Lietuvė, gyvenanti Aliaskoje, moko, kodėl svarbu valgyti mėsą

Pačioje atšiauriausioje JAV valstijoje Aliaskoje gyvenanti mitybos terapijos konsultantė Daiva Gaulytė (51 m.) kadaise tarėsi neturinti jokio talento. Mintis apie viešą kalbėjimą net nupurtydavo. Dabar moteris Aliaskoje ir Lietuvoje skaito paskaitas apie tai, kaip teisingai pasirinkti ir ruošti maistą, moko amerikiečius produktų rauginimo paslapčių.

 Aliaskos ežeruose knibždėte knibžda lašišų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskos ežeruose knibždėte knibžda lašišų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošti patiekalai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošti patiekalai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošti patiekalai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošti patiekalai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lietuvė Aliaskoje raugina įvairius produktus, taip pat ir citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lietuvė Aliaskoje raugina įvairius produktus, taip pat ir citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lietuvė Aliaskoje raugina įvairius produktus, taip pat ir citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lietuvė Aliaskoje raugina įvairius produktus, taip pat ir citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Kaulų sultiniai Amerikoje dabar yra ypač populiarūs.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Kaulų sultiniai Amerikoje dabar yra ypač populiarūs.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytė raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytė raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytė raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytė raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytė raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytė raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Natūralus kaulų sultinys praverčia, kai norisi ko nors greitai užalgyti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Natūralus kaulų sultinys praverčia, kai norisi ko nors greitai užalgyti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Daiva raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Daiva raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošta lašiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošta lašiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošta lašiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 D.Gaulytės ruošta lašiša.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aliaskoje gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė moko amerikiečius maistui vartoti įvairias skerdienos dalis ir rauginti maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lapės, tarytum katės, atneša lietuvei pademonstruoti savo grobį. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lapės, tarytum katės, atneša lietuvei pademonstruoti savo grobį. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lapės, tarytum katės, atneša lietuvei pademonstruoti savo grobį. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Lapės, tarytum katės, atneša lietuvei pademonstruoti savo grobį. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (20)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 11:18 PM, atnaujinta Apr 12, 2018, 11:34 PM

Patarti, kaip taisyklingai maitintis, jos prašo netgi vegetarai, nors visus, kurie nori būti sveiki, Daiva ragina neapsiriboti vien augaline mityba, bet rinktis ir gyvulinės kilmės produktus. Ir tai ne vienintelis patarimas, kuris gali nustebinti.

Iš Zarasų kilusi D.Gaulytė gyvena Aliaskoje jau beveik devynerius metus.

Į šį kraštą ji atvyko paskui iš čia kilusį lietuviškų šaknų turintį sutuoktinį Davidą, su kuriuo susipažino interneto pažinčių svetainėje gyvendama Las Vegase.

Iš pradžių Daiva nenurodė, kokie vyrai jai įdomūs, todėl net sutriko, kai įdėjusi skelbimą buvo užversta pasiūlymais susipažinti. Tad ji pakoregavo skelbimą, sukonkretino, kokie vyrai ją domina.

Tuos pageidavimus atitiko Davidas, ieškojęs moters, gyvenančios nuo jo ne toliau kaip 5 mylių atstumu, nes pavargo važinėti po didžiulį Las Vegasą, kad su kuo nors susitiktų puodelio kavos.

Taip sutapo, kad Daiva kaip tik gyveno tokiu atstumu, kokį nurodė būsimasis jos vyras.

Davidą Daiva sudomino ne tik kaip žavi moteris, bet ir tuo, kad yra lietuvė.

Pusiau lietuvis Davidas niekada nebuvo girdėjęs savo tėvo gimtosios kalbos ir jam buvo smalsu išgirsti, kaip ji skamba.

Susituokusi su Davidu D.Gaulytė sutiko vykti gyventi į gimtąjį savo vyro kraštą Aliaską.

Aliaska yra atšiauriausia JAV valstija, tačiau moteris pasakojo, kad ten klimatas panašus kaip ir Lietuvoje, tik šiltasis sezonas trumpesnis, o vasarą temperatūra retai pakyla aukščiau nei 20 laipsnių.

Žiemą sutuoktiniai gyvena Ankoridže, o atšilus apsistoja Aliaskai priklausančioje Kalgino saloje Ramiajame vandenyje. Netoliese apsigyvena ir Daivos uošviai.

Kalgino sala yra nedidelė – apie 5 kilometrus pločio ir 20 kilometrų ilgio. Artimiausi Daivos ir Davido kaimynai gyvena už 5 kilometrų, kiti – dar už kilometro. Iš viso saloje, į kurią galima patekti tik taksi lėktuvėliu arba laivu, vasarą gyvena apie 20 šeimų.

D.Gaulytė iki šiol negali pamiršti pirmosios savo kelionės į Kalgino salą.

„Atskridus į salą vanduo buvo visai šalia namo, o kai kitą rytą atsikėliau ir pažvelgiau pro langą, nustebau – vandenyno nebėra. Pasirodo, buvo atoslūgis ir vanduo nuslūgo. Aš tada dar nieko nežinojau apie potvynius ir atoslūgius, todėl man buvo didžiulis šokas“, – prisiminusi juokėsi D.Gaulytė.

Kalgino saloje gausu gamtos turtų, aplink esantis vanduo toks švarus, kad čia knibždėte knibžda lašišų, kurių pro Daivos ir Davido sklypą traukia medžioti lapės. Nenorėdami išgąsdinti šių žvėrelių sutuoktiniai net nelaiko šuns.

Atrodo, kad lapės jaučia draugišką požiūrį į jas ir tarsi kokios katės net atneša parodyti savo grobį.

Gyvendama saloje Daiva gamina sveiką maistą iš čia sumedžiotų ar sužvejotų gamtos gėrybių: raugina ar šaldo vaisius ir daržoves, sūdo pačių sugautas lašišas arba ikrus, verda natūralius kaulų sultinius, kuriuos mielai perka Aliaskoje gyvenantys amerikiečiai.

Maistą lietuvė stengiasi ruošti taip, kad atliekų būtų kuo mažiau. Suvartoti įvairias skerdienos dalis ji savo paskaitose moko ir amerikiečius.

Iš pradžių tokie Daivos patarimai maistui vartoti viską – ir gyvulių kaulus, ir vidaus organus amerikiečiams skambėdavo keistai. Tačiau dabar JAV prasidėjo judėjimas, skatinantis vartoti visą gyvulio mėsą, o natūralūs kaulų sultiniai pastaruoju metu yra ant bangos.

Mitybos specialistė džiaugėsi, kad dar vaikystėje kaime iš mamos ir močiutės išmoko, kaip tvarkyti mėsą, kai būdavo paskerdžiama kiaulė.

„Kai gyvenau Floridoje, vėliau Las Vegase, dažnai pagalvodavau: „Dieve mano, aš juk nieko nemoku! Neturiu jokių talentų ir absoliučiai nieko neišmanau.“ O dabar yra populiaru tai, ką seniai mokėjau – tik turėjau prisiminti. Tai yra mano stiprioji pusė“, – pasakojo moteris.

Dabar D.Gaulytė moko žmones taisyklingos mitybos paslapčių, tačiau kadaise ji pati maitinosi taip prastai, kad rimtai susirgo.

„Atvažiavusi į JAV maniau, kad amerikiečiai viską daro reikiamai, taip pat ir maitinasi. Tada ten buvo labai populiari mažai riebalų turinčio maisto dieta, kurios aš irgi pradėjau laikytis.

Po kiek laiko sustreikavo mano sveikata. Turėjau didelių problemų dėl skydliaukės ir nuvažiavau pas gydytoją išsitirti.

Laimė, pasitaikė geras gydytojas, kuris leido pasirinkti – arba gydymą vaistais, arba pradėti taisyklingai maitintis.

Gydytojas pasakė: „Jeigu nieko nedarysi, po 6 mėnesių nebereikės jokių daktarų.“

Netikėjau, kad man jau laikas mirti. Todėl aš pasirinkau antrąjį variantą – maitintis sveikai. Koks maistas yra sveikas, nusprendžiau pati išsiaiškinti“, – pasakojo Daiva.

Surastos žinios apie taisyklingą mitybą jai pradėjo išsigydyti skydliaukę.

„Keturis mėnesius laikiausi labai griežtos dietos. Pradėjau valgyti riebų maistą. O kadaise net kiaušinių trynių nevalgiau! Dabar net nebegaliu pagalvoti apie omletą vien iš kiaušinių baltymų“, – nusipurtė Daiva.

Beje, ji pasidalijo, atrodytų, keistu patarimu – jeigu užsimanysite deserto, rinkitės kuo riebesnį.

„Kai suvalgome cukraus, jis labai staigiai pakelia gliukozės kiekį kraujyje. Tas staigus pokytis priverčia organizmą staiga pradėti gaminti insuliną.

Jei valgome riebų desertą, riebalai sulėtina cukraus pasisavinimą ir jis taip nešokdina antinksčių bei kasos staigiai gaminti insuliną“, – paaiškino D.Gaulytė.

Ir daugiau mitybos specialistės teiginių gali nustebinti ar net supykdyti.

Pavyzdžiui, D.Gaulytė neabejoja, kad žmonėms sveikesnis yra gyvūninės, o ne augalinės kilmės maistas.

„Mes, žmonės, neišskiriame fermentų, kurie virškintų augalus, augalinę celiuliozę. O gyvūninės kilmės maistui mūsų organizmas fermentų išskiria pakankamai.

Kad virškintume ir augalinės kilmės maistą, mums reikalingos bakterijos, kurios gaminasi valgant raugintą maistą – ne tik daržoves, bet ir pieno produktus. Galima netgi ir mėsą rauginti“, – patarė mitybos specialistė.

Pašnekovė turi ir daugiau argumentų, kodėl reikėtų valgyti mėsą, ne tik daržoves.

Valgant augalinį maistą organizmas ne tik neaprūpinamas vitaminu B12, bet ir negauna kolageno, kuris mums labai svarbus. Juk iš kolageninio audinio sudarytos mūsų venos, arterijos, visa virškinimo sistema.

„Jeigu esi sveikas, to trūkumo gal ir nejausi. Bet vaikams, ypač sergantiems alergija ar autizmu, būtina valgyti iš kaulų virtus sultinius, gyvulio vidaus organus.

Sultinių dieta ir maistas iš gyvulio vidaus organų padeda atgaivinti žarnyną, aprūpinti jį kolagenu.

Atkurti žarnų sieneles padeda ir raugintas maistas. Būtent raugintas, o ne marinuotas, nes rauginimas ir marinavimas yra du skirtingi dalykai.

Iš marinuotų produktų nieko gera nelieka, tik rūgštis. O raugintuose yra visko: ir vitamino C, ir probiotikų, ir fermentų“, – vardijo D.Gaulytė.

Pati Daiva raugina daug ką: ne tik agurkus, kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, svogūnus, netgi citrinas!

Paklausta, ar propaguodama gyvūninės kilmės maistą nebijo supykdyti vegetarų ir veganų, Daiva nustebino pasakiusi, kad ji turi ir klientų vegetarų.

„Kai į mane kreipiasi vegetarai, sakau: „Aš vegetarinės dietos nerekomenduoju.“

Žinoma, nieko neįtikinėju pradėti valgyti mėsą, nes jei ką nors bruki per prievartą, tai neveikia. Bet aš visada pasakau, ką galvoju ir kodėl verta pamėginti valgyti mėsą.

Viena klientė, buvusi vegetarė, sužinojusi apie gyvulinio maisto naudą net apsidžiaugė, kad nuo šiol galės valgyti drauge su savo vyru“, – prisiminė Daiva.

Dabar ji ne tik konsultuoja pavienius klientus, bet ir skaito paskaitas apie sveiką mitybą.

Žinoma, tam pasiryžti nebuvo lengva. Juk kadaise D.Gaulytė varžėsi bet kokio viešo kalbėjimo, be to, nerimavo, kaip Aliaskoje žmonės reaguos į jos lietuvišką akcentą.

Akcentas, pačios Daivos nuostabai, buvo ne trūkumas, bet privalumas. Vien faktas, kad paskaitą skaito „konsultantė iš Europos“, veikia kaip puiki reklama.

Paprašyta duoti mitybos patarimų lietuviams D.Gaulytė rekomendavo valgyti tai, kas auga mūsų krašte, ką valgė ir mūsų protėviai, pavyzdžiui, avietes, mėlynes, serbentus, o ne bananus, kurie pas mus neauga.

Dalydamasi savo receptais moteris įspėjo, kad gamindama nesilaiko griežtų taisyklių ir nieko nesveria, tad tikslaus sudedamųjų dalių kiekio nebus.

Ji siūlė gaminant pasitikėti savo skoniu ir visko dėti tiek, kiek patiems atrodo teisinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.