Tradicinę „Silkę pataluose“ kulinaras paruošė netradiciškai

Prikelti iš užmaršties senus valgių receptus – tokį tikslą užsibrėžęs vilnietis virtuvės vadovas Ronaldas Nagrockis (31 m.) tikino, kad idėjų nereikia dairytis toli, – viskas, kas auga Lietuvoje, gali būti įkvėpimo šaltinis. Velykoms jis pasiūlė tradicinį patiekalą, vadinamą „Silkė pataluose“, paruošti neįprastai.

Tradicinė „Silkė pataluose“ netradiciškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tradicinė „Silkė pataluose“ netradiciškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Nagrockis žino, kaip įtikinti paragauti žuvies tuos, kurie jos nemėgsta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Nagrockis žino, kaip įtikinti paragauti žuvies tuos, kurie jos nemėgsta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Apr 10, 2017, 6:07 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:21 AM

Vietoj silkės „Čiop Čiop“ studijų tinklo įkūrėjas R.Nagrockis siūlo imti skumbrę ar kokią nors kitą žuvį.

Kepta skumbrė, kiaušinio trynys, juodos duonos trupiniai, marinuota morka, burokėliai, kepti svogūnai, pavasariniai daigai ir prieskoninės žolelės – tokį patiekalą Velykų stalui pasiūlęs virtuvės vadovas ilgai nesugaišo.

Paskrudusi skumbrė, kvepianti mišku, paruošiama vos per kelias minutes.

Ronaldas prisipažino, kad mėgsta tuos patiekalus, kurių ragavo vaikystėje. Jo senelė įvairiomis progomis ruošdavo patiekalą, vadinamą „Silkė pataluose“.

Tai kelių sluoksnių mišrainė, kurią skandina majonezas. Ronaldas nutarė šį tradicinį patiekalą patobulinti ir atsisakė silkės bei riebaus majonezo.

Išdarinėjus skumbrę, geriausia ją iškepti ant grotelių, bet galima ir orkaitėje ar keptuvėje.

Profesionalūs virėjai naudoja specialų dujų balionėlį, kuriuo žuvį galima kepti net lėkštėje. Dėl stiprios liepsnos ji greitai apskrunda – filė užtenka kepti pusę minutės, tada reikia ją apversti.

R.Nagrockis žino būdą, kaip įtikinti paragauti žuvies net tuos žmones, kurie jos nemėgsta.

Kad dingtų specifinis žuvies kvapas, kuris ne visiems žmonėms malonus, galima prieš kepant skumbrę pabarstyti cinamonu. Cinamonas taip pat tinka ruošiant midijas, nes valgant nebelieka tvenkinyje užsistovėjusio vandens poskonio.

Yra dar viena paslaptis, kuri pagardina šį valgį, – tai anglies dulkės. Šių dulkių virėjas užbėrė ant „laisvai vaikštančių laimingų vištų“ kiaušinio trynio. „Šis kiaušinis – iš mano žmonos senelio ūkio“, – atskleidė R.Nagrockis.

Prie skumbrės tinka burokėliai. Iš pradžių jie suvyniojami į foliją ir kepami orkaitėje, o vėliau marinuojami kartu su pušų spygliais, čiobrelių šakelėmis ir baltuoju balzaminiu actu.

Prie skumbrės tinka ir marinuotos morkos. Šviežios morkos plonai supjaustomos, tada marinuojamos su chereso actu, cukrumi ir rozmarinų šakelėmis.

Kad patiekalas primintų sprogstančius pumpurus, R.Nagrockis patarė smulkintuvu sutrinti šviežių žirnelių ir pasigaminti tyrės. Tai ne tik skanus garnyras – šia tyre patiekalą galima papuošti.

Prie keptos skumbrės tinka ir askaloninių česnakų puselės, kurios apskrudinamos aliejuje.

Susižavėjimą sukeliantis valgis lėkštėje atrodo kaip natiurmortas. Potraukį į meną pajutęs Ronaldas juokavo, kad geriausias virėjo įrankis kartais būna pincetas, kuriuo dėliojami maisto produktai lėkštėje. Bet tai jis daro tik ruošdamasis fotosesijoms.

Tikrąjį pašaukimą vyras atrado, kai išbandė jėgas versle. Vieną dieną jam viskas nusibodo, todėl pardavė savo verslą ir išvyko į Londoną.

Čia lietuvio laukė tikras pragaras, nes jis nutarė mokytis viename garsaus britų virėjo Jamie Oliverio įkurtų restoranų.

Pirmas iššūkis, kurį reikėjo įveikti vilniečiui, – išmokti 12 būdų, kaip gaminti makaronus. Iš pradžių jis virtuvėje praleisdavo po 18 valandų.

Kai R.Nagrockiui pavyko įveikti makaronų pradžiamokslį, jis buvo perkeltas į žuvies skyrių. Ronaldas patikėjo, kad virtuvė – geriausia vieta pasaulyje.

Tradicinė „Silkė pataluose“ netradiciškai

Reikės (keturiems asmenims):

2 šviežių skumbrių,

2 burokėlių,

1 morkos,

4 valgomųjų šaukštų duonos trupinių,

2 askaloninių česnakų,

saujos šviežių žirnelių,

įvairių prieskoninių žolelių,

2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,

2 valgomųjų šaukštų acto.

Išdarinėkite skumbrę ir paruoškite filė. Pabarstykite žuvį cinamonu, kepkite, kol apskrus odelė. Apverskite.

Iš anksto paruoškite daržoves garnyrui. Pasidarykite marinatą iš balzaminio acto, cukraus, neužmirškite įberti saujos pušų spyglių. Tada folijoje iškeptus burokėlius marinuokite bent kelias valandas.

Supjaustykite žalią morką ir marinuokite ją kitame indelyje. Marinatui tiks chereso actas, cukrus ir rozmarinų šakelės. Keptų skumbrių puseles papuoškite lėkštėje su daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.