Kaip pastebėjo „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis, anksčiau per vakarėlius gurkšnojantys nealkoholinį alų neretai sulaukdavo kreivų aplinkinių žvilgsnių.
Dabar niekam nebekliūva tie, kurie bare ar draugų kompanijoje renkasi tokį gėrimą. Apskritai nealkoholinio alaus pardavimas didėja ne tik parduotuvėse – jį vis dažniau žmonės renkasi ir baruose.
V.Čičelis neabejojo, kad nealkoholinis alus išpopuliarėjo pirmiausia dėl sugriežtėjusių įstatymų, ribojančių alkoholinių gėrimų vartojimą.
Bet tai – ne vienintelė priežastis, kodėl vis daugiau žmonių renkasi tokį gėrimą.
Nealkoholinis alus pastaruoju metu sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Ši mada neaplenkė ir Lietuvos. Be to, didelę įtaką pasikeitusiems vartotojų įpročiams, anot someljė, turi ir smarkiai pagerėjusi lietuviško nealkoholinio alaus kokybė.
„Lietuvių gamintojai išmoko gaminti tikrai gerą nealkoholinį alų“, – neabejojo V.Čičelis.
Tai įrodo ir lietuvių gamintojų pasiekimai tarptautiniuose renginiuose.
Pavyzdžiui, šiais metais Vokietijoje vykusiuose tarptautiniuose „Meininger’s International Craft Beer Award 2018“ aludarių apdovanojimuose lietuviškas „Vilkmergės nealkoholinis“ alus buvo įvertintas aukso medaliu.
Nors sklinda mitas, kad nealkoholinio alaus skonis išgaunamas tik cheminiu būdu, V.Čičelis suskubo tai paneigti.
Alaus someljė pasakojo, kad nealkoholinis alus gaminamas iš tokių pat sudedamųjų dalių kaip ir paprastas.
Tam naudojamas vanduo, mielės, apyniai, salyklas ir panašiai. Tačiau arba stabdoma alaus fermentacija, taip neleidžiant išsiskirti alkoholiui, arba vėliau alkoholis pašalinamas iš įprasto alaus.
Tad nieko nuostabaus, kad toks kokybiškas nealkoholinis alus puikiai tinka ir maistui gaminti. Tuo galite įsitikinti išbandę šį ant žarijų keptų vištų kumpelių receptą, pagardintą „Vilkmergės nealkoholiniu“ alumi.
„Vilkmergės nealkoholiniu“ alumi pagardinti vištų kumpeliai ant grilio
Reikės:
- 400 g vištų kumpelių
- druskos, pipirų
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejus
Garnyrui reikės:
- 100 g įvairių salotų
- 1 pomidoro
- 1 citrinos
- 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- druskos, pipirų
- 1 saldžiosios paprikos arba 1 arbatinio šaukštelio maltos paprikos
- graikiško jogurto
- keleto mėtų lapelių
Alaus užpilui reikės:
- 1 valgomojo šaukšto medaus
- 1–2 šakelių rozmarinų
- 200 ml „Vilkmergės nealkoholinio“ alaus
Vištų kumpelius pagardinkite druska ir pipirais, alyvuogių aliejumi, dėkite ant įkaitusio grilio ir kepkite po 4–6 min. iš abiejų pusių. Į įkaitintą keptuvę dėkite medų, rozmarinus ir pakaitinkite 1–2 minutes. Medui pradėjus putoti, pilkite alų ir pagarinkite 4–6 minutes. Nugaravusiu padažu patepkite vištieną prieš pat baigdami ją kepti.
Salotų lapus dėkite į lėkštę, perpjaukite pusiau pomidorą ir dėkite ant salotų, pašlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Vištieną patiekite su lavašu ir graikiniu jogurtu, pagardintu paprika bei kapotais mėtų lapeliais.