This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Burokėliai nepraranda populiarumo: perkami ir tradiciniams, ir neįprastiems patiekalams

 Burokėliai – ir maistingi, ir naudingi, ir skanūs.

Nuo Viduržemio jūros krantų atkeliavę ir mūsų kraštuose sėkmingai prigiję burokėliai – Lietuvoje ilgametes maisto tradicijas turinčios daržovės. 

Viena iš priežasčių, kodėl burokėliai ne vieną šimtmetį išliko populiarūs, slypi jų paprastume – šias daržovę lengva pritaikyti gaminant įvairius patiekalus. 

Prekybininkų teigimu, pastaruosius kelerius metus burokėlių paklausa vis didėja – paskutinį vasaros mėnesį gyventojai spėjo įsigyti daugiau nei dešimt tonų šių daržovių. 

Ieškantiems neįprasto skonio – saldumynai su burokėliais

Ruduo lietuviams dovanoja tikrą vitaminų bombą – įvairūs vaisiai ir daržovės – vos spėjama rinktis, kaip nudžiuginti organizmą naudingais mineralais bei suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. 

Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, burokėliai yra vieni iš daugelio vertingų lietuviškų daržovių, kurias išmėginti kitaip kviečia virtuvės madas diktuojantys maisto ekspertai.  

„Žinomi virtuvės šefai šiandien siūlo šias daržoves atrasti iš naujo, išmėginti jas gaminant ne tik įprastus garnyrus ar sriubas, bet ir konditerijoje. Iš burokėlių galima paruošti netikėtus ir ypač gurmaniškus patiekalus. Įsigyti burokėlių mūsų prekybos tinklo parduotuvėse galima ištisus metus, o lietuviška produkcija kiekvienais metais lentynas pasiekia tuo pačiu metu – liepos mėnesį“, – sako B. Čaikauskaitė.

Apie įvairias burokėlių panaudojimo galimybes virtuvėje pasakoja ir šias daržoves auginantys vietiniai ūkininkai. 

„Unikali burokėlių savybė yra ta, kad jie neturi ryškaus skonio, kaip, pavyzdžiui, salierai ar kopūstai. Burokėlius galima maišyti su kitais priedais bei prieskoniais, kurie jiems suteiks vis kitokį skonio atspalvį. Daugelis žmonių nustemba išgirdę, jog iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną“, – pasakoja Panevėžio rajone ne vieną dešimtmetį ūkininkaujanti Milda Mikelionienė.

Ir sveikatai, ir dietai

Ūkininkės teigimu, burokėliai liaudies medicinoje yra žinomi kaip daržovės, turinčios priešvėžinių savybių bei saugančios nuo mažakraujystės. Burokėliuose yra itin gausu organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir įvairių vitaminų. Todėl, pasak M. Mikelionienės, keičiantis sezonams, o ypač rudenį, kai ima silpti imunitetas, patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau šių daržovių.

„Nors patys vertingiausi yra švieži burokėliai, visgi ne visiems yra priimtinas neapdorotas šių daržovių skonis. Ne visi žmonės gali mėgautis grynų burokėlių sulčių skoniu, tačiau savęs apriboti nereiktų – burokėlius galima sėkmingai kepti, troškinti, kepti grilyje ar kitaip termiškai apdoroti, o šviežias burokėlių sultis galima skiesti su kitomis – morkų, obuolių ar apelsinų“, – pasakoja M. Mikelionienė.

Ūkininkė priduria, jog pastaruoju metu yra pastebimas susidomėjimas lapiniais burokėliais, kurie savo spalva bei tekstūra primena špinatus. Taip pat, anot M. Mikelionienės, pastebimai populiarėja ir baltieji bei auksiniai burokėliai.