Nuo gardžių ir sočių pusryčių gamtoje neatbaido net vabzdžiai

Kamilė Krasnickaitė (26 m.) vasarą mėgsta pusryčiauti gamtoje – kol kulinarijos tinklaraštininkė ruošiasi išvykai, kraunasi daiktus, orkaitėje iškepa varškės apkepas. Nuvykus prie ežero ar upės stalą atstoja ant pievos patiesta staltiesė, ant kurios pūpso ne tik neatvėsęs apkepas, bet ir uogų kraitė.

Kulinarijos tinklaraštininkė vilnietė K.Krasnickaitė rytą siūlo mėgautis šviežiais vaisiais, suteiksiančiais energijos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kulinarijos tinklaraštininkė vilnietė K.Krasnickaitė rytą siūlo mėgautis šviežiais vaisiais, suteiksiančiais energijos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kulinarijos tinklaraštininkė vilnietė K.Krasnickaitė rytą siūlo mėgautis šviežiais vaisiais, suteiksiančiais energijos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kulinarijos tinklaraštininkė vilnietė K.Krasnickaitė rytą siūlo mėgautis šviežiais vaisiais, suteiksiančiais energijos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Varškės apkepas su trešnėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Varškės apkepas su trešnėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Javainiai su medumi.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Javainiai su medumi.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 7:35 AM

Greitai bėganti vasara skubina keisti ir valgymo įpročius – juk daug skaniau užkandžiauti ne namuose, o gamtoje. Tuo įsitikino K.Krasnickaitė, ruošianti spalvingų pusryčių patiekalų fotosesijas.

„Ar jums nesinori kuo anksčiau prabusti, kad nepražiopsotumėte dienos? Įsitaisyti saulės atokaitoje, ir maudytis jos bučiniuose ir papusryčiauti? Ne kaip visada?“ – retoriškai tinklaraščio „Ok, but first breakfast“ sekėjų klausė K.Krasnickaitė.

Kavinių tinklo Vilniaus regione vadovė K.Krasnickaitė į gamtą pasiūlė neštis ne tik gardžių patiekalų, bet ir karšto vandens termosą, kad galėtumėte pasiruošti kavos arba pievoje rastų vaistažolių arbatos.

„Kviečiu mėgautis viskuo, kas duodama šiandien, – saule, lietumi, rugių laukais, pavėsiu, rapsų geltoniu!“ – ragino socialiniame tinkle pusryčių receptais besidalijanti K.Krasnickaitė.

Pusryčių tema Kamilei neišsenkanti, tad ir jos pusantrų metų rašomame tinklaraštyje receptų sugulė apie pusantro šimto. Jie skirtingi, o patiekalai – sotūs.

Kada Kamilė spėjo paruošti tiek skirtingų valgių variacijų? Ji receptų į tinklaraštį įkelia keliskart per savaitę, bet dažniausiai apetitą žadinančios fotosesijos rengiamos savaitgaliais.

„Savo šeimą iš tikrųjų išlepinau pusryčiais, todėl jie laukia, kada grįšiu namo, nes žino, kad gaminsiu“, – apie viešnages pas Alytuje gyvenančią mamą ir ten rengiamas maisto fotosesijas pasakojo Kamilė.

Jeigu tinklaraštininkė apsilanko pas seserį Viktoriją, gyvenančią Kaune, ten irgi pasiraitoja rankoves ir gamina pusryčius.

„Būna, kad ir pas mane Vilniuje šeima susirenka, todėl neišvengiamai ruošiu maisto fotosesiją ir ragavimą“, – šypsodamasi patikino K.Krasnickaitė.

Tačiau pastaruoju metu tinklaraštininkė retai pusryčiauja namuose, nes ją vilioja gamta.

„Atsikėlus iš lovos, jei šviečia saulė, iškart norisi lėkti pro duris. Važinėjant prie ežerų kilo mintis ten pat ir pusryčiauti“, – pasakojo Kamilė.

Prieš važiuojant į gamtą, jei neketinate gaminti namuose, užsukite į kepyklėlę šviežių bandelių.

Sukdami pro kaimo sodybas ar turgų galite įsigyti varškės sūrio, uogų ar net medaus. Tai itin paskanintų pusryčius gamtoje.

„Žinodama, kad rytoj vyksiu į gamtą, iš vakaro pasigaminu javainių – skrudintų dribsnių su medumi. Po to nusiperku jogurto, braškių, trešnių. Tai puikūs pusryčiai“, – įsitikinusi Kamilė.

Jeigu kelionė netruks nė valandos, vežkitės karšto maisto: kišų (pikantiškų sūrio pyragų), omleto.

„Kol tu ruošiesi, skanėstai kepa orkaitėje. Prieš išvykstant pasiimi dar šiltą valgį, o išėjus į lauką patiekalas net neatšąla. Nuvyksti į vietą ir gali valgyti“, – patarimais dalijosi vilnietė.

Net ir gamta pusryčių stalui gali dovanoti kai kurių gėrybių: žemuogių, mėlynių, čiobrelių ar mėtų. Tausodami gamtą vežkitės ne plastikinius, o įprastus namuose naudojamus indus – lėkštes, puodelius. Juk daug gardžiau valgyti ne iš vienkartinių, o iš savų indų ir tai nekenkia aplinkai.

Saldūs pusryčiai gamtoje gali privilioti bites, bet dėl to nevertėtų atsisakyti sumanymo.

„Bites saldumu prisišauki, nuo to neapsiginsi. Aš vabzdžių nebijau, man jie niekada nesutrukdė pusryčių“, – šypsodamasi pasakojo tinklaraštininkė.

Ruošdama namiškiams pusryčius Kamilė pastebėjo, kad jie visko nesuvalgo, kiek ji prigamina. Tačiau gaminti perpus mažiau nenorėtų, nes tuomet nukentėtų vaizdas nuotraukose.

Valgius fotografuojanti tinklaraštininkė neketina lėkštėje žaisti su trimis produktais, nes pusryčiai atrodys skurdūs.

„Labai įmantrių patiekalų neruošiu, nes šeimai patinka paprastumas. Mama nemėgsta fetos, privengia kai kurių salotų, todėl ruošdama pusryčius paderinu produktus su ja.

Kai kurie deriniai, tokie kaip vytintas Parmos kumpis ir figos, jiems neįprasti. Bet šių įdomesnių derinių beveik priverčiu paragauti. O kaip kitaip pažinsi skonį?“ – svarstė vilnietė.

Sočiai papusryčiavus gamtoje galima praleisti ne vieną valandą. Tad vykdami prie ežerų ar upių nepraleiskite progos sočiai pavalgyti rytą, kad ilgai galėtumėte mėgautis grynu oru, maudynėmis, pasivaikščiojimais.

Kadangi Kamilė šeimoje atsakinga už pusryčius, artimieji rūpinasi kitu dienos maistu. Bet po sočių vėlyvųjų pusryčių gali reikėti tik ankstyvos vakarienės. Jai tiktų kepsninėje ruošta mėsa.

„Iš pradžių vienoje nuotraukoje norėjau labai daug parodyti, todėl pusryčius šeima sunkiai įveikdavo. Paskui norėjosi estetiškesnio vaizdo, todėl porcijas mažinau. Bet visi žinome, kad pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, todėl pradėdami dieną turime būti energingi.

Nemanau, kad energijos dienai suteiktų du šaukšteliai jogurto. Todėl mano pusryčiai – sotūs, spalvingi“, – sakė tinklaraštininkė, į ryto valgiaraštį įtraukusi nemažai vaisių ir daržovių.

Nors K.Krasnickaitės receptų verčiau neskaityti ir nuotraukomis nesigrožėti išalkusiam, ji nesiūlo gurmaniškų kitų šalių pusryčių receptūrų. Kamilei buvo kilusi mintis paieškoti egzotiškų sumanymų rytui, bet ji pamanė, kad tautiečių nenustebins ir ne visiems tai bus įprasta.

Tad jos arkliukas – lietuvių mėgstami valgiai, o pamaloninimui pasiūlyti tarptautiniu mastu pripažinti skanėstai – prancūziški raguoliai ir britiški kepti kiaušiniai su konservuotomis pupelėmis, dešrelės.

Dalydamasi pusryčių receptais autorė atsižvelgia į sezoniškumą ir naudoja daugiau sveikesnių produktų. K.Krasnickaitė ir pati išmėgino daržininkystę savo balkone – lovelyje augina įvairias salotas, pomidorus, bazilikus, krapus, paprikas.

Anksčiau Kamilė buvo sulaukusi komentarų, kad receptuose nemažai miltų. Daugiausia kritikos strėlių kliuvo bandelėms. Todėl tinklaraštininkė ieško receptų, kad pavalgius rytas neapsunktų ir nesinorėtų vėl eiti pamiegoti.

„Aišku, norisi blynelių, vaflių. Tai nėra blogai. Bet pastaruoju metu lendu į sveikesnę, lengvesnę, kartais ir greitesnę kulinariją. Juk ne visi nori rytą ilgai užsibūti virtuvėje“, – užsiminė Kamilė.

Greičiausiai jai pavyksta patiekti Benedikto kiaušinius su prancūzišku raguoliu ir pjaustytu avokadu bei lašiša. Jeigu visus produktus turite, ruošdami tokius pusryčius sugaišite 10 minučių. Virti kiaušinį ir su lukštu, ir be lukšto užtruksite tiek pat – penkias minutes. O kitiems priedams supjaustyti ir sudėti į lėkštę dar reikės penkių minučių.

Ilgiausiai Kamilė ruošia pusryčius, jei artimuosius nori palepinti vafliais. Tuomet užtrunka apie valandą, nes ruošia tešlą, laukia, kol skanėstas iškeps.

Vafliai gali būti patiekiami saldūs – su uogiene, arba sūrūs – su kietuoju sūriu ir lašiša.

Javainiai su vasaros medumi ir liesu jogurtu

Reikės:

300 g avižinių dribsnių,

5 šaukštų sezamų sėklų,

5 šaukštų žemės riešutų,

5 šaukštų lukštentų saulėgrąžų,

5 šaukštų moliūgų sėklų,

5 šaukštų džiovintų spanguolių,

žiupsnelio druskos,

maždaug 6 šaukštų medaus (pagal norimą saldumą),

150 g lydyto sviesto,

šaukštelio cinamono,

100 g lieso jogurto,

saujelės mėgstamų uogų: vyšnių, braškių, juodųjų serbentų.

Avižinius dribsnius, sezamų sėklas, riešutus, saulėgrąžas, moliūgų sėklas sumaišykite. Sviestą išlydykite, įmaišykite medų ir gerai išsukite iki vientiso sirupo, suberkite cinamoną, druską. Paruoštą mišinį gerai išmaišykite su sirupu.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskirstykite paruoštą masę. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15–20 minučių, kas kelias minutes vis pamaišykite, kad visos sėklos tolygiai įgautų rusvą atspalvį.

Į atvėsusius javainius įmaišykite džiovintas spanguoles. Labai skanu javainius patiekti su liesu jogurtu ir saujele vasaros uogų. Javainius sudėkite į indelius ar maišelius, taip bus patogu nusivežti į gamtą.

Purus vanilinis varškės apkepas su trešnėmis

Reikės:

450 g varškės,

šaukštelio vanilinio cukraus,

3 šaukštų rudojo cukraus,

50 g lydyto sviesto,

4 kiaušinių,

5 šaukštų manų kruopų,

80 ml pieno,

saujelės trešnių,

naminio vasaros džemo.

Manų kruopas užpilkite pienu ir luktelėkite kelias minutes, kol jos išbrinks. Tuo metu varškę išsukite kartu su kiaušiniu, ruduoju cukrumi, vaniliniu cukrumi, lydytu sviestu. Į paruoštą masę supilkite išbrinkusias manų kruopas bei saujelę trešnių be kauliukų.

Paruoškite kepimo skardą: patepkite jos vidų sviestu ir apibarstykite saujele manų, kad tolygiai pasiskirstytų. Supilkite paruoštą masę. Kepkite apie 30 minučių 190 laipsnių temperatūroje, kol apkepo viršus apsitrauks gražia ruda plutele. Patiekite šiltą su šviežia namine šių metų uogiene, trešnėmis ar liesu jogurtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.