Pyragas pagal močiutės receptą toks skanus, kad kaipmat išgaruoja nuo stalo

Šančių bendruomenės nariai savo istoriją įamžina įvairiai. Naujausia idėja – gaminti patiekalus, kurių receptai perduodami iš kartos į kartą, ir išleisti jų kalendorių. Jame bus ir nuo XIX a. kepamas pyragas.

 Pyragas su razinomis.<br> 123rf nuotr.
 Pyragas su razinomis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-28 17:21

Aktyvūs Žemųjų Šančių bendruomenės nariai nepaliauja stebinti idėjomis. Neseniai jie pradėjo rengti popietes, kurių metu dalijasi savo šeimų receptais, pasakoja, kaip gaminami įvairūs patiekalai, ir jais vaišina visus norinčiuosius.

Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė pasakojo, kad tokios popietės, rengiamos bibliotekoje, pradėtos organizuoti pernai. Įvyko keli susitikimai, kurie visiems labai patiko.

„Po šių susitikimų kilo idėja receptus ir jų istorijas imti užrašinėti, patiekalus fotografuoti ir kitais metais išleisti Šančių gyventojų receptų kalendorių“, – pasakojo V.Gelūnienė.

Todėl popietės šiemet vyks dažniau. Pirmajame šių metų susitikime savo šeimos receptą pristatė Šančių gyventoja Almantė Rabikauskienė.

Moteris pasakojo, kad jos firminio pyrago ištakos siekia dar XIX amžių.

„Mano močiutė mokėsi Rygoje, lietuvių licėjuje. Jau tada ji kepė pyragą su džiovintais vaisiais. Jos receptas perduodamas iš kartos į kartą, nes pyragas toks skanus, kad kaipmat išgaruoja nuo stalo“, – pasakojo Šančių gyventoja.

 

A.Rabikauskienės pyrago receptas

Pyragui reikia:

100 g 82 proc. riebumo sviesto,

200 g riebios grietinės,

3 didelių kiaušinių,

300 g cukraus,

300 g miltų,

arbatinio šaukštelio sodos arba kepimo miltelių,

arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,

po 100 gramų džiovintų razinų,

abrikosų, slyvų.

Šančių gyventoja patarė, kad džiovintus vaisius geriau pradėti ruošti likus parai iki pyrago kepimo. Juos reikia nuplikyti verdančiu vandeniu ir nusausinti – tai padaryti du kartus.

Taip pat prieš parą iš šaldytuvo reikia ištraukti ir kambaryje palaikyti sviestą, grietinę ir kiaušinius, kad jie nebūtų šalti.

Ėmusis darbo į dubenį reikia sudėti sviestą, grietinę, suberti cukrų ir sukti, kol išeis vientisa masė. Tada įmušti kiaušinį ir masę vėl išsukti. Tai kartoti, kol bus išsukti visi 3 kiaušiniai. Į gautą masę reikia suberti sodą arba kepimo miltelius, išmaišyti ir tešlą palikti pabrinkti.

Kol tešla brinksta, reikia smulkiau supjaustyti vaisius, nes jei jie bus stambūs, supjaustyti pyrago gražiais gabalėliais nepavyks.

Kai viskas paruošta, vaisius reikia supilti į tešlą ir išmaišyti. Tada berti miltus ir viską sukti iki vientisos masės.

Kepimo formą ištepus sviestu ir pabarsčius miltais, į ją reikia supilti tešlą ir šauti pyragą į orkaitę. 180 laipsnių temperatūroje jis kepa apie 1 val. Pirmąjį pusvalandį atidaryti orkaitės jokiu būdu negalima, nes pyragas sukris ir bus kietas.

ištrauktą iš orkaitės pyragą reikia palikti atvėsti ir tik tada dėti į lėkštę ir pjaustyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.