Maisto žinovė šeimą per šventes lepins juodos duonos tortu

Vilnietė maisto tinklaraštininkė Natalija Kurganovė (30 m.) kasdien kuria šventę savo vyrui Andriui ir dukrelei Nikai. „Labai retai valgome bet ką ir bet kaip. Man svarbus ne tik skonis, bet ir maisto pateikimas, atmosfera. Valgymas man yra tarsi maža šventė“, – kalbėjo moteris, su maistu susiejusi ir darbą, ir laisvalaikį.

Šiemet Natalijos šeimos Velykų stalas bus papuoštas sluoksniuotu ruginės duonos tortu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šiemet Natalijos šeimos Velykų stalas bus papuoštas sluoksniuotu ruginės duonos tortu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
N.Kurganovės vyras Andrius – pirmasis jos patiekalų ragautojas ir vertintojas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
N.Kurganovės vyras Andrius – pirmasis jos patiekalų ragautojas ir vertintojas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Valgymas man yra tarsi maža šventė. O vakarienė namuose – šventas reikalas“, – sakė Natalija.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Valgymas man yra tarsi maža šventė. O vakarienė namuose – šventas reikalas“, – sakė Natalija.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.
Sluoksniuotas ruginės duonos tortas su kremu ir bruknėmis.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 9:23 AM

Velykų, kaip ir Kalėdų, stalas – dažniausiai ne Natalijos rūpestis. Švenčių vaišėmis pasirūpina jos mama, kuri visuomet ruošia tradicinius patiekalus. O Natalija tampa asistente, kuri pjausto, ką nors maišo ar dengia stalą.

„Kadangi kelis mėnesius iki švenčių aš intensyviai dirbu su įvairiais proginiais maisto projektais, man šis vaidmuo – didelė atgaiva“, – teigė moteris, mėgstanti ieškoti netradicinių skonių ir derinių.

Jeigu per šventes tenka vykti pas uošvius, ji paruošia ką nors gurmaniškesnio – pagamina užtepėlę su trumais, naminį majonezą su vasabiais ar iškepa midijų.

Vienintelis dalykas, kuriuo per šventes tradiciškai pasirūpina Natalija, – šventinis desertas.

Prieš keletą metų ji įveikė šimtalapio iššūkį, praėjusiais metais su šeima gamino krekerių tortą, o šiemet Velykų stalą puoš sluoksniuotu ruginės duonos tortu.

Natalijos rašomame maisto tinklaraštyje „Magic Mint“ galima aptikti ne vieną įdomią idėją ir daugybę gražių nuotraukų. Ir darbą, ir laisvalaikį su maistu susiejusi vilnietė iš pradžių to neplanavo.

Anglijoje baigusi reklamos ir prekių ženklų komunikacijos mokslus ji grįžo į gimtinę ir dirbo rinkodaros ir komunikacijų konsultante.

Iš pradžių – vienoje žiniasklaidos grupėje, po to karjera pasisuko link gastronomijos – N.Kurganovė pradėjo dirbti vienos didžiausių Lietuvoje restoranų tinklų grupės prekių ženklų vadove.

„Tada teko susidurti ir su maisto fotosesijomis. Nors mano užduotis buvo sugalvoti idėjas ir stebėti procesą, nejučia tapau fotografų asistente, maisto stiliste. Kurdavau kompozicijas, nešdavausi iš namų visus įmanomus rekvizitus.

Valgiaraščių fotosesijos man tapo laukiamiausia darbo restoranų rinkodaroje dalimi“, – pasakojo N.Kurganovė.

Maisto fotografija, kaip ir jo gaminimas, tapo didžiule jos aistra. Prieš pusantrų metų vyras Andrius ją prikalbino prisidėti prie šeimos verslo, ir Natalija tapo „Biržų duonos“ rinkodaros vadove. Tad dabar maistui skirtos ir darbo dienos, ir laisvalaikis.

Suktis virtuvėje Natalijai patiko nuo mažens.

„Mano mama, kiek prisimenu, būdavo arba komandiruotėse, arba su prijuoste prie puodų. Augau stebėdama ją, o pirmuosius mano kulinarinius šedevrus ragaudavo mūsų šuo. Bet tobulėji tik dirbdamas. Ilgainiui pradėjau intuityviai rinktis produktus, derinti skonius“, – pasakojo vilnietė.

Didžiausią malonumą jai teikia ne valgymas, o gaminimas, skonių paieškos ir derinimas. „Tai turbūt savotiška meditacijos forma“, – pridūrė Natalija.

Tinklaraštį ji pradėjo rašyti prieš trejus metus, kai susilaukė dukters Nikos.

„Visad buvau itin veikli, tad kad ir koks buvo nuostabus laikas su kūdikiu, buvimas tarp keturių sienų mane ėmė slėgti. Norėjosi veiksmo, tad vėl atradau kulinariją. Spintoje radau seną vyro fotoaparatą ir pradėjau gilintis į maisto fotografiją, užsirašiau į kursus“, – pasakojo moteris.

Taip atsirado jos tinklaraštis. Iš pradžių jame buvo visko – nuo Natalijos vykdytų rinkodaros projektų iki rankdarbių. Bet vėliau vilnietė nutarė susitelkti į vieną sferą – gastronomiją.

„Ir šiandien matau, jog nesuklydau. Apie 70 procentų mano kurtų ar fotografuotų kulinarinių projektų net nepatenka į tinklaraštį, nes daromi pagal individualius užsakymus. Beje, tinklaraštį nuo nulio sukūriau pati, išlaidos nesiekė ir 100 eurų. Todėl labai skatinu kurti ir kitus“, – paragino Natalija.

Pagrindinis jos įrankis virtuvėje – intuicija. Antrasis – drąsa. Ne veltui prie savo tinklaraščio pavadinimo vilnietė pridūrė: „Maistas su charakteriu“.

„Visada stengiuosi derinti tarpusavyje, atrodytų, visiškai nederančius ingredientus. Mėgstu ryškius skonius, tad dažnai įkvėpimo ieškau Azijos virtuvėse. Geriausias įkvėpimas – kelionės. Kad ir kur nukeliautume, vietinis prekybos centras ir turistų neatrastas restoranėlis – du objektai, kuriuos privalau aplankyti“, – pasakojo N.Kurganovė.

Kadangi jos darbas neatsiejamas nuo nuolatinio bendravimo su maisto technologais, patarimų bei įkvėpimo neretai gauna ir iš jų.

Neįkainojami ir pirmosios mokytojos – mamos – patarimai, nors jos patiekalai gerokai skiriasi nuo tų, kuriuos dabar ruošia Natalija.

„Tiesa, pati dar nedrįstu perimti į savo rankas visos jos kulinarinės paletės. Bet mama nelabai ir linkusi dalytis receptais – sako viską daranti iš akies. Nors, manau, tiesiog bijo, kad viskas nukeliaus į tinklaraštį, o tada jau nebeliks paslapties.

Žinodama, kokio didelio dėmesio tinklaraštyje sulaukė mūsų šeimos slaptas korėtų blynelių receptas, jos nekaltinu“, – šyptelėjo N.Kurganovė.

Jos tinklaraštyje daugiausia – daržovių, žuvies ar jūrų gėrybių patiekalų, sveikesnių desertų receptų.

„Nors nesu niekam alergiška, vengiu mėsos, įskaitant ir paukštieną. Namuose dažniausiai valgome daržoves, jūrų gėrybes ir žuvį. Tą, kurioje nėra smulkių kaulų. Yra sukurtas ir terminas, apibūdinantis tokią mitybą, – pesketarizmas arba peskovegetarizmas.

Nors nesu griežta tam tikros mitybos šalininkė, visada stengiuosi rinktis sveikesnes alternatyvas. Cukrų keičiu augaliniais sirupais, miltus papildau visagrūdžiais miltais ar kitokiomis alternatyvomis.

Be to, mėgstu iššūkius, tad paruošti skanų veganišką ar be glitimo patiekalą man daug įdomiau“, – neslėpė tinklaraštininkė.

Natalija juokavo, kad šeima jau susitaikė su atvėsusiomis porcijomis, nes pirmiausia namuose maistas yra nufotografuojamas, o tik tada visi sėda prie stalo.

„Valgymas man yra tarsi maža šventė. O vakarienė namuose – šventas reikalas. Visą dieną kiekvienas esame su savo reikalais, bet tas pusvalandis prie stalo yra mūsų visų.

Man laimė yra gebėjimas būti čia ir dabar, negalvoti apie planus, nemąstyti apie praeities pasiekimus. Labai tikiuosi, kad mūsų dukrelė Nika, matydama, kaip svarbu skirti laiko vienas kitam, išlaikys šią tradiciją“, – kalbėjo Natalija.

Sluoksniuotas duonos tortas su kremu ir bruknėmis

Galite ruošti dviejų arba trijų sluoksnių tortą. Pirmuoju atveju naudokite 24 cm skersmens formą, antruoju – 18 cm.

Torto lakštams reikės:

150 g rupių miltų visagrūdės duonos,

pusantros stiklinės maltų riešutų (galite naudoti ir migdolų miltus),

6 kiaušinių,

1 stiklinės rudojo cukraus,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

3 šaukštų kakavos miltelių,

sviesto ir sviestinio popieriaus torto formai iškloti,

Įdarui:

200 g maskarponės kremo arba riebios grietinėlės,

2–3 šaukštų mėgstamo sirupo (agavų, kokosų ar pan.) arba miltelinio cukraus,

6 šaukštų bruknių arba serbentų uogienės.

Papuošti:

saujos šaldytų bruknių,

mėtų,

50 g juodojo šokolado.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo formą ištepkite sviestu. Kadangi lakštai itin limpa prie dugno, rekomenduojama dugną iškloti sviestiniu popieriumi.

Jeigu neturite kelių formų, galite naudoti tą pačią kepimo formą kelis kartus.

Duoną sutrupinkite, sumalkite kuo smulkiau. Riešutus gerai susmulkinkite trintuvu. Išmaišykite, dėkite kepimo miltelius ir kakavą. Vėl išmaišykite.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

Išplakite 6 trynius su cukrumi, kol masė pabals ir taps puri. Pilkite į duonos trupinius.

Išplakite baltymus iki standumo ir atsargiai įmaišykite į masę.

Paskirstykite tešlą į dvi arba tris vienodas dalis (priklausomai nuo to, kokio dydžio formą pasirinksite) ir pilkite į kepimo formą.

Vienas lakštas turi būti apie 1,5–2,5 cm aukščio ir tolygiai padengti visą dugną. Kepkite 15 min. Stebėkite kepimą, paviršius turi pradėti skrusti, bet ne degti (visos orkaitės kaista kiek skirtingai, todėl kepimo laikas gali pailgėti arba sutrumpėti – stebėkite kepinį).

Tuo metu išplakite grietinėlę su milteliniu cukrumi iki standumo. Taip pat galite naudoti maskarponės kremą, kurį plakite apie minutę įpylę mėgstamo sirupo arba cukraus.

Ant torto padėklo dėkite pirmąjį lakštą (apačioje naudokite ne tokį patrauklų). Aptepkite jį puse arba trečdaliu kremo ir uogienės.

Atsargiai uždėkite antrąjį torto sluoksnį. Jį taip pat aptepkite grietinėle ir uogiene. Pabaigoje uždėkite trečiąjį lakštą ir ištepkite jį grietinėle.

Puoškite gėlių žiedlapiais, mėtomis, šaldytomis bruknėmis ar tarkuotu šokoladu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.