Joninės keičia lietuviško švenčių stalo tradicijas

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas gerokai skiriasi nuo daugelio kitų mūsų švenčių, per kurias ant stalo dominuoja mišrainės ir orkaitėje ar keptuvėje kepti mėsos patiekalai.

 Jonams ir Janinoms populiaru dovanoti šakočius.
 Jonams ir Janinoms populiaru dovanoti šakočius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-23 06:30

Įvairiose Europos šalyse ir Azijoje nemažai metų praleidęs virtuvės meistras sako, kad Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente.

„Dėl to, kad tai bene vienintelė visuotinai minima lietuviška šventė vasarą, ant Joninių stalo dominuoja saldumynai ir virš žarijų kepta mėsa. Labai svarbu, kad ant stalo vis daugiau vietos užima vaisiai, uogos, gaivieji gėrimai, salotos. 

Riebių mišrainių, riebios, orkaitėje keptos mėsos nėra arba šie patiekalai atsiduria antrame plane. Todėl Joninės tikrai turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente, kur maistu mėgaujamasi saikingai“, – sakė G. Abraškevičius.

Jis rekomenduotų šiek tiek sumažinti saldumynų, dar daugiau dėmesio skirti vaisiams ir salotoms, gaminiams iš sulčių ir uogų pagamintiems limonadams, naudojant kuo mažiau cukraus. 

Šia proga, anot jo, labai tiktų ir įvairios vaisių salotos. Pagrindiniu akcentu galėtų išlikti pagal kokybišką receptą gerai paruošta virš žarijų kepta mėsa. Bet tiek, kad nebūtų pagundų persivalgyti.

„Jei oras geras, išnaudokite jį įvairiai veiklai lauke, susigalvokite žaidimų, kad šventė nevirstų vien sėdėjimu prie stalo. Ragaukite visų patiekalų po truputį, geriau po kelis kartus, o ne iš karto stenkitės prisikišti skrandį. Tada Joninės išties bus smagi, gaivi ir lengva vasaros šventė“, – patarė virtuvės šefas.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad Joninėms žmonės įsigyja išties daug įvairių saldumynų, o taip pat mėsos kepsniams gamtoje kepti.

„Labai populiarūs tortai ir šakočiai. Ieškantys naujovių Joninių stalą papuošia ir spalvingais išskirtinio skonio turkiškais saldumynais, kurių specialų skyrių turime savo turguje. Suintensyvėja prekyba vaisiais, uogomis bei daržovėmis. Ir, žinoma, šviežia arba marinuota mėsa kepimui ant žarijų. 

Populiariausia per Jonines išlieka mėsa šašlykams arba jau paruošti kepti šašlykai. 

Įdomesnių kepsnių norintys pirkėjai dažniausiai traukia pas jautienos ir avienos prekybininkus, kurie pataria išsikepti jautienos didkepsnį ar pabandyti avienos šonkauliukus. Tuo tarpu įdomesnių pagardų mėsai pirkėjai suka į specializuotas prieskonių krautuvėles, kur galima rasti, tarkime, tikrų indiškų prieskonių. Juos naudojant galima paruošti mėsą pagal tos šalies tradicijas“, – sakė J. Plenta.

Tortais ir šakočiais turguje prekiaujanti Irena Povilaitienė teigė, kad vasariškas, gaivus tortas su vaisiais ar uogomis yra tapęs bene privalomu lietuviškų Joninių akcentu.

„Taip pat populiarūs ir šakočiai. Jei namuose yra Jonas arba einama į svečius jo sveikinti, dažnai perkamas didelis papuoštas šakotis. O jei Jonas ar Janina švenčia garbingą jubiliejų, neapsieinama be krokembušo. 

Tai – šakotį savo forma primenantis, iš plikytų pyragaičių su maskarponės įdaru sulipdytas, nepaprasto skonio įspūdingai atrodantis gaminys“, – pasakojo prekybininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.