Šiuo neįprastu, bet lengvai pagaminamu keksu nustebinsite visus

Su kokia spalva jums siejasi Velykos? Vilnietei konditerininkei Viktorijai Strelkovaitei ši šventė – žalia. Natūrali, kaip bundanti gamta, kaip nekantrus pavasario laukimas. Tad šventiniam stalui ji pasiūlė išsikepti netradicinį įspūdingą žalią keksą – su špinatais ir citrinomis.

Špinatų ir citrinų keksas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Špinatų ir citrinų keksas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Norėdama nustebinti ir apimta pavasario laukimo V.Strelkovaitė pasiūlė Velykų stalui išsikepti žalią keksą su špinatais ir citrinomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Norėdama nustebinti ir apimta pavasario laukimo V.Strelkovaitė pasiūlė Velykų stalui išsikepti žalią keksą su špinatais ir citrinomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Apr 12, 2017, 2:15 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:41 AM

Kulinarai jau senokai špinatus naudoja virtuvėje. Pirmiausia ši vertinga daržovė puikiai tinka salotoms, padažams, sriuboms, taip pat įvairių blynų, koldūnų, pyragaičių įdarui. Špinatai puikiai dera su varške, sūriais.

Tad pastaruoju metu špinatai patraukė pyragus su morkomis bei burokėliais kepusių konditerininkų dėmesį.

„Šių metų svarbiausia tendencija – kuo sveikesni ir kuo natūralesni desertai. Daug kas ėmė laikytis sveiko gyvenimo būdo.

Tad ir konditerininkai nenori atsilikti. Savo gaminamų desertų įvairovę stengiamės papildyti skanumynais iš vertingų vaisių ir net daržovių.

Ieškome liežuviui malonių derinių. Pavyzdžiui, apelsinai ir juodasis šokoladas arba spanguolės ir baltasis šokoladas jau tapo klasika.

Norisi atrasti naujų skonių junginių“, – pasakojo kavinėje „Kava tau“ konditerininke dirbanti Viktorija.

Špinatai – konditerijoje kol kas naujiena. Tad norėdama nustebinti ir apimta pavasario laukimo V.Strelkovaitė pasiūlė Velykų stalui išsikepti žalią keksą su špinatais ir citrinomis.

Receptas gana paprastas, tad tokio skanumyno namuose gali lengvai pasigaminti kiekvienas. Be to, artėja daržų sezonas, kai špinatų daug kas užsiaugins patys, tad gaivus kepinys puikiai tiks ir kitomis progomis.

Špinatų skonis kekse nėra labai stipus, labiau juntama citrina. Ypač jos žievelė, kuri suteikia kepiniui ypač malonų citrusų skonį.

Vaikai dažnai nenoriai valgo daržoves dėl to, kad jaučia per daug intensyvų jų skonį. O kad šiame kekse yra špinatų, jie galėtų įtarti tik nebent dėl spalvos. Ir štai jiems – jau sveikesnis desertas, kuriame dar nėra ir pieno produktų.

Šis keksas drėgnas ir gaivus, nes į jį dedama palyginti mažai miltų ir kiaušinių. Priešingai nei kepant sausus keksus.

Kas jau kas, bet vaikai tai tikrai mėgsta ryškias spalvas ir žaismingos išvaizdos saldumynus. Tad ne be reikalo Viktorija keksą papuošė mažais kiaušinukais – tai minkšti, lengvai sukramtomi saldainiai.

Padarė šokoladinius lizdus, į kuriuos taip pat pridėjo kiaušinių ir patupdė cukrinius paukščius. Apdėliojo nedidelėmis cukrinėmis morkomis ir apibarstė šviežiomis šilauogėmis.

Toks pagražinimas primena pavasarį, gamtos pabudimą, o pats keksas tarsi trykšta vitaminais iš vidaus.

„Kai pagalvoju apie Velykų stalą, iškart įsivaizduoju didelį keksą ant jo. Mano močiutė stačiatikė, grįžusi po pamaldų cerkvėje iš kažkur ištraukdavo milžinišką keksą. Tad pyrago laukimas man tiesiog neatsiejamas nuo šios šventės.

Kaip ir kiaušiniai, kuriuos dažydavome su mama ir po to keisdavomės su kaimynais“, – savo vaikystę atsiminė Viktorija.

Iš Panevėžio kilusiai konditerininkei kiekviena proga iškepti tortą, pyragą, sausainių, keksų, meduolių ar paruošti kitokį desertą yra tarsi maža šventė.

Artėjant draugų ir artimųjų gimtadieniams ar kitoms progoms jie jau ima įtarti, kad Viktorija pas juos užsuks su savo gamybos dovana.

„Labai mėgstu eidama į svečius pati iškepti ką nors skanaus. Man didžiausias džiaugsmas širdyje matyti, kaip žmonės ragauja mano desertus ir dar pagiria, kad skanu“, – nusišypsojo V.Strelkovaitė.

Žinoma, visiems neįtiksi. Juk kai kas, pavyzdžiui, mėgsta vien šokoladinius desertus ir kiti saldumynai jiems nekelia didelio susižavėjimo. Bet Viktorija tai priima kaip kiekvieno skonio skirtingumą ir už pastabas niekada nepyksta.

Konditerininkė yra pastebėjusi, jog kuo toliau, tuo mažiau saldumynų, net ir pačios gamintų, valgo ir ji. „Turbūt pakankamai prisiragauju, prisiuostau kvapų. Man labiau patinka lepinti kitus. Juk net ir mažiausi saldumynai suteikia laimės“, – įsitikinusi Viktorija.

Špinatų ir citrinų keksas

Reikės:

280 g špinatų;

200 ml alyvuogių aliejaus;

1 didelės citrinos nutarkuotos žievelės ir sulčių;

2 didelių kiaušinių;

240 g miltų;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

200 g cukraus.

Pirmiausia maisto trintuvu susmulkinkite špinatus. Juos užpilkite aliejumi ir iš vienos didelės citrinos išspaustomis sultimis. Vėl viską sutrinkite, kol visi šie produktai taps natūralios žalios spalvos skysčiu. Į jį įmuškite du kiaušinius ir išmaišykite.

Atskirai pasiruoškite biriąją dalį. Pirmiausia per tinklelį išsijokite miltus, kad būtų kuo smulkesni. Į juos suberkite pasiruoštą kiekį cukraus, kepimo miltelius bei sutarkuotą vienos didelės citrinos žievelę.

Dabar atėjo laikas sumaišyti abi dalis – žalią skystį supilkite į biriąją dalį ir gerai išsukite. Patepkite pasirinką kekso formą sviestu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite 30 minučių.

Kaip patikrinti, ar keksas jau iškepęs? Įbeskite medinį pagaliuką. Jei ištrauksite žaliai nusidažiusį pagaliuką, keksą traukti iš orkaitės dar anksti, o jei pagaliukas bus tiesiog drėgnas – kepinį galite dėti ant stalo. Mat iškepusio kekso vidus turi būti drėgnas. Žinoma, pirma papuoškite. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.