Populiariausia daržovė ant lietuvių stalo: pomidorų rūšių TOP 5

Jau gegužės pabaigoje, atsitraukus šalnoms, prasidės pomidorų daigų sodinimo lauko daržuose metas. Pomidorai yra daržovė, kuri populiarumo nestokoja ištisus metus. Kokios jų rūšys lietuvių yra mėgstamiausios?

 Pomidorai.<br> 123rf.com 
 Pomidorai.<br> 123rf.com 
 Pomidorai.<br> „Rimi“ nuotr.
 Pomidorai.<br> „Rimi“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 2:42 PM

Ne visi turi galimybę patys užsiauginti pomidorų, o ir jų derliumi Lietuvoje galima džiaugtis tik labai trumpai, todėl pomidorų dažniausiai dairomės parduotuvių lentynose. 

Pasak prekybos tinklo „Rimi” produktų vadovės Marianos Markevičienės, nors ilgą laiką populiariausia Lietuvoje daržovė buvo agurkai, parduotuvėse populiarumu juos jau senokai nurungė pomidorai.

„Pomidorai yra labai mėgstami pirkėjų visais metų laikais, o jų asortimentas kasmet didėja. Šiuo metu mūsų pirkėjai gali rinktis jau iš daugiau nei dvidešimties pomidorų rūšių, iš kurių trečdalį sudaro Lietuvoje užauginti ir du trečdalius – atvežtiniai pomidorai“, – teigė M.Markevičienė. 

Ji apžvelgė populiariausių pomidorų rūšių prekybos tinkle „Rimi“ penketuką.

Pomidorų TOP 5

1. Dideli raudoni pomidorai su šakelėmis. Pomidorai su šakelėmis yra ypač mėgstami, nes jie geriau išlaiko geriausias skonines savybes ir kokybę. Pasak M.Markevičienės, kol kas populiariausi pomidorai ant šakelių yra atvežtiniai iš kitų kraštų, kurių prekyboje turima ištisus metus, tačiau vasarą į lyderių pozicijas jau turėtų iškopti Lietuvoje užauginti pomidorai.

2. Maži raudoni pomidoriukai „Romantika“ su šakelėmis. Ant lietuvių stalo šios veislės pomidorai atkeliauja iš Olandijos: tai maloniai saldūs, be dažnai veislei būdingo rūgštumo, tačiau kartu sodrūs ir mažai skysčio turintys pomidorai.

„Olandijos pomidorų augintojai, skirtingai nei, pvz., Ispanijos, keičiantis sezonams neperkelia šios rūšies pomidorų auginimo į Maroką ar kitus šiltus kraštus, todėl jų skoninės savybės išlieka tos pačios ištisus metus“, – pastebi „Rimi” produktų vadovė M.Markevičienė.

3. Maži vyšniniai „Cherry“ pomidoriukai, sufasuoti pakuotėse po 250 g. Šiek tiek rūgštesni nei „Romantika” veislės, kiek kietoki, todėl puikiai tinkantys salotoms, kepimui ar kaip sveikatai palankus užkandis. Maži pomidoriukai yra ypač mėgstami vaikų.

4. Sezoniniai lietuviški pomidorai. Pomidorams labai svarbu saulė ir šiluma, todėl lietuviški pomidorai patys gardžiausi ir populiariausi vasarą. Pirmi lietuviški pomidorai „Rimi” parduotuvėse šiemet pasirodė balandžio pabaigoje, o šiandien jų pasirinkti galima bent iš šešių rūšių.

Pasak M.Markevičienės, jei anksčiau buvo galima įsigyti tik sveriamų lietuviškų pomidorų, tai dabar jų jau yra ir įvairiai sufasuotų ir vis įvairesnių veislių, dydžių bei spalvų. 

5. Vyšninių pomidorų rinkinys. Penketuką užbaigia slyvinių, geltonųjų ir vyšninių „Cherry” pomidorų mišinys vienoje pakuotėje. Saldesni ir rūgštesni, minkštesni ir kietesni, tinkantys tiek kepti, tiek salotoms – dėl savo universalumo šie pomidorai yra mėgstami lietuvių visais metų laikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.