Nuostabus išradimas: pietūs darbe be krūvos plastikinių šiukšlių

Skanios salotos ir netikėta pakuotė, kai vietoj lėkštės naudojama kartoninė dėžutė. Pasirodo, lėkštes, dubenėlius ir kitokius indus, prie kurių esame pripratę, įmanoma pakeisti lankstiniais.

I. Tribuišienė įsitikinusi, kad valgyti be plastikinių indų yra skaniau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I. Tribuišienė įsitikinusi, kad valgyti be plastikinių indų yra skaniau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dizainerė D.Džervutė-Laurinkienė džiaugėsi, kad J. Baranauskas (kairėje) ir J.Kazlauskas sukonstravo pašto siuntinį primenančią dėžutę be klijų.
Dizainerė D.Džervutė-Laurinkienė džiaugėsi, kad J. Baranauskas (kairėje) ir J.Kazlauskas sukonstravo pašto siuntinį primenančią dėžutę be klijų.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-05-24 11:37

Vilniuje neseniai atidaryto salotų ir žaliųjų kokteilių baro „Fresh Post“ vadovei Ingai Tribuišienei yra malonus lankstomo popieriaus garsas. Moteris siekė, kad greitai paruošiamas maistas būtų sveikas, šviežias ir prieinamas kiekvienam biuro darbuotojui.

Inga ėmė domėtis valgių receptais, kai įsitikino, kad jonizuotas šarminis vanduo gerina skonio savybes.

Toks vanduo ir stiprina skonio pojūčius, padeda organizmui geriau pasisavinti maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus.

„Jeigu tokiu vandeniu nuplausime pomidorus, jie kur kas maloniau kvepės, nei pakišti po čiaupu, iš kurio bėga įprastas vanduo“, – tikino I.Tribuišienė.

Virtuvės subtilybės

Pirmas diplomas, kurį moteris įgijo, buvo susijęs su kulinarija ir konditerija, antras – su teise, tačiau vėliau ji grįžo prie maisto gaminimo verslo. Žalieji kokteiliai ir salotos – tai patiekalai, be kurių ji neįsivaizduoja savo gyvenimo.

Vieną receptą moteris ypač vertina, nes jį padovanojo virtuvės vadovas Artūras Samavičius. Būtent iš šio meistro I.Tribuišienė išmoko skonių derinimo meno ir tam tikrų virtuvės subtilybių.

A.Samavičiaus salotos pasižymi gausa, jų sudėtyje – ne tik aštraus skonio ispaniškos čioriso dešrelės, bet ir keptos saldžiosios bulvės, baltieji ridikai, pomidorai, net mandarinai. Šio patiekalo gamyba nėra sudėtinga, tai trunka vos 8–10 minučių.

„A.Samavičiaus sukurtą receptą mes vadiname įvairių skonių šokiu burnoje“, – pasakojo verslininkė.

Salotų pagardai

Naujai duris atvėrusiame bare populiarios ir salotos su lašiša bei pankoliais.

Valgiaraštyje yra ir tradicinių „Cezario“ salotų, taip pat salotų su krevetėmis, vištiena, kumpiu ir fetos sūriu. Yra salotų, kurioms naudojami raudongūžiai kopūstai ir lašiša.

Salotoms pagardinti naudojami padažai iš aliejaus, prieskoninių žolelių, citrinų sulčių.

Padažai nebūna riebūs, nes majonezą įmanoma pakeisti jogurtiniu padažu.

Vietoj kavos čia galima užsisakyti žaliųjų kokteilių. Vienas jų vadinamas „Hemoglobino lobiu“, nes jo sudėtyje yra burokėlių sulčių, taip pat morkų ir obuolių sulčių, trintų šviežių špinatų, turinčių daug mikroelemento geležies. Toks kokteilis gelbėja nuo mažakraujystės, lėtinio nuovargio.

Vitaminų bomba yra ir kokteiliai, kuriems naudojamos greipfrutų ir kitokių citrusinių vaisių sultys.

Pietūs be indų

Pusryčiai, kai nereikia plauti indų, o pietūs, kuriuos gali suvalgyti biure, – be plastikinių indų. Tai daugelio žmonių svajonė.

Tokia idėja salotų ir žaliųjų kokteilių baro vadovei I.Tribuišienei ilgai nedavė ramybės.

Ji norėjo padaryti tai, ko Lietuvoje dar nebuvo. Apie šį sumanymą buvo diskutuojama ir šiemet gegužę vykusioje Dizaino savaitėje.

Salotos – tai šviežias maistas, jis neturi būti ilgai saugomas, kad neprarastų vitaminų. Į salotas dedama avokadų, greipfrutų, kurie skleidžia sultis, naudojamas padažas, todėl sukurti naują pakuotę šalies dizaineriams nebuvo paprasta.

Pasirodo, indai, iš kurių valgoma, priklauso ir nuo padažo sudėties. Kad nepermirktų dėžutės dugnas, porcijai salotų naudojama vos 20 gramų padažo.

Tai ne tik padeda apsaugoti valgytojus nuo papildomų kalorijų, bet ir naudinga perdirbant jau naudotas pakuotes.

„Jei padažo būtų daugiau, jame esantis aliejus greitai susigertų į kartoną ir tokią dėžutę tektų išmesti į šiukšlių kibirą, ji nebūtų tinkama perdirbti“, – aiškino I.Tribuišienė.

Kam tiek šiukšlių?

Kurdama naujam barui skirtą pakuotę daug kūrybinių kančių patyrė ir dizainerė Dovilė Džervutė-Laurinkienė. Ji juokavo, kad daugiausia laiko sugaišo lankstydama popierių ir ragaudama salotas. Kartais dizainerė pasijusdavo kaip Japonijos gyventoja, o juk jiems popieriaus lankstymo – origamio menas yra įaugęs į kraują.

Pasaulyje buvo ne vienas bandymas keisti vienkartinius plastiko indus į popierių.

Pusryčių tema mėgstama daugelio dizainerių, nes daug kas norėtų matyti pasaulį be šiukšlių ir išmestų vienkartinių puodelių ir lėkščių.

„Įsivaizduokime, kaip būtų puiku, jei pusryčiams siūlomi balinta kava, sviestas, virtas kiaušinis, uogienė, bandelė būtų patiekiami be vienkartinių indų. Koks tai būtų tobulas pasaulis, atsigautų gamta“, – svarstė D.Džervutė-Laurinkienė.

Baro pavadinimas „Fresh Post“ buvo tarsi raktas, kokia turėtų būti nauja pakuotė. D.Džervutė-Laurinkienė pastebėjo, kad tai, kas gali būti supakuota kaip pašto siunta, tinka ir įvairiems patiekalams – ne tik salotoms, bet ir desertams, padažams.

„Šviežumas sukelia tam tikrų sąsajų – man tai atrodė kaip augalo išsiskleidimas, pražydėjimas.

Kadangi salotos yra toks patiekalas, kurį galima išsinešti namo, į biurą, parką ir valgyti po atviru dangumi, buvo svarbu sukurti tvarų indą, kurį būtų patogu atidaryti ir vėl suskleisti“, – pasakojo dizainerė.

Jos tikslas buvo paversti pakuotę lėkšte ar padėklu, kad nereikėtų salotų perdėti į kitą indą. Išlanksčius dėžutę turi būti patogu valgyti – tai kaip stalas su staltiese, kurį galima ištiesti būnant parke arba kitoje viešoje vietoje.

Tokiu atveju nebūtina nešiotis į darbą staltiesės, nėra pavojaus, kad atidarius dėžutę užropos skruzdėlė, nes jos nereikia pasidėti ant žemės ar žolės.

Jei salotų yra per daug, galima dėžutę uždaryti ir padėti į šaldytuvą, kad maistas būtų suvalgytas kitą kartą.

Primena siuntinį

Sprendžiant šį uždavinį paaiškėjo, kad padažas prie salotų turi būti patiekiamas atskirai, priešingu atveju dėžutės dugnas greitai sudrėks ir suplyš.

Taip kilo mintis padažui skirti specialų laikiklį, kuris dar padeda sutvirtinti dėžutės konstrukciją, kad ji neišsiskleistų.

D.Džervutė-Laurinkienė dėkojo savo buvusiam studentui Juozui Baranauskui, taip pat konstruktoriui Jonui Kazlauskui, kurie įdėjo daug širdies kurdami pakuotę ir nenaudodami jokių klijų.

„Jie leido man pasijusti karaliene, nes patys daug braižė, apgalvojo kiekvieną smulkmeną, todėl mano rankos buvo laisvesnės“, – prisipažino ji.

Už tai, kad pašto siuntinį primenanti dėžutė virto įprasta lėkšte, dizainerių ir konstruktorių komanda buvo apdovanota. Ši pakuotė buvo įvertinta „Gero dizaino“ diplomu, ji taip pat laimėjo ir bronzą Lietuvos nacionalinės pakuotės apdovanojimuose.

Egzotiškosios kulinaro A.Samavičiaus salotos

Reikės (vienai porcijai):

įvairių salotų (po 40 g salotų lapelių, gražgarsčių),

kelių čioriso dešrelių,

60 g keptų saldžiųjų bulvių,

40 g baltųjų ridikų,

60 g pomidorų,

40 g mandarinų,

kalendrų lapelių,

jogurtinio mangų užpilo.

Supjaustykite griežinėliais saldžiąsias bulves, iškepkite orkaitėje, sudėkite į dubenį, ant viršaus dėkite įvairių salotų, baltųjų ridikų griežinėlių, kalendrų lapelių, smulkintų pomidorų, mandarinų griežinėlių.

Apkepkite ant grilio dešreles.

Iš šviežio mango gabalėlių sutrinkite tyrę, sumaišykite su jogurtu ir pagardinkite tokiu užpilu salotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.