Popiežius neslepia turįs silpnybių – tai labiausiai nepatinka medikams

Popiežius Pranciškus (81 m.) garsėja kuklumu. Jis nėra išrankus ir maistui, o pietums dažniausiai renkasi itališkus patiekalus. Ne paslaptis, kad jis mielai valgo ne tiktai makaronus, bet ir picą.

Pranciškus yra visiškai neišrankus maistui ir paprastai valgo tai, kas jam patiekiama. Tačiau kaip ir kiekvienas žmogus, turi mėgstamų patiekalų.<br>AP nuotr.
Pranciškus yra visiškai neišrankus maistui ir paprastai valgo tai, kas jam patiekiama. Tačiau kaip ir kiekvienas žmogus, turi mėgstamų patiekalų.<br>AP nuotr.
 Empanados.<br> 123rf nuotr.
 Empanados.<br> 123rf nuotr.
 Popiežius svajoja suvalgyti picą, kurią jam medikai draudžia.<br> 123rf nuotr.
 Popiežius svajoja suvalgyti picą, kurią jam medikai draudžia.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 22, 2018, 4:19 PM

Tiesą sakant, Šventojo Sosto vadovui taip patinka ne itin sveikas maistas, kad prieš trejus metus dėl pavojingai suapvalėjusio pilvo net buvo įspėtas Vatikano medikų labiau pasaugoti sveikatą.

Ir nors popiežius Pranciškus nėra abejingas skaniems patiekalams, nė vienas Lietuvos restoranas negalės pasigirti, kad vizito Lietuvoje metu, rugsėjo 22 ir 23 dienomis, pas juos pietavo Romos katalikų bažnyčios galva.

Dar iki popiežiui atvykstant į Lietuvą paaiškėjo, kad jis pietaus Apaštališkojoje nunciatūroje, kitaip tariant, Šventojo Sosto valstybės ambasadoje, kurioje suplanuota ir jo nakvynė.

Išimtį numatyta padaryti tik popiežiui viešint Kaune. Čia Romos katalikų bažnyčios vadovo pietūs suplanuoti kartu su Lietuvos vyskupais Kauno arkivyskupijos kurijoje.

„Nieko ypatinga tikrai nebus: jokių restoranų, viešbučių ar ypatingų priėmimų. Viskas bus labai paprasta.

Nebus taip, kad popiežius atsivežtų savo virėjus. Maistą jam gamins, galima sakyti, mūsų žmonės“, – dar iki popiežiaus Pranciškaus viešnagės Lietuvoje komentavo Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos specialistė Santa Kančytė.

Atrodytų, ruošti maistą tokiam garbiam svečiui kaip popiežius bet kam turėtų būti didelis iššūkis. Tačiau išties pontifikas yra visiškai neišrankus maistui ir paprastai valgo tai, kas jam patiekiama. Nėra žinoma patiekalų, kurių jis tikrai nemėgtų. Šventojo Sosto vadovas atsisakyti gali nebent tik to, ką valgyti jam draudžia medikai.

Patiekalai Romos katalikų bažnyčios vadovui ruošiami Vatikano virtuvėse, kur maistą gamina vienuolės. Dažniausiai maistas ruošiamas iš šviežių sezoninių produktų. Dalis jų užauginama pontifiko vasaros rezidencijos teritorijoje, kurioje yra 30 hektarų sodų ir 25 hektarai dirbamosios žemės.

Kasdienis popiežiaus valgiaraštis

Pusryčiams popiežius Pranciškus paprastai išgeria šviežiai spaustų apelsinų sulčių ir suvalgo jo gimtojoje Argentinoje populiarų želės tipo desertą iš cidonijų, vadinamą „membrillo“.

Patiekalas gaminamas iš cidonijų padarius tyrę, pridėjus cukraus, citrinų sulčių ir verdant, kol sutirštės.

„Membrillo“ tikrai nėra ispaniškos virtuvės pasididžiavimas ar išskirtinai prabangus patiekalas, tačiau popiežiui jis patinka.

Pietums popiežius Pranciškus neretai valgo kukurūzų košę („polenta“), itališkus virtinius („gnocchi“) ir makaronus.

Popiežius Pranciškus labiau mėgsta mėsą nei žuvį. Ypač jam patinka troškinta jautienos kumpinė su daržovėmis, nors neatsisako ir žuvies.

Dar vienas popiežiaus mėgstamas patiekalas, kaip savo knygoje „Gero apetito“ (it. „Buon appetito“) yra rašęs buvęs virtuvės vadovas, tapęs Šveicarų gvardijos alebardininku Davido Geisserio, yra lietuvių pamėgtus kibinus primenančios argentinietiškos empanados – pyragėliai su mėsa.

Kartais popiežius Pranciškus užsuka ir į Vatikano darbuotojų valgyklą, kad papriešpiečiautų su darbuotojais. Čia dažniausiai valgo makaronus ar menkę su apkeptais pomidorais. Tiesa, Vatikano valgykloje popiežius Pranciškus, skirtingai nei kiti darbuotojai, už patiekalus nemoka.

Vakarienei pontifikas paprastai valgo vištieną su salotomis, vaisių ir išgeria taurę vyno.

Popiežius mėgsta pasilepinti ir desertais. Vienas mėgstamiausių – Pietų Amerikoje populiarūs „alfajores“. Tai du sulipdyti apvalūs sausainiai su kreminiu pertepimu, apibarstyti cukraus pudra, kokosų riešutų ar šokolado drožlėmis. Taip pat popiežiui patinka kaloringas karamelizuotas sutirštinto pieno desertas „Dulce de leche“.

Kaip ir kiekvienas mirtingasis, popiežius Pranciškus turi ir silpnybių. Viena jų – makaronai. Pontifikas juos taip mėgsta, kad net per pirmuosius pietus po to, kai buvo išrinktas popiežiumi, valgė makaronų patiekalą.

Atsispirti makaronams gyvenant Italijos teritorijoje esančiame Vatikane išties nelengva. Laikantis italų tradicijų pietūs visada prasideda nuo makaronų su pomidorų, bazilikų, boloniškuoju, grietinėlės ir grybų, smidrų, artišokų, jūrų gėrybių ar dar kokiu nors padažu.

Kartais porą šimtų kalorijų turinčius spagečius, vamzdelius ar kriaukleles pakeičia triskart kaloringesnė lazanija arba įdaryti makaronų vamzdeliai („cannelloni“).

Kovoja su silpnybėmis

Popiežiui, pasirodo, nelengva atsispirti ne tik makaronams, bet ir kitam italų virtuvės pasididžiavimui – picai.

Antrųjų pontifikato metinių proga duotame interviu Pranciškus prisipažino, kad didžiausias jo noras – nors trumpam pabėgti iš uždaro Vatikano pasaulio ir slapta niekieno neatpažintam suvalgyti picą.

„Aš taip pat esu žmogus ir kovoju su savo silpnybėmis“, – neslėpė Pranciškus.

Tačiau medikai popiežių įspėjo, kad tokie patiekalai gali gerokai pakenkti jo sveikatai.

Vos išrinktas Katalikų bažnyčios vadovu ir ėmęs valgyti daug makaronų bei kitų kaloringų patiekalų popiežius Pranciškus priaugo per daug svorio ir dėl to patyrė bėdų su stuburu.

Kadangi popiežius neturi ir dalies plaučio, be to, jį kamuoja išialgijos skausmai, netinkama mityba jam gali ypač pakenkti.

Taigi gydytojai popiežiui Pranciškui prisakė daugiau sportuoti ir – tai jam buvo nemaloniausia – mažiau valgyti makaronų. Dėl sveikatos būklės ir senyvo amžiaus gydytojai popiežiui patarė iš valgiaraščio išbraukti riebius, aštrius ir sūrius patiekalus.

Bet popiežius Pranciškus prisipažino esantis nepaklusnus. Jis neklauso medikų raginimų kasdien bent po pusvalandį pasivaikščioti Vatikano soduose, kaip tai daro jo pirmtakas popiežius emeritas Benediktas XVI, ar valgyti makaronus vos dukart per savaitę, ne dažniau.

Dėl vienos popiežiaus Pranciškaus silpnybės medikai turbūt vis dėlto neprieštaraus. Iš Pietų Amerikos kilęs popiežius be galo mėgsta savo gimtinėje populiarią matės arbatą. Šis jo pomėgis plačiai žinomas, tad, kad ir kur nuvyktų, popiežius yra vaišinamas matės arbata.

Kitų popiežių mėgstamiausi patiekalai

Lietuviškų ir lenkiškų šaknų turėjęs popiežius Jonas Paulius II mėgo tradicinius lenkiškus koldūnus (lenk. „pierogi“), įdarytus mėsa, raugintais kopūstais, grybais, varške ar uogomis, ir obuolių pyragą.

Vokietis popiežius emeritas Benediktas XVI dievina Rėgensburgo dešrelių salotas su svogūnais, actu ir garstyčiomis, kiaulienos kepsnį ir vyšnių pyragą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.