Mėsa, kurią renkasi ir sveikuoliai, ir gero skonio žinovai

Ekologiška, užauginta be antibiotikų – vis dažniau pageidaujame sveikesnių produktų, pasižyminčių šiomis ar kitomis panašiomis savybėmis. Štai Skandinavijos šalyse šių produktų rinka jau perkopė 10 proc. Ne išimtis ir Lietuva – vis daugiau žmonių kreipia dėmesį į tai, ką valgo ir vartoja kasdien, ne mažiau rūpi ir tai, kokioje aplinkoje gyvena.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 „Eat and feel good!“ – šūkis, kuriuo pažymėti naujosios „Biovelos“ linijos produktai.<br> „Biovelos“ nuotr.
 „Eat and feel good!“ – šūkis, kuriuo pažymėti naujosios „Biovelos“ linijos produktai.<br> „Biovelos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 7:00 AM

Jeigu anksčiau tai, kas ekologiška, buvo nauja ir siejosi su ženkliai brangesne produkcija, tai šiandien ekologiški ir sveikatai palankesni maisto produktai jau tapo norma – juos renkasi dažnas, neabejingas sveikesniam, aplinkai draugiškesniam gyvenimo būdui.

Nors mėsos produktų pasirinkimas didėja, ne visi dar ir dabar suvokia, kuo iš tiesų skiriasi ekologiška ar be antibiotikų užauginta produkcija nuo įprastos. Būtent todėl šįkart plačiau pakalbėsime apie „Eat & Feel Good“ produktų liniją – ekologišką jautieną ir be antibiotikų užaugintą kiaulieną, kurią pristato „Biovela“.

Koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis

Jau kurį laiką Lietuvoje pastebima tendencija – vis daugiau žmonių renkasi sveikatai palankesnius maisto produktus. Tai lemia ne tik gerėjanti gyvenimo kokybė, augančios pajamos, bet ir vartotojų išprusimas.

Ekologiškus ir sveikesnius produktus renkasi ne tik mamos, besirūpinančios mažylių mityba, ar sportininkai, sveiko gyvenimo būdo šalininkai, bet ir žmonės, siekiantys geresnės gyvenimo kokybės bei ieškantys išskirtinių pasiūlymų.

Tad ši banga, prasidėjusi Skandinavijoje, besiskverbianti į Vakarus, pamažu įsigali ir mūsų šalyje.

Reaguodama į augančią paklausą bei vartotojų poreikius, „Biovela“ jau prieš dešimtmetį viena pirmųjų pasiūlė pirkėjams ekologiškos jautienos produktų liniją.

Šiemet, tęsdama ir sustiprindama šią kryptį, „Biovela“ pristatė ne tik atnaujintą ekologiškos jautienos asortimentą, bet ir pirmoji Baltijos šalyse suteikė vartotojams galimybę įsigyti be antibiotikų išaugintos kiaulienos produktų.

Kuo ypatinga kiauliena, užauginta be antibiotikų?

Pastaraisiais metais įvairiose Europos šalyse vis daugėja kiaules auginančių ūkininkų, kurie savo veiklą grindžia tvarios gyvulininkystės principu. Kiaulėms, auginamoms šiuose ūkiuose, sudaromos sąlygos, dėl kurių iki minimumo sumažinama galimybė susirgti.

Gyvuliai, kurie nebuvo gydomi antibiotikais, ženklinami „Užauginta be antibiotikų“ sertifikatu. Tokiu sertifikatu paženklinta mėsa – tai ne tik sveikesnis produktas ant jūsų stalo, bet ir vienas iš svarbių žingsnių mažinant globalią žmonių atsparumo antibiotikams problemą.

Patiekti šią produkciją ant vartotojų stalo „Biovela“ gali bendradarbiaudama su pagrindiniais be antibiotikų išaugintos kiaulienos tiekėjais visai Europai – Danijos, Vokietijos, Olandijos mėsos augintojais. Šios šalys, kaip ir Lietuva, priklauso mažiausiai antibiotikų mėsinėje gyvulininkystėje naudojančioms šalims.

Kokia jautiena gali būti laikoma ekologiška?

Dažnas klaidingai suvokia, kokia yra ekologiška mėsa, manydamas, kad tai reiškia, jog tai mėsa, pirkta turguje, užauginta ūkininko, kaimiška, natūrali, be E ir panašiai. Iš tiesų ekologiškos mėsos sąvoka apima kur kas daugiau – ji yra ne tik sveika, bet ir glaudžiai susijusi su aplinkos tausojimu.

Visi ekologiškos mėsos technologiniai etapai – nuo žaliavų pašarams, kuriais šeriami galvijai, iki auginimo, skerdimo sąlygų, išpjaustymo, galiausiai šviežios mėsos kelio iki galutinio vartotojo – yra griežtai reglamentuojami ir kontroliuojami.

Reikalavimai yra ypač aukšti: galvijai šeriami tiktai ekologiškais pašarais, kurie, remiantis ekologinės žemdirbystės principais, auginami nenaudojant kompleksinių trąšų bei pesticidų, o tai kai kurių kultūrų derlių sumažina net iki keturių kartų. Tad renkantis tinkamus pašarus ne tik rūpinamasi vartotojų sveikata, bet ir tausojama aplinka. Be to, auginant gyvulius, nenaudojami antibiotikai, įvairūs preparatai ar augimo hormonai.

Galvijų skerdimo bei jautienos mėsos išpjaustymo procesai yra atskirai sertifikuojami „Ekoagros“. Norint gauti sertifikatą reikia laikytis tinkamų procesų ir užtikrinti atsekamumą.

Gamybos tvarką, kontrolę ir ekologinių ūkių bei perdirbėjų sertifikavimą atlieka minėta VšĮ „Ekoagros“. Sertifikavimas užtikrina, kad mėsa atitinka visus Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų ir kokybės reikalavimus. Na, o atpažinti ekologišką supakuotą mėsą galima pagal Europos Sąjungos ekologinės gamybos ir Nacionalinio ekologinio žemės ūkio ženkliukus.

Valgyk gerai, kad jaustumeis gerai!

„Eat and feel good!“ – šūkis, kuriuo pažymėti naujosios „Biovelos“ linijos produktai, skatina rinktis sveikesnę, kokybiškesnę produkciją, kad jaustumėtės geriau.

Šį pavasarį vartotojus pasiekė nauji „Biovelos“ prekės ženklo produktai, kuriuos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių lentynose lengva pastebėti ir atskirti dėl originalaus pakuočių dizaino.

Ekologiškos jautienos produktų linijoje – lietuviškos jautienos gaminiai: malta mėsa, befstrogenas, kumpis bei nugarinė.

Kiaulienos, išaugintos be antibiotikų, produktų liniją sudaro guliašas, sprandinė ir malta mėsa.

Svarbu paminėti, kad ekologiškos jautienos ir be antibiotikų užaugintos kiaulienos produktų linijose esanti malta mėsa ruošiama iš viso mėsos gabalo: jautienos – iš kumpio, kiaulienos – iš mentės. Tai byloja apie išskirtinę šių gaminių kokybę.

Šiuo metu „Biovela“ yra pirmoji ir vienintelė įmonė, prekiaujanti ekologiška jautiena bei be antibiotikių išauginta kiauliena didžiuosiuose Lietuvos prekybos tinkluose.

Saugios pakuotės – geriausiam rezultatui užtikrinti

Ekologiška jautiena bei be antibiotikų užauginta kiauliena ant jūsų stalo patenka nešaldyta. Išpjaustyta mėsa vos per 20 min. supakuojama į inovatyvias pakuotes. Dėl itin efektyvaus pakavimo proceso ženkliai sumažinamas produkcijos sąlytis su aplinka bei joje esančiais mikroorganizmais. Tad produktai išlieka šviežesni ir saugesni ilgesnį laiką, išlaiko natūralią spalvą ir formą.

Pavyzdžiui, laikant mėsą paprastame maišelyje, mikroorganizmai dauginasi labai greitai, ir jau po 24–36 val. mėsa ims gesti. Inovatyviose pakuotėse mėsa savo savybių nepakeičia 5–7 dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?