Restorano virėja išdavė paslaptį, kaip paruošti vištos krūtinėlę – visi lieka sužavėti

Daugelį metų restorane virėjos pareigas einanti Žydra Leskauskienė ir savo namų virtuvėje turi tikslą kaskart sukurti išskirtinio skonio patiekalus.

 Ž. Leskauskienė: „Be prieskonių savo virtuvės neįsivaizduoju“<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) ir 123rf nuotr.
 Ž. Leskauskienė: „Be prieskonių savo virtuvės neįsivaizduoju“<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) ir 123rf nuotr.
 Džiovintas obuolių sūris.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Džiovintas obuolių sūris.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Gaivios salotos su medaus ir garstyčių padažu.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Gaivios salotos su medaus ir garstyčių padažu.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Įdaryta vištos krūtinėlė.<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Įdaryta vištos krūtinėlė.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Džestina Borodinaitė, „Rinkos aikštė“

Dec 18, 2018, 3:34 PM, atnaujinta Dec 13, 2019, 1:55 PM

Įdomiausia tai, jog ypatingo skonio valgius moteriai pavyksta paruošti ne aklai remiantis pateiktomis receptūromis, o tiesiog tarpusavyje derinant pamėgtus produktus ir panaudojant „stebuklingas“ pačios šeimininkės rankomis sukurtas prieskonines žoleles. 

Nuo vaikystės su virtuve draugauti pradėjusi Žydra ir šeimoje, ir draugų bei artimųjų rate jau spėjo išgarsėti siūlydama įvairiausius patiekalus. Anot kulinarės, namuose fantastiškus kvapus skleidžia ne tik karštieji mėsos, vištienos, žuvies ar daržovių patiekalai.

Namiškius šeimininkė lepina ir įvairiausiomis sriubomis, salotomis bei gardumynais. „Svarbiausia, jog viskas, kas yra daroma, būtų atliekama su didžiule meile ir atsidavimu“, – priduria besišypsanti Žydra. 

Taigi nieko nelaukdami leiskimės į pažintį su šeimininke, kuri sutiko ne tik plačiau papasakoti apie įpročius ir mėgiamiausius jos virtuvėje gimstančius patiekalus, bet kartu pasidalinti ir kiekvienai kulinariją mylinčiai moteriai aktualiais patarimais.

– Papasakokite, kokias tradicijas puoselėjate savo namų virtuvėje?

– Manau, jog mano, kaip ir kiekvienos kitos šeimininkės, virtuvėje gimsta įprasti, daug kam žinomi ir ne kartą ragauti, mėsos, žuvies ar daržovių patiekalai. Didžiausiu išskirtinumu šioje srityje galėčiau įvardyti tik savo išrankumą, kuris atsiskleidžia per natūralumą. Kadangi nemėgstu jokių specifinių aromatų, todėl namuose ant stalo garuoja tik pačios rankomis ruoštas maistas, valgoma tik pačios rankomis kepta duona ar pyragai, naudojamos tik pačios rankomis paruoštos prieskoninės žolelės...

Jau nuo vaikystės turėjau dvi svajones: visada troškau tapti arba virėja, arba medicinos sesele. Tačiau būdama dar penkiolikos metų šias dvejones išsklaidžiau. Išsigandusi didelio kiekio kraujo, supratau, jog padėti žmonėms nelaimės atveju negalėsiu, todėl, pabaigusi virėjos mokslus, jau daugiau nei 25 metus sėkmingai dirbu kulinarijos srityje.

– Išduokite paslaptį, ar tik ne ilgametė darbo patirtis labiausiai prisidėjo prie ypatingo skonio patiekalų „gimimo“?

– Darbe maistą ruošiame pagal receptūras, ko niekada nedarau namuose. Gamindama pasitelkiu vidinius instinktus, kurie man padeda suderinti skonius ir parinkti produktus taip, kad jie derėtų tarpusavyje. Be to, ypatingą skonį patiekalams suteikia ir produktai, todėl stengiuosi, kad jie būtų kuo natūralesni. 

Nors galimybių pati užsiauginti daržovių, prieskoninių žolelių ar vaisių neturiu, tačiau galiu pasidžiaugti, kad mane supa labai daug gerų žmonių, kurie man pagelbėja. Kad štai ir dukra, savo darže auginanti įvairiausias prieskonines žoleles, daržoves ar vaisius, nepalieka mamos likimo valioje (nusišypso). Draugai ir naminių kiaušinių, ir naminės mėsytės parūpina.

– Tai dabar ir papasakokite, kokie patiekalai dažniausiai džiugina jūsų artimųjų skrandžius?

– Mano pačios diena prasideda puodeliu žolelių arbatos. O tada kaip Dievas duoda (nusišypso). Kadangi gaminti mėgstu, kaip jau minėjau, viską, o svarbiausia, kad ir šeimyna maloniai valgo bet kokį mano pagamintą maistą, todėl galvos sukti per daug nereikia. 

Itin mėgstame vištienos patiekalus. Neatsisakome ir žuvies bei daržovių. Patiekalai, rodos, įprasti, bet mano prieskoninės žolelės padeda sukurti vis tik neįprastą skonį. Kaskart pridėjus vienokio ar kitokio prieskonio, patiekalo skonis tampa vis kitoks. O čia jau nuo nuotaikos: juk būna norisi švelnesnio maisto, norisi sūresnio. 

Štai, kad ir ne per seniausiai užsimaniau pasigaminti sušius. Kolegės dėka pirmas blynas tikrai nebuvo prisvilęs (nusijuokia). Be jokios abejonės, ne nesakau ir saldumynams. Vienas mėgiamiausių šeimoje gardėsių – obuolių pyragas. Nors pati nesu labai linkusi valgyti saldžių kepinių, todėl kai užsimanau kažko skanaus, desertą kuo puikiausiai atstoja medus su graikiniais riešutais.

– O mėgstamiausią patiekalą šeimoje ar turite?

– Džiaugiuosi, jog šeimyna pamilusi visą mano maistą, kurį pagaminu ir retai išgirstu iš jų sakant, jog patiekalas būtų neskanus. Tačiau, aišku, vis tik turime ir labiau pamėgtų patiekalų. 

Visa šeima dievina meksikietišką sriubą. Tai šiek tiek aštroko skonio sriuba, kurią net ir mano sūnus, iki tol nemėgęs sriubų, be galo pamilo.

Tuo tarpu mažajai anūkėlei vienas mėgiamiausių – špinatais ir „Džiugo“ sūriu įdarytas vištienos kepsnys. Tokį vištienos kepsnį jai dažniausiai patiekiu su morkų ir salieru salotomis. Atvykus sūnui – su baravyku padažu.

Na, o dukrai jis skaniausias su virtomis mažomis bulvytėmis su lupenomis. Tai tikrai labai skanus bei sultingas kepsnys ir galiu išduoti paslaptį, kodėl (nusišypso).

Prieš kepant ar kitaip ruošiant vištienos krūtinėlę, pirmiausia pusvalandį reikia ją pamirkyti truputį pasaldintame šaltame vandenyje.

– Patirties turite, kulinarijos „užkulisius“ kuo puikiausiai pažįstate. Tai ko gi laukiate? Ar nėra noro skaniu maistu palepinti ir mūsų kraštiečius?

– Myliu savo veiklą, virtuvėje jaučiuosi labai gerai ir ne iš vieno, kuriam yra tekę ragauti mano maisto, išgirstu: „Žydra, ko tu lauki, atsidaryk sau“. Bet šiandien daug visokių individualia veikla su maistu užsiimančių žmonių, kavinių, restoranų, todėl kol neturiu idėjos, kaip galėčiau pritraukti klientus, kad jie plūstų būtent pas mane, imtis to dar nesiryžtu. Dauguma draugų, artimųjų savo šventės jau nebeįsivaizduoja be mano rankomis gamintų patiekalų. Aišku, nesu abejinga, visada pagaminu, ko jie nori. O norų daug: „Žydra, man reikia tavo salotų!“, „Žydra, gal iškepsi tortą?“, „Žydra, gal galėsi pagaminti vieno kąsnio sumuštinukų gimtadieniui?“.

Taigi, jei pietums norite kažko neįprasto ir dar neragauto, pasinaudokite galimybe. Trimis itin pamėgtais patiekalų receptais, kurie pavergė ne tik Žydros Leskauskienės šeimos narių, bet ir draugų širdis, šeimininkė dalijasi ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Gaivios salotos su medaus ir garstyčių padažu

1 porcijai gaiviųjų salotų reikės: 100 g gūžinių salotų „Iceberg“, 40 g avokado, 50 g saldžių slyvinių pomidoriukų, 50 g kedro riešutų, šiek tiek medaus ir garstyčių padažo (jo receptūra pateikta žemiau), 70 g karštai rūkytos vištienos krūtinėlės, marinuotų alyvuogių (pagal skonį), saulėje džiovintų pomidorų (pagal skonį).

Medaus ir garstyčių padažui reikės: 185 g medaus, 85 g grūdėtųjų garstyčių, 185 g graikinių riešutų aliejaus, 75 g vyno acto, 10 g penkių grūdų pipirų, 25 g druskos, 25 g cukraus (nebūtina).

Gaminimas: į lėkštę dėkite susmulkintas gūžines salotas, ant jų supjaustytą avokadą, tada per pusę perpjautus pomidoriukus. Pabarstykite sausoje keptuvėje paskrudintus kedro riešutus bei pašlakstykite medaus ir garstyčių padažu. Išdėliokite norimo dydžio gabalėliais supjaustytą rūkytą vištieną. Paruoštas salotas pagardinkite marinuotomis alyvuogėmis bei saulėje džiovintais pomidorais. Skanaus!

Džiovintas obuolių sūris

Jums reikės: 8 kg pjaustytų nuluptų antaninių obuolių, 1,5 kg medaus, 0,5 kg su lupena džiovintų obuolių, 0,5 kg be lupenos džiovintų obuolių, 0,5 kg džiovintų kriaušių.

Gaminimas: antaninius obuolius sumaišykite su medumi, uždenkite maistine plėvele ir, kartkartėmis pamaišydamos, obuolių ir medaus mišinį palaikykite bent 24 valandas. Medus turi visiškai ištirpti ir įsigerti į obuolius. Likusį susikaupusį skystį nupilkite į atskirą indą ir tik trečdalį jo (kita dalis nebebus reikalinga) pavirkite apie 1 valandą. Masė turi tapti labai tiršta. Toliau virdamos masę, sudėkite pusę prieš tai su medumi palaikytų obuolių. Kai obuolių masė sumažėja, sudėkite likusius obuolius. Iš viso obuolius virkite apie 2 valandas. Tada sudėkite džiovintus vaisius ir dar apie 1 valandą pavirkite su jais. Išvirusią obuolių masę atvėsinkite, sudėkite į sūrmaišius ir palikite 24 valandoms pakabintus, kad obuolių sūris išsivarvėtų. Išsivarvėjusius obuolių sūrius paslėkite dar vienai parai ir galiausiai išdžiovinkite. Skanaus!

Įdaryti vištienos kepsniai

Šešiems vištienos kepsniams reikės: 1 vištienos krūtinėlės, 30 g įdaro (jo receptūra pateikta žemiau).

Vištienos kepsnių įdarui reikės: 60 g kietojo fermentinio sūrio „Džiugas“, 60 g  sviesto, 60 g špinatų (galima ir daugiau).

Gaminimas: vištienos krūtinėlę supjaustykite į šešias dalis (viena dalis maždaug 130 g svorio). Kiekvienoje jų įpjaukite „kišenėlę“ (įdarui) ir truputį pamuškite. Pasigaminkite kepsniukų įdarą, susmulkindamos sūrį, sviestą, špinatus ir viską sumaišydamos. Į vištienoje išpjautas kišenėles įdėkite įdaro. 

Taip paruoštus kepsniukus iš abiejų pusių apvoliokite viso grūdo speltų miltuose, kiaušinio plakinyje ir iš abiejų pusių apkepkite sausoje keptuvėje, kol įgaus aukso spalvą. Galiausiai kepsnius dėkite į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 12–15 minučių. Vištienos kepsniukus šeimininkė patiekia su morkų bei salierų salotomis, pagardintomis medaus ir garstyčių padažu. Skanaus!

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų gruodžio 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.