Gardiems užkandžiams gamtoje neatsispirs nė vienas gurmanas

Sena tiesa, kad pietauti po atviru dangumi – daug skaniau. Jei tik leidžia oro sąlygos,  gausybė žmonių stengiasi išnaudoti bet kokią progą ištrūkti pavalgyti lauke. 

 Grilyje kepti brokoliai.
 Grilyje kepti brokoliai.
Keksas su daržovėmis, sūriu ir kumpiu​.<br> Nuotr. iš „Andželikos virtuvėlė“.
Keksas su daržovėmis, sūriu ir kumpiu​.<br> Nuotr. iš „Andželikos virtuvėlė“.
 Lavašo suktinukai su žalumynais.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Lavašo suktinukai su žalumynais.<br> Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 4:51 PM

Pietų pertrauka miesto parke, vakarienė sode, savaitgalio iškyla prie ežero ar upės – nesvarbu, kur būtume, norisi gardžių ir kokybiškų užkandžių. 

Jei turime laiko, juos iš anksto ruošiame patys. Jeigu nespėjame arba norime paragauti ko nors naujo ar to, ko nepasigamintume patys, – puikių paruoštų užkandžių galime įsigyti parduotuvėse.

Kad iškylos lauke populiarėja, patvirtino ir „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė – jos teigimu, šią vasarą kaip niekad išaugo užkandžių, tinkamų valgyti lauke, pardavimai. 

– Kokių užkandžių „Maximos“ kulinarijos skyriai gali pasiūlyti iškylaujantiems? Gal šiemet yra kokių nors naujovių? Ką labiausiai mėgsta pirkėjai? 

– Iškylautojams šią vasarą esame paruošę įvairių lengvų salotų, supakuotų specialiuose indeliuose su šakute. Tai lapinės salotos su mocarelos sūrio rutuliukais ir pesto padažu, salotos su plėšyta kiauliena ir saldžiarūgščiu padažu. Tokias salotas labai patogu valgyti išvykus į gamtą ar pietų metu prisėdus parke ant suoliuko ar ant žolės. 

Taip pat šiųmetė naujiena – labai įdomaus ir egzotiško skonio kišas su meksikietišku įdaru.  Šis užkandis yra patiekiamas folijos indelyje, todėl jį galima pasišildyti virš žarijų – tiesiog padėti šalia kepsnių. 

Pastebime, kad šią vasarą pirkėjai dažnai dairosi žuvies, todėl esame paruošę įvairių jos gaminių. 

Tai kepti paruoštos marinuotos jūrų lydekos, kalmarų filė, lašišų didkepsniai bei šiųmetė naujovė – lašišų didkepsnių filė su pelėsinio sūrio įdaru, marinuotos dorados su imbieru ir mėtomis. 

Prie keptų grilio gaminių puikiai tiktų „Maximos“ kulinarijos meistrų paruoštos kopūstų salotos su daržovėmis, korėjietiškos salotos su kininiais grybais. 

Iškylautojams taip pat siūlome jau iškeptus šonkaulius su BBQ padažu – jeigu reikia greitai paruošti pietus, tai puiki išeitis – juos galima pasišildyti virš žarijų. Bus kaip ką tik iškepti.

Vasarą populiarūs ir sūrių rinkiniai – jų paklausa per birželį išaugo beveik perpus. 

Iš užkandžių perkami įvairūs kruasanai, įdaryti su Švarcvaldo ar mocarelos sūriu, rūkyta lašišų filė. Tai irgi šiemetinė „Maximos“ kulinarijos meistrų naujovė. 

Taip pat šią vasarą pirkėjai itin pamėgo gruzdintas krevetes ir keptą žuvį japoniškuose panko džiūvesėliuose, kuriuos patiekiame su mangų padažu, traškias tešloje keptas daržoves, gruzdintų krevečių ir krabų žnyplių rinkinius.

Labai populiarūs ir perkami sumuštiniai su kumpiu bei vištiena, lavašai su rūkytomis lašišomis ar kepta vištiena. Šių užkandžiams puikiai tinkančių gaminių paklausa šią vasarą yra išaugusi kone dvigubai lyginant su praėjusiais metais. 

Vasaros užkandžių hitu ir toliau išlieka kepta duona su sūrio ir majonezo padažu – jos pardavimai birželį išaugo dvigubai. Taip pat siūlome ne tik juodos, bet ir baltos keptos duonos su grūdais ar saulėgrąžomis. 

– Ką galite pasiūlyti mažiesiems iškylautojams?

– Šiuo metu „Maximos“ lentynose yra gausu šiųmečio lietuviško derliaus daržovių ir vaisių. Tėveliams rekomenduojame vykstant į iškylą paimti patraškinti mažųjų morkyčių, kurias vaikai itin mėgsta. 

Primename, kad imant vaisius į išvyką juos reikėtų laikyti kaip įmanoma vėsiau, o geriausiai tam tinka hermetiniai greitai gendantiems maisto produktams skirti indai. 

Puikiai žinome, kad mažieji iškylautojai yra smaližiai, todėl saldumynų dairykitės konditerijos skyriuje. Kasdien net kelis kartus per dieną „Maximos“ konditeriai iškepa šviežių bandelių, kurių įvairovė abejingų nepalieka. 

Beje, iškyloms labiau tiks sausesni konditerijos gaminiai – sausainiai, riestainiai, bandelės ir pyragai, nes jie atsparesni šilumai ir tiesioginiams saulės spinduliams. 

– Ką nesudėtingo pasigaminti gamtoje patartų jūsų prekybos tinklo kulinarai? 

– Iškepus šašlykus ar kitus kepsnius kepsninėse paprastai lieka žarijų, kurių kaitra jau būna mažesnė. Tai idealiai tiks garnyrams prie kepsnių paruošti, pavyzdžiui, išsikepti šviežių bulvyčių su šonine, susuktų į foliją arba pačirškinti pjaustytų riekelėmis cukinijų, baklažanų, apvirtų kalafijorų ar brokolių. 

Jeigu kepate jautienos didkepsnius (steikus), rekomenduojame garnyrui patiekti pakeptus ananasų griežinėlius ar paskrudintas kukurūzų burbuoles.

Grilyje keptos bulvytės

Reikės:

8-10 vnt. vidutinio dydžio šviežio derliaus bulvyčių,

apie 100 g šaltai rūkytos šoninės, pjaustytos riekelėmis,

žiupsnelio druskos, juodųjų maltų pipirų,

2-3 skiltelių česnako, 

kelių šakelių šviežio čiobrelio,

folijos.

Bulves nuplauname, perpjauname pusiau, pabarstome prieskoniais, smulkintais česnakais.

Bulvytes apsukame šoninės riekelėmis arba šoninės tiesiog įdedame į pjūvį. Jau paruoštas bulvytes apsukame folija. Užkasame kepsninėje tarp žarijų. Norint greičiau paruošti bulvytes galima trumpai apvirti. 

Grilyje kepti brokoliai

Reikės:

1-2 vnt. brokolių,

druskos žiupsnelio,

apie 100 g sviesto, paskaninto prieskoninėmis žolelėmis ar sezamo sėklomis.

Brokolius išdaliname žiedynėliais, merkiame į pasūdytą vandenį, 10-15 min. palaikome, nupilame vandenį.   Puode užverdamas vanduo, pasūdome,  sudedame brokolius į verdantį vandenį. Kai vanduo vėl užverda, iškart nupilamas, brokoliai nusausinami. Kepami virš žarijų. Patiekiami apšlakstyti sviestu su prieskoninėmis žolelėmis.

Dar du užkandžių receptai tiems, kurie nori viską pasigaminti patys. 

Keksas su daržovėmis, sūriu ir kumpiu​ (receptas iš tinklaraščio „Andželikos virtuvėlė“)

Reikės (20 cm ilgio kekso formai): 

2 didelių kiaušinių,

2 v. š. aliejaus,

100 ml pieno,

7 g sausų mielių,

0,5 a. š. druskos,

0,5 a. š. cukraus,

60 g sviesto,

250 g miltų,

90 g tarkuoto sūrio,

1 didesnės morkos,

1/3 brokolio,

80 g virto kumpio.

Morką nuskusti, supjaustyti smulkiais kvadratėliais, brokolį supjaustyti mažais žiedynais ir juos apvirti pasūdytame vandenyje apie 2-3 min. 

Paskui nupilti vandenį ir sudėti brokolius ant virtuvinės popierinės servetėlės, kad susigertų nereikalinga drėgmė. 

Kiaušinius, druską, cukrų ir pieną išplakti, pilti aliejų ir lydytą sviestą - viską išmaišyti, tada suberti persijotus miltus su mielėmis, vėl gerai išmaišyti.

Galiausiai įmaišyti tarkuotą sūrį, morką, brokolį, supjaustytą virtą kumpį. 

Uždengti dubenelį su tešla maistine plėvele ir padėti 1 val. į šaldytuvą.

Kekso formą iškloti kepimo popieriumi (jei forma silikoninė - nereikia), sudėti tešlą ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 45-55 min. 

Ar iškepė, tikrinkite mediniu smeigtuku. Išėmę keksą iš orkaitės palikite jį dar apie 30 min. formoje atvėsti. Tik po to išimkite ir leiskite visiškai atvėsti, o jau tada galima pjauti ir ragauti. 

Pastaba: daržoves galite naudoti, kokias mėgstate, virtą kumpį galite pakeisti tuo, ko norite. 

Lavašo suktinukai su žalumynais (receptas iš tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“)

Šie suktinukai labai patiks visiems, kas mėgsta žalumynus ir lengvus užkandžius. Kad žolelių sultys persigertų per lavašo sluoksnius, pasiruošti suktinį reikėtų bent prieš 8 valandas, tik pailsėjęs šaldytuve jis taps nesprangiu, gaiviu ir gurmanišku.

Žalumynai tinka absoliučiai visi, kuriuos mėgstate ir kokių šiuo metu turite darže ar randate parduotuvėje.

Stačiakampį lavašą paklokite ant stalo, gausiai patepkite lydytu varškės sūreliu.

Toliau šia tvarka tolygiai paskirstykite salotų lapus, kapotus krapus, kiaulpienių lapus, jaunus garšvos lapelius, žiupsnį smulkiai kapotos gelsvės, 1 nedidelio agurko tarkius.
Žoleles naudokite pagal sezoną, išskyrus salotų lapus, kuriais būtinai pirmiausia apkloju lavašą. 

Lavašą neskubant, pradedant nuo ilgojo krašto, susukite į ruloną. Jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Galima paslėgti medine lentele su svoriu.

Prieš tiekiant išvyniokite iš plėvelės ir supjaustykite 2-3 cm pločio riekelėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.