis stintų nerštas suteikia galimybę pasimėgauti šiomis žuvimis.
Pavasarinis stintų nerštas suteikia galimybę pasimėgauti šiomis žuvimis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 19, 2017, 8:30 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 5:44 PM

Kodėl lietuviai taip mėgsta stintas?

Bendrovės „Kintai“ direktorius bei „Ogmios mieste“ įsikūrusios žuvies parduotuvės „Fiš šviežios žuvies namai“ įkūrėjas Rimgaudas Višinskas sako, kad stintos ir lietuviai tapo jau neatsiejami.

„Kiek aš save atsimenu, mes visada valgydavome stintas. Kitų šalių gyventojai tuo stebisi. Tarkime, švedai mums pasakojo, kad stintų Švedijoje žmonės apskritai nevalgo. Jie stintas valgė tik per karą, kuomet šalyje visai nebuvo ką valgyti.

Stintų valgymo tradicija mes labiau primename Rytų šiauriečius. Man yra tekę viešėti tolimoje Rusijos dalyje, kur gyvena čiukčiai. Štai jie stintas mėgsta ir labai valgo“, – pasakojo žuvies verslu besiverčiantis specialistas.

Stintos Lietuvoje yra pagrindinė žiemos žuvis. Jos labai gerai kimba poledinėje žūklėje. Žvejai jau nuo neatmenamų laikų statydavo tinklus po ledu.

Bet nereikėtų stintų sieti tik su žiema. Paradoksalu, bet stintas galima laikyti ir pavasario simboliu. Tai ir pirmoji pavasarinė žuvis, kurios būna tikrai daug.

„Prieš 30-40 metų stintos apskritai būdavo labai daug. Atsimenu, kad ledo storis mariose siekdavo 40-50 cm. Tuomet žvejai ant ledo važiuodavo mašinomis, arkliais. Visi žvejodavo.

Dar prisimenu tuos laikus, kai per dieną buvo suskaičiuota apie 10 tūkst. žvejų ant Kuršių marių. Tokie skaičiai dabar skamba neįtikėtinai. Tais laikais niekas stintų nežvejodavo jūroje. Nebuvo žvejybos tinklais jūroje“, – prisiminimais dalijosi R.Višinskas.

Kada galima tikėtis stintų?

Kartais stintos pasirodo gruodžio mėnesį, kartais sausį. Tarkime, šiemet stintos pasirodė sausio mėnesį, kai tik užšalo marių ledas.

„Žuvys iš pradžių pasirodo jūroje, tad kartais žuvies gausumas priklauso net nuo bangavimo. Jeigu jūra būna labai banguota, smarkiai ošia kelias savaites, o kartais ir mėnesį, stintų pagaunama mažiau“, – tikino UAB „Kintai“ direktorius.

R.Višinsko teigimu, galima pastebėti, kad pernai ir užpernai stintos buvo labai smulkios, žvejai pagaudavo vadinamųjų stintokų.

„Kadaise 13-14 stintų sverdavo kilogramą. Pastaruoju metu į kilogramą tilpdavo apie 50 mažųjų stintokų. Gerai, kad šiemet šios žuvys jau pasirodė stambesnės, o tai džiugina“, – pasakojo verslininkas.

Tikrasis stintų sezonas priklauso nuo vandens temperatūros. Šių žuvų nerštui reikia, kad temperatūra būtų daugiau nei 3 laipsniai. Dažniausiai Lietuvoje stintų nerštas prasideda kovo arba balandžio mėnesį, tad lieka laukti.

Nors dažnas esame pripratę stintas valgyti ir per Kūčias, reikėtų turėti omenyje, kad žiemos stintos yra tik užklystančios viešnios.

„Šiemet ledo storis buvo tik apie 15 cm, jis buvo labai nevienodas, kai kur buvo iš vis neužšalę. Poledinės žūklės sąlygos buvo labai pavojingos, tad verslinė žvejyba net nebuvo pradėta. Jūroje stintų taip pat pagaunama itin mažai, tad retas kas ragavome stintų per žiemos šventes“, – teigė specialistas.

Šviežios stintos tik prie jūros?

Mitas, kas šviežių stintų nusipirkti galima tik Klaipėdoje, pašnekovo teigimu, yra klaidingas.

„Svarbiausia žuvis sudėti į specialias dėžes su ledu. Žinoma, stintos turi savo galiojimo laiką. Jeigu šiandien žvejys užmeta tinklus, rytoj stintos jau turi būti pagautos, o poryt jos jau privalo pasiekti parduotuves. Stintos laikomos šviežiomis 3-5 dienas“, – sakė R.Višinskas.

Anot specialisto, šviežia lašiša, laikoma lede, gali būti net 16 dienų, bet stintų galiojimo laikas kur kas trumpesnis. Stintas būtina valgyti šviežias, tuomet jos iš tiesų skanios.

Dabar stintos yra noriai perkamos. Tiesa, viskas priklauso nuo kainos ir stintų kiekio.

„Kuo daugiau stintų, tuo jų kaina mažesnė ir tuo daugiau žmonės jų perka. Tikrai ne kiekvienas sau gali leisti nusipirkti stintų po 6-8 eurus už kilogramą. Tokia kaina yra neadekvati. Mano nuomone, normali stintų kaina turėtų būti 3 eurai už kilogramą ir tikrai ne daugiau“, – pasakojo pašnekovas.

Kalbėdamas apie stintų paruošimą R.Višinskas sakė, kad reikėtų nepersistengti: „Kuo daugiau žuvį vartysime tešlose ir prieskoniuose, tuo labiau ji bus sugadinta. Savo parduotuvėje visuomet klientams sakau, kad žuvį gaminti reikia paprastai – stintas kepti tiesiog ant sviesto, be miltų, be džiūvėsėlių“.

Specialistas pataria, kad žuvies nereikėtų slėpti po tešla. Druskos ir pipirų taip pat reikėtų nepadauginti. Visi priedai iškraipo tikrąjį žuvies skonį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.