Skaniais patiekalais šeimą lepinanti seniūnaitė pasidalijo išbandytais receptais

Neseniai Pelėdnagių seniūnijai priklausančio Paobelio kaimo seniūnaite tapusios Agnės Varkulienės pilna visur: ji suspėja ir pakeliauti, ir bendruomenės reikalus sutvarkyti, ir gausia šeima – vyru ir trimis dukrelėmis deramai pasirūpinti, o svarbiausia, kad tokia veikli asmenybė dar ir prie viryklės laiko pastovėti atranda. 

 Paobelio seniūnaitės A. Varkulienės pilna visur: ji suspėja ir pakeliauti, ir bendruomenės reikalus sutvarkyti, ir gausia šeima: vyru ir trimis dukrelėmis, deramai pasirūpinti, o svarbiausia, kad veikli asmenybė ir prie viryklės laiko pastovėti randa. <br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Paobelio seniūnaitės A. Varkulienės pilna visur: ji suspėja ir pakeliauti, ir bendruomenės reikalus sutvarkyti, ir gausia šeima: vyru ir trimis dukrelėmis, deramai pasirūpinti, o svarbiausia, kad veikli asmenybė ir prie viryklės laiko pastovėti randa. <br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Smidrai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Smidrai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Čeburekai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Čeburekai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Kiaulienos troškinys.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Kiaulienos troškinys.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Spurgos.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Spurgos.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (5)

Džestina Borodinaitė, „Rinkos aikštė“

Sep 10, 2018, 12:59 PM

O viskas prasidėjo dar vaikystėje...

Stebėjo mamą, močiutę

Tiek Agnės mama, tiek močiutė mėgo gaminti, o šiai patikdavo jas stebėti.

„Pirmas kulinarines pamokas gavau iš mamos. Pamenu, save mažytę prie viryklės maišančią želatiną. Po tokių pamaišymų ant stalo karaliaudavo želės tortas iš natūralių uogų. Puikiai prisimenu pirmą išvirtą kopūstėlių sriubą. Tuo metu man buvo trylika. Taip pat labai mėgau darbų pamokas mokykloje. Jų metu mergaitės gamindavo. Buvo tikrai smagu kartu su bendraklasėmis išbandyti savo jėgas ruošiant saldėsius ar kitokius patiekalus“, – prisiminimais dalijasi Agnė.

Namuose – Viduržemio jūros virtuvė

Laikui bėgant pirmieji bandymai virtuvėje, mamos ar kitų žmonių patarimai, kritika, liaupsės pamažėle suformavo ir Agnės kulinarinius sugebėjimus, kurie, kaip tikina pati pašnekovė, dabar tapo jos ir jos šeimos kulinariniais pomėgiais.

„Šiuo metu mūsų namuose vyrauja Viduržemio jūros virtuvė: alyvuogės, alyvuogių aliejus, graikiškas jogurtas, garstyčių padažas, citrina, traškios ir šviežios salotos bei daugelis kitokių patiekalų bei jų ingredientų, kuriuos naudoju gamindama“, – prisipažįsta Agnė.

Ji mano, kad puikus skonis ir sugebėjimai perduodami iš kartos į kartą: „Jei močiutė ar mama puikiai gamina, tai, be abejo, ir jų vaikai bei anūkai bus puikūs kulinarai.“

Pasitelkia vidinius instinktus

Virtuvėje labai daug laiko praleidžianti Agnė kitaip savęs tiesiog neįsivaizduoja. O kas keisčiausia, kad gamindama ji niekada neragauja ruošiamo maisto. Ką ir bepridursi – išties puiki kulinarė!

„Gamindama stengiuosi pasitelkti visus vidinius instinktus: gaminu tik su meile, galvodama būtent apie tai, kas tą maistą valgys.

Kartais atrodo, jog XXI amžius – tai maisto kulto amžius. Neretai žmonės per daug jį sureikšmina. Mano nuomone, maistas turėtų būti laikomas vienu iš pagrindinių gyvybės, vidinės energijos, šilumos šaltinių. O svarbiausia, kad jis būtų pagamintas iš visos širdies. Tada bus ir skanus“, – mintis dėsto šiuo metu motinystės atostogose esanti ir daug laiko namuose praleidžianti, todėl ir maisto ruošai galinti skirti pakankamai laiko Agnė.

Vertina šiltą maistą

Receptus traukianti iš brangiausios savo knygos – receptų sąsiuvinio, Agnė ir jos šeima labiausiai vertina šviežią ir šiltą maistą. Būtent toks visada ir būna ant Varkulių stalo. Prekybos centruose šaldytos picos ar kitokių pusgaminių Agnė niekada nėra pirkusi. O kodėl?

„Nes maistas neturi būti sotus – jis privalo būti maistingas. Pastebėjau, kad didžioji dalis mūsų kartos maistą ruošia taip, kaip ir aš. Mūsų namuose nebūna tradicinės naminės mišrainės. Neruošiu ir silkės pataluose ar kitokių, rodos, Lietuvoje jau tradicija tapusių patiekalų. 

Visa didelė šeima džiaugiasi, jei aš pagaminu lazaniją, „Čičinsko“ kepsnį, kibinus ar kitokius patiekalus. Visos trys dukrytės labai mėgsta maltinukus su bulvių piurė. Nevengiu kiaulienos. Renkamės ir vištieną. Jei mūsų šalyje būtų daugiau kokybiškos žuvies, manau, daug dažniau ruoščiau ją. Džiugu, jog šiltuoju metų sezonu galime pasilepinti įvairiausiomis daržovėmis, uogomis, vaisiais, kurie auga čia pat, mūsų sode.

Kadangi mano vyrui labai nepatinka maisto improvizacijos, visada gaminu pagal jau išbandytas receptūras. Patiekalai iš to, ką turiu šaldytuve – retenybė. Laisvą kūrybą ir eksperimentus pasitelkiu tik puošdama lėkštę“, – apie savo kulinarinius pomėgius pasakoja Agnė.

„Sprogimas“ virtuvėje

Rodos, paobelietę jau ir užkietėjusia šeimininke galima būtų pavadinti, tačiau Agnė prisipažįsta, jog fiasko neaplenkė ir jos.

„Esu išvirusi super sūrią „šilkinę košę“, kuriai, be jokios abejonės, teko keliauti į šiukšlių dėžę. Be to, atsimenu kaip kartą buvau pamiršusi, jog verdu du indelius sutirštinto pieno – jie taip smagiai „pokštelėjo“ naujoje tėvelių virtuvėje. Po „sprogimo“ ji tapo nebe nauja. Taip pat kartą sudeginau ir pyragą, kuris buvo skirtas vyro gimtadieniui. Tuomet skaniai pasijuokėme“, – apie prisimena šeimininkė.

Keliais pamėgtais receptais Agnė Varkulienė dalijasi ir su jumis, mieli skaitytojai. Būtinai išbandykite!

Kiaulienos troškinys alaus padaže „Atrodo, šiandien aš įsimylėjau“

Reikės: 1 kg kiaulienos, 1 butelio tamsaus alaus (tinka ir gira), 30 g Dižono garstyčių, 6 riekelių tamsios duonos, druskos ir pipirų.

Gaminimas: kiaulieną smulkiai supjaustykite, sumaišykite su druska bei pipirais ir sudėkite į virimo indą. Garstyčias užtepkite ant vienos duonos riekelių pusės. Jomis uždenkite mėsą, patepta garstyčių puse į apačią. Iki duonos riekelių užpilkite alaus. Viską virkite ant silpnos ugnies vis pamaišydami. Pabaigoje galima įpilti grietinėlės. Skanaus!

Smidrai „Traški pagunda“

Reikės: 200 g smidrų, šlakelio alyvuogių aliejaus, kelių skiltelių kapoto česnako, druskos, kelių šlakelių balzamiko acto, balzamiko padažo (papuošti lėkštę).

Gaminimas: į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite smidrus. Juos apkepkite iš abiejų pusių, kol smidrai karamelizuosis. Užberkite druskytės, sudėkite česnaką ir užpilkite balzamiko actą. Dar šiek tiek pakepkite. Paruoštus smidrus šeimininkė rekomenduoja valgyti šiltus. Šitaip paruoštus smidrus Agnė naudoja kaip garnyrą prie mėsos, žuvies patiekalų ar kiaušinienės. Skanaus!

Čeburekai „Vasara prie jūros“

Reikės: miltų, stiklinės kefyro, ½ stiklinės vandens, 1 kiaušinio, saujos varškės, druskos ir pipirų (pagal skonį), šaukštelio kepimo miltelių, 1 kg maltos kiaulienos, 2 svogūnų, 1,5 l aliejaus.

Gaminimas: kefyrą sumaišykite su varške. Įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį. Suberkite druską ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla turi gerai kočiotis, nelipti prie rankų, būti minkšta ir elastinga. Mėsą sumaišykite su smulkintais svogūnais. Pagardinkite druska, pipirais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje su 20 g kefyro. Imkite tešlos gabaliuką ir ant miltais pabarstyto stalviršio išminkykite ploną blyną. Dėkite šaukštą mėsos įdaro, sulenkite per pusę ir šakute suspauskite šonus. Kepkite gerai įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol čeburekai įgaus gelsvą atspalvį. Skanaus!

Spurgos „Sprok iš pavydo“

Reikės: 1 kg naminės varškės, 4 kiaušinių, 100 g sodos, mažo žiupsnelio druskos, 180 g cukraus, vanilinio cukraus (pagardinimui), aliejaus (kepimui), cukraus pudros (spurgoms apibarstyti), ~10 šaukštų miltų (tešla turi būti kietesnė).

Gaminimas: varškę ištrinkite su cukrumi. Sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su soda ir sudėkite į varškę. Viską labai gerai išmaišykite. Turi gautis tiršta tešla, kurią gana sunkiai, bet galima maišyti šaukštu. Jeigu maišosi labai lengvai (nutinka, jeigu varškė šlapesnė), įdėkite dar šiek tiek miltų. Giliame puode įkaitinkite aliejų. Šlapiu šaukštu atgnybkite tešlos ir drėgnomis rankomis (kad tešla neliptų) sukočiokite spurgas ir karštame aliejuje ant vidutinio silpnumo ugnies virkite, kol paruduos. Iš aliejaus spurgas išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių. Pravėsusias spurgas apibarstykite cukraus pudra. Taip pat šeimininkė rekomenduoja iškeptas spurgas iki pusės pamerkti į karštą šokoladą ir pabarstukus. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.