Joninėms lietuviai nuperka rekordinį kiekį šašlykų

Apie 40 tonų šašlykų, beveik 170 tonų šviežios mėsos ir per 370 tonų daržovių, atitinkamai maždaug 2, 8 ir 19 pilnutėlių sunkvežimių – tiek „Maximos“ pirkėjai pirko Joninėms pernai. 

 Šašlykai – populiariausias vasaros patiekalas.<br> „Maximos“ nuotr.
 Šašlykai – populiariausias vasaros patiekalas.<br> „Maximos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 11:24 AM, atnaujinta Jun 22, 2018, 1:13 PM

Prognozės šiam Joninių savaitgaliui išlieka panašios: nepaisant to, kad pernai Joninės švęstos tris dienas, o šįkart jos išpuola savaitgalį, pirkėjai kasmet šventėms linkę leisti sau daugiau. 

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, daugiausia šašlykų nuperkama tuomet, kai šventinė Joninių diena išpuola penktadienį ar pirmadienį, taip pailgindama vasaros savaitgalį. Tarkim, rekordiškai daug per pastaruosius penkerius metus Joninėms (šventinę Joninių dieną ir jų išvakarėse) šašlykų pirkta 2016 metais, kai Joninės švęstos prieš pat savaitgalį – penktadienį. Tuomet šašlykų nupirkta net dvigubai daugiau nei prieš tai buvusiais 2015 metais, kai Joninių laužai kūrenti viduryje savaitės. 

„Šiemet Joninės išpuola savaitgalį, taigi neturėsime papildomos laisvos dienos, kad užtęstume savo kulinarinius ieškojimus prie kepsninių. Oras irgi nemažai prisideda prie trumpiausios nakties valgiaraščio. Prognozuojame, kad ir šiemet šašlykai pirkinių krepšeliuose dominuos ir jų pardavimai išliks dideli, nes šviežios mėsos ir jos gaminių rinka yra auganti“, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė. 

„Maximos“ skaičiavimu, vasarą šašlykų nuperkama apie 7 tonas per dieną, o kitais metų laikais – vidutiniškai po 2 tonas (iki 1 tonos – žiemą, 4,5 tonos – pavasarį, 1,5 – rudenį).  Taigi šašlykai – populiariausias vasaros patiekalas. 

Mėgstamiausias – pikantiškas skonis

„Maximos“ duomenimis, kiaulienos šašlykas – mėgstamiausias. Kai parduodamas kilogramas kokios nors kitos rūšies šašlyko, kiaulienos šašlyko jau būna nupirkta maždaug 4,5 kilogramo. Analizuojant pastarųjų penkerių metų statistiką, matomas paukštienos – vištienos, kalakutienos – šašlykų pardavimo augimas, ypač pastaruosius trejus metus. 

Pats populiariausias šašlyko marinavimo receptas – su majonezu, svogūnais ir prieskoniais. 

Šiuo receptu marinuoto pikantiško „Meistro kokybės“ kiaulienos kumpio šašlykams vien Joninių išvakarėse ir šventinę Joninių dieną „Maximose“ pernai nupirkta apie 4,5 tonos, o per metus parduodama daugiau nei 190 tonų, taigi beveik 10 pilnutėlių sunkvežimių. 

„Maximos“ komercijos vadovės V. Drulienės teigimu, retai kada žmonės „Maximos“ parduotuvėse perka tik vienos rūšies šašlyką.

„Šeimos narių skoniai juk skiriasi ir čia labai pravartu, kad parduotuvėse galima įsigyti visko po truputį. Pastebime, jog pirkdami kiaulienos šašlyko „Maximos“ pirkėjai dažniau įsidės ir paukštienos šašlyko ir atvirkščiai. Dėl to neapsiribojame populiariausiais šašlykų receptais, juk kas daugiau jeigu nei mes pasiūlys plačiausią jų įvairovę. Pavyzdžiui, šiemet turime apie pusšimtį rūšių pačių įvairiausių šašlykų“, – sako V. Drulienė. 

Prie šašlykų – kečupas ir nealkoholinis alus

Dažniausios prekės, kurias lietuviai perka, pirkdami šašlyką – kečupas ir anglys kepsninėms. 
Taip pat prekybininkai pastebi, kad vis dažniau pirkėjai renkasi alų, sidrą ar vyną be alkoholio, tai yra tokių gėrimų, iš kurio buvo pašalintas alkoholis.

„Iš to, ką perka mūsų pirkėjai, matome, kad jie labiau nei anksčiau rūpinasi sveika mityba ir alus, sidras, vynas be alkoholio – tik vienas pavyzdžių. Kalbat apie Jonines, matome, kad dalį ant kepsninių čirškinamos kiaulienos pakeičia liesesnė mėsa – vištiena, kalakutiena. Su tam tikrais pasvyravimais kasmet nuosekliai auga ir daržovių pardavimai,  per Jonines jų visuomet nuperkama daugiau“, – vardina V. Drulienė. 

Neseniai „Maxima“ jau skelbė, jog nealkoholinio alaus, vyno ir sidro vien per nepilnus šešis šių metų mėnesius nupirkta du kartus daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Nealkoholinio sidro šiemet parduota net keturiolika kartų daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Tuo tarpu tiek nealkoholinio vyno, tiek alaus pardavimai dvigubėjo. Prognozuojama, kad ir Jonines ši tendencija išliks ir net stiprės. 

„Maximos“ duomenimis, iš daržovių per Jonines populiariausiųjų trijulė – pomidorai, bulvės ir agurkai.  Pomidorų per dvi Joninių dienas (jų išvakarėse ir šventės dieną) pernai nupirkta beveik 127 tonos, bulvių – 66 tonos, agurkų – 53 tonos. 

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia 245 „Maximos“ parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.