Įspūdingais skanėstais stebinančiai kepėjai kurti torto puošmenas padeda vyras

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
A.Zarembaitę-Noreikevičienę saldiems eksperimentams įkvepia nuolatinis noras padaryti daugiau, kitaip, nei visi.<br>V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 22, 2019, 3:51 PM, atnaujinta May 22, 2019, 3:52 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Apie ypatingą meilę druskai ir vyro vaidmenį kelyje konditerijos link pasakoja kasdien profesionalioje virtuvėje dirbanti ir jau keletą metų tortus kepanti Auksė Zarembaitė-Noreikevičienė (31 m.): „Pirmąjį tortą iškepiau dar visai vaikystėje kartu su mama. Kiek pamenu, tai buvo labai paprastas tortas su vaniliniu biskvitu, grietinėle, vaisiais ar uogomis. Kai pradėjau tortus kepti pagal užsakymus, pirmąjį dovanojau pusseserei. Jį puošiau ant kruopų džiovintomis gėlėmis. Tuomet apie tokį dekorą buvau kažkur perskaičiusi – dabar tai kelia šypseną. 

Kelias konditerijos link prasidėjo, kai draugės, kaimynės pradėjo klausinėti ir prašyti joms iškepti tortų įvairiomis progomis. Pasak jų, turiu gerą skonį, man gerai pavyksta. Prašydavo ir patarimų. 

Man pačiai vienodai svarbus tiek torto skonis, tiek išvaizda. Jaučiu didžiulį malonumą, kai po kasdienių patiekalų gaminimo kitą pusdienį galiu skirti tortams ir, jei tik leidžia aplinkybės, galiu valandų valandas tobulinti smulkiausias dekoro detales. Visas jas formuoju rankomis – stengiuosi nepirkti ir nesinaudoti formelėmis, kurių namuose jau ir taip be galo daug. Nors vyrui tai nepatinka, būtent jis paragino sukurti „Facebook“ paskyrą „Auksės kepiniai“ ir ten dalintis tortų nuotraukomis.

Slapta vis dar svajoju iškepti ypač didelį, kelių metrų aukščio vestuvinį tortą. Juos pradėjau kepti šiemet. Šią vasarą vieną užsakymą teks vežti kažkur toliau, o pirmieji buvo skirti artimiesiems – pusbroliui, kaimynei.

Saldiems eksperimentams mane įkvepia nuolatinis noras „perlipti per save“, padaryti daugiau, kitaip, nei visi, sužinoti daugiau. Taip kartą ryžausi sukurti tortą-fontaną. Iš pradžių niekaip nesigavo sukurti dekoro, vaizduojančio bėgantį vandenį, o kai pavyko ir nuvežėme į šventės vietą, per naktį fontano dekoracija sugriuvo. Vėl teko nuvažiuoti nemažai kilometrų, kad pataisyčiau tortą ir išgelbėčiau šventę. Pavyko! Taip pat mėgstu piešti, nuolat naršau po internetą, „Pinterest“. 

Druska mano kepiniuose slepiasi kremuose, šokolade, biskvite – visur. Druska atskleidžia skonį. Man iš tiesų patinka druska – kartais žmonės užsimena, kad jos naudoju per daug – klausia, ar neįsimylėjau. 

Tortų turnyrui pirmiausia ruošiu dekorui būtinas priemones. Jas gaminti padeda vyras. Tuo metu dar galvoju, kaip sukurti druskos efektą. Galbūt tai bus druskos kristalai, bet galutinai dar neapsisprendžiau.“ 

Kaip kuriant tortą Auksei padeda vyras, kaip jos kūrinyje atsiskleis meilė druskai bus galima stebėti birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.