Naujasis šefas pasiryžęs „Stiklius“ paversti Lietuvos gastronomijos centru

Vienam seniausių Lietuvos restoranų „Stikliai“, esančio „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ viešbutyje, šį rudenį pradėjo vadovauti 28 metų Gerdvilas Žalys, kuris virėjų mokslus baigė Švedijoje, patirties sėmėsi Londono, Stokholmo bei Paryžiaus geriausiuose restoranuose.

Iš Elektrėnų kilęs Gerdvilas Žalys pusę gyvenimo gyveno užsienyje, dirbo geriausiuose Stokholmo, Londono, Paryžiaus restoranuose, o šį rudenį grįžo į Lietuvą. Dabar jis „Relais &amp; Châteaux Stikliai Hotel“ vyriausiasis šefas.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Iš Elektrėnų kilęs Gerdvilas Žalys pusę gyvenimo gyveno užsienyje, dirbo geriausiuose Stokholmo, Londono, Paryžiaus restoranuose, o šį rudenį grįžo į Lietuvą. Dabar jis „Relais &amp; Châteaux Stikliai Hotel“ vyriausiasis šefas.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Iš Elektrėnų kilęs Gerdvilas Žalys pusę gyvenimo gyveno užsienyje, dirbo geriausiuose Stokholmo, Londono, Paryžiaus restoranuose, o šį rudenį grįžo į Lietuvą. Dabar jis „Relais &amp; Châteaux Stikliai Hotel“ vyriausiasis šefas.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Iš Elektrėnų kilęs Gerdvilas Žalys pusę gyvenimo gyveno užsienyje, dirbo geriausiuose Stokholmo, Londono, Paryžiaus restoranuose, o šį rudenį grįžo į Lietuvą. Dabar jis „Relais &amp; Châteaux Stikliai Hotel“ vyriausiasis šefas.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Lašišos kaneloniai su degtinės žele, citrinos confi ir raudonaisiais ikrais. G. Žalio sukurtas patiekalas naujajam „Stiklių“ valgiaraščiui.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Lašišos kaneloniai su degtinės žele, citrinos confi ir raudonaisiais ikrais. G. Žalio sukurtas patiekalas naujajam „Stiklių“ valgiaraščiui.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Pagal senovinį, unikalų receptą paruošta foie gras au tochnon. Jam paruošti reikia poros savaičių. „Su foie gras reikia elgtis švelniai kaip su mergaite, kitaip jas labai greitai gali sugadinti“, – tikino G. Žalys.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Pagal senovinį, unikalų receptą paruošta foie gras au tochnon. Jam paruošti reikia poros savaičių. „Su foie gras reikia elgtis švelniai kaip su mergaite, kitaip jas labai greitai gali sugadinti“, – tikino G. Žalys.<br>J.Mižutavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jūratė Sprindžiūnaitė

Nov 15, 2018, 3:46 PM, atnaujinta Nov 15, 2018, 3:47 PM

„Atėjo laikas prisidėti prie nacionalinės lietuviškos virtuvės atkūrimo. Manau, kad Lietuvos gastronomijos dvasiniu centru turi tapti „Stikliai“, todėl aš esu čia“, – savo tikslą pristatė G. Žalys.  

Prisistatydamas šalies žiniasklaidai jis teigė, kad prieš gerą šimtmetį lietuviškoji virtuvė ir jos kultūra buvo pažengusi kur kas toliau nei esame dabar.

„XIX amžiaus pabaigoje mūsų virtuvė buvo arti prancūziškosios tiek požiūriu, tiek kokybe. Istorijos vingiai pristabdė mūsų pažangą. Perėmęs patirtį iš geriausiųjų tarptautinėje virtuvės arenoje, sukaupiau solidų profesinį bagažą ir dabar privalau atlikti savo misiją – prie tolesnio nacionalinės virtuvės vystymosi prisidėti tuo, ką išmanau geriausiai“, – apie naujosios lietuviškos virtuvės pagrindų kūrimą sakė G. Žalys.

Pasak jo, „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ yra vienintelė gastronomijos vieta Lietuvoje, kurios savininkai sugebėjo išlaikyti aukštą virtuvės kartelę kelis dešimtmečius. Ilgą laiką dirbdamas ne Lietuvoje, virtuvės šefas šiuos restoranus stebėjo kaip nacionalinį gastronomijos kompetencijos centrą. 

Paklaustas, ar jo žodžiai nėra tik skambios frazės, Gerdvilas nusišypsojo ir tarė: „Aš tikiu, kad neįmanomus dalykus galima paversti įmanomais“. Tai pagrįsdamas jis remiasi Prancūzijos patirtimi. Prancūzijos gastronomijos  istorijoje visada išliks trys vardai – prancūzų virtuvę pirmą sykį klasifikavęs Auguste Escoffieras, novatoriškai klasikines receptūras pateikęs Paulas Bocuse ir prancūzų virtuvę likusiam pasauliui atskleidęs Joëlis Robuchonas. Gerdvilas tradicinės gastronomijos trejus metus mokėsi būtent pastarosios prancūzų legendos restorane „L‘Atelier“ Paryžiuje. 

„Aš ten dirbau, kai šio restoranininko žvaigždė pelnytai buvo aukščiausiame taške. Prieš dvejus metus Joëlis Robuchonas buvo uždirbęs 32 „Michelin“ žvaigždutes. Jis yra šefas, kuris turi daugiausių žvaižgdučių, o minėtas Sen Žermeno  „L‘Atelier“ buvo įtrauktas tarp penkiolikos geriausių pasaulio restoranų. Be to, šiam restoranui vadovavo šefas Axel Manes, kuris pirmąsias dvi „Michelin“ žvaigždutes užsidirbo būdamas vos virš dvidešimties – tai jauniausias  Prancūzijoje šefas, turėjęs tokį įvertinimą“, – galimybe dirbti su tokiomis asmenybėmis didžiuojasi Gerdvilas. 

Suprantama, kad sutokia patirtimi lietuvis galėjo darbą gauti bet kokiame pasaulio restorane, tačiau jis pasirinko Lietuvą. Kodėl? 

„Būdamas paauglys išvykau į Švediją. Ten mačiau, kaip jie myli savo tėvynę. Manyje stiprios švediškos vertybės, bet aš esu lietuvis. Yra sakoma: neieškok gėrio aplink, ieškok jo savyje. Aš tikiu, kad mes turime didelį potencialą parodyti savo gastronominius gebėjimus. Nieko nereikia kurti iš naujo. Būkime sąžiningi prieš save, gerbkime motiną gamtą ir būkime kūrybingi. 

„Stikliuose“ lietuviškoji virtuvė bus kuriama pasitelkiant prancūzišką eleganciją ir klasikinės virtuvės tradiciją, kuri per virėjo kūrybiškumą ir modernų požiūrį bus perkeliama į dabartinį laikmetį. Pagrindinį vaidmenį atliks ne virėjas, o ingredientas“, – apie naują viziją pasakojo G. Žalys.

Kol kas restorane bus tik degustacinis meniu, kuris keisis kiekvieną mėnesį. Jo pristatymas „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorane įvyks gruodžio 6-ąją. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.