Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.
Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!
Apie nuo vaikystės puoselėtą svajonę tapti konditere, kelią jos išsipildymo link bei drąsos suteikusį laimėjimą pasakoja viename geriausių sostinės restoranų „Time“ dirbanti konditerė Jelena Orlovič (40 m.): „Pirmąjį tortą iškepiau dar vaikystėje – tai buvo „Medutis“ pagal mamos receptą, kurį kepiau jos gimtadienio proga. Mama mus nuolat lepindavo įvairiais pyragais, o man, mažai mergaitei, visada būdavo labai įdomu stebėti, kaip ji juos gamina. Dar būdama visai maža stovėdavau ant kėdutės ir kaip galėdama jai padėdavau. Skaniausia tame procese buvo ragauti „žalią“ tešlą. Šis įprotis išliko iki šiol.
Dar vaikystėje supratau norinti kepti skanėstus. Baigusi mokyklą nusprendžiau siekti savo svajonės ir tapti konditere. Baigiau profesinę mokyklą – įgijau virėjos-konditerės specialybę, bet tuomet mano gyvenimo kelias pasuko kita linkme – ilgus metus dirbau darbą, visai nesusijusį su konditerija.
Augindama du vaikus ėmiau domėtis sveika mityba, desertais, kurie nekenkia figūrai ir sveikatai. Pastebėjau, kad tokių desertų trūksta – pradėjau kepti juos namie, vaišinti drauges. Sulaukiau daug pagyrimų, ir tai įkvėpė.
Daug mokiausi, tobulinau žinias bei įgūdžius. Prieš keletą metų pradėjau dirbti konditere restorane „Time“. Su jo šefu Ignu Višinsku 2017 m. laimėjome pirmą vietą kasmetiniame vyno ir desertų derinių čempionate. Tai suteikė dar daugiau tikėjimo, jog aš moku ir galiu.
Ką svajoju iškepti? Vestuvinį tortą, apie kurį svajoja daugelis konditerių. Ši svajonė netrukus taps realybe: kaip tik šiuo metu ruošiu dovaną – gražų vestuvinį tortą draugės dukrai.
Saldiems eksperimentams mane įkvepia vien mintis apie tai, kaip įvairūs skoniai susijungs ir atsiskleis kuriamame deserte. Taip pat kasdien sulaukiu padrąsinimo iš kolegos – virtuvės šefo Igno, kuris, kai aš abejoju, sako, jog galiu ir moku.
Druska mano kepiniuose slepiasi kaip skonių stipriklis: sujungus saldumą ir sūrumą, šie skoniai jaučiami stipriau.
Tortų turnyrui ruošiu tortą, kurio pirmiausia duosiu paragauti savo šeimos nariams, nes jų nuomonė man labai svarbi. Koks konkrečiai tai bus tortas, dar nesu iki galo apsisprendusi. Kokią druską naudosiu, žinau, bet tegu tai lieka paslaptyje.“
Ką įdomaus ir naujo apie druską desertuose atskleis Jelena, visi Tortų turnyro dalyviai, komisijos nariai ir žiūrovai sužinos birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui.