Paskelbti 30 geriausių restoranų: tarp lyderių sužibo dvi naujos žvaigždės

Šiemetiniai 30 geriausių restoranų rinkimai neapsiėjo be staigmenos – į lyderių penketuką įsiveržė du restoranai, kurių prieš pusantrų metų dar net nebuvo kelionių giduose.

 Restorano „Džiaugsmas“ patiekalai.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
 Restorano „Džiaugsmas“ patiekalai.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
 M.Praškevičiaus restoranas antrus metus iš eilės išrenkamas geriausiu šalyje.
 M.Praškevičiaus restoranas antrus metus iš eilės išrenkamas geriausiu šalyje.
Mato Paulino vadovaujamas „Nineteen18“ buvo atidarytas tik praėjusį rugsėjį.
Mato Paulino vadovaujamas „Nineteen18“ buvo atidarytas tik praėjusį rugsėjį.
Mato Paulino vadovaujamas „Nineteen18“ buvo atidarytas tik praėjusį rugsėjį.
Mato Paulino vadovaujamas „Nineteen18“ buvo atidarytas tik praėjusį rugsėjį.
 Martynas Meidus beveik 10 metų dirbo Londone.
 Martynas Meidus beveik 10 metų dirbo Londone.
 „Sweet Root“ siekia parodyti, kad lietuviška virtuvė – ne tik cepelinai.
 „Sweet Root“ siekia parodyti, kad lietuviška virtuvė – ne tik cepelinai.
„Labiausiai man patinka kurti receptus, o vėliau stebėti, kaip žmonės įvertina mano galvoje gimusius patiekalus. Tai suteikia įkvėpimo kurti toliau“, – yra sakęs Č.Žemaitis.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
„Labiausiai man patinka kurti receptus, o vėliau stebėti, kaip žmonės įvertina mano galvoje gimusius patiekalus. Tai suteikia įkvėpimo kurti toliau“, – yra sakęs Č.Žemaitis.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
„Šturmų švyturys“ pamaryje.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
„Šturmų švyturys“ pamaryje.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
D.Praspaliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Praspaliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Restoranas.<br> 123rf asociatyvioji nuotr. 
 Restoranas.<br> 123rf asociatyvioji nuotr. 
T.Rimvydis.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
T.Rimvydis.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 G.Fernandesas su žmona Kristina.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 G.Fernandesas su žmona Kristina.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Restoranas „Dia“.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Restoranas „Dia“.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Restoranas „Dia“.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Restoranas „Dia“.<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Saint Germain“ restoranas Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Saint Germain“ restoranas Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Saint Germain“ restoranas Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Saint Germain“ restoranas Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Saint Germain“ restoranas Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Saint Germain“ restoranas Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
„Atėjo laikas prisidėti prie nacionalinės lietuviškos virtuvės atkūrimo. Manau, kad Lietuvos gastronomijos dvasiniu centru turi tapti „Stikliai“, todėl aš esu čia“, – kalbėjo G.Žalys.  <br>Nuotr. iš lrytas.lt
„Atėjo laikas prisidėti prie nacionalinės lietuviškos virtuvės atkūrimo. Manau, kad Lietuvos gastronomijos dvasiniu centru turi tapti „Stikliai“, todėl aš esu čia“, – kalbėjo G.Žalys.  <br>Nuotr. iš lrytas.lt
„Stikliuose“ lietuviškoji virtuvė kuriama pasitelkiant prancūzišką eleganciją ir klasikinės virtuvės tradiciją.<br>Nuotr. iš lrytas.lt
„Stikliuose“ lietuviškoji virtuvė kuriama pasitelkiant prancūzišką eleganciją ir klasikinės virtuvės tradiciją.<br>Nuotr. iš lrytas.lt
 V.Samavičius.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
 V.Samavičius.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
„Momo grill“.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
„Momo grill“.<br> R.Daskevičiaus nuotr.
"Monte Pacis" restoranas įsikūręs Pažaislio vienuolyne.<br>M.Patašiaus nuotr.
"Monte Pacis" restoranas įsikūręs Pažaislio vienuolyne.<br>M.Patašiaus nuotr.
Restoranas „Meat“.<br>D.Umbraso nuotr.
Restoranas „Meat“.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Čeprackas.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Čeprackas.<br>D.Umbraso nuotr.
 „Da Antonio“ pasta.<br>Nuotr. iš lrytas.lt archyvo.
 „Da Antonio“ pasta.<br>Nuotr. iš lrytas.lt archyvo.
Antonio ir Asta Meschino.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Antonio ir Asta Meschino.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Meniu Trakų restoranui padėjo sukurti P.Palamaro –„Michelin“ žvaigždute įvertinto restorano „Indaco“ Italijos Iskijos saloje šalia Neapolio šefas. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Meniu Trakų restoranui padėjo sukurti P.Palamaro –„Michelin“ žvaigždute įvertinto restorano „Indaco“ Italijos Iskijos saloje šalia Neapolio šefas. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
„Sofa de Pancho“ Nidoje.<br> D.Umbraso nuotr.
„Sofa de Pancho“ Nidoje.<br> D.Umbraso nuotr.
„Sofa de Pancho“ Nidoje.<br> D.Umbraso nuotr.
„Sofa de Pancho“ Nidoje.<br> D.Umbraso nuotr.
„Sofa de Pancho“ Nidoje.<br> D.Umbraso nuotr.
„Sofa de Pancho“ Nidoje.<br> D.Umbraso nuotr.
Restoranas „Stebuklai“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Restoranas „Stebuklai“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Restoranas „Stebuklai“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Restoranas „Stebuklai“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Austrės.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
 Austrės.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Restoranas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Restoranas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
„Böff Steakhouse“.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
„Böff Steakhouse“.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
„Böff Steakhouse“.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
„Böff Steakhouse“.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Braserija įsikūrusi istoriniuose baroko stiliaus Pacų rūmuose Vilniaus senamiestyje.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Braserija įsikūrusi istoriniuose baroko stiliaus Pacų rūmuose Vilniaus senamiestyje.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Restoranas „Telegrafas“ Vilniuje.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
Restoranas „Telegrafas“ Vilniuje.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
Viešbučio „Esperanza Resort“ restoranas „La Esperanza“ šiemet atsidūrė 27 vietoje. <br> D.Umbraso nuotr.
Viešbučio „Esperanza Resort“ restoranas „La Esperanza“ šiemet atsidūrė 27 vietoje. <br> D.Umbraso nuotr.
„Avenue Brasserie“ šefo A.Matačiūno patiekalai. <br> Nuotr. iš lrytas.lt
„Avenue Brasserie“ šefo A.Matačiūno patiekalai. <br> Nuotr. iš lrytas.lt
 „Palangos“ restorano šefo G.Ciūnio patiekalas.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
 „Palangos“ restorano šefo G.Ciūnio patiekalas.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas A.Naidenko. <br>M.Patašiaus nuotr.
 „Palangos“ restoranas.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
 „Palangos“ restoranas.<br> Nuotr. iš lrytas.lt
"Monte Pacis", Liepų šventė, serviravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
"Monte Pacis", Liepų šventė, serviravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
"Monte Pacis", viešbutis, interjeras<br>M.Patašiaus nuotr.
"Monte Pacis", viešbutis, interjeras<br>M.Patašiaus nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
 Apdovanojimų vakaro akimirkos.<br>G.Gražio nuotr.
Daugiau nuotraukų (115)

Lrytas.lt

Jun 27, 2019, 9:23 PM, atnaujinta Jun 28, 2019, 9:10 AM

Tai Vilniaus „Nineteen18“ ir „Vila Komoda“ Palangoje. 

Pirmoje vietoje išliko Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“ Vilniuje. 

Antroje vietoje atsidūrė „Nineteen18“, trečioje – „Monai“ Klaipėdoje, ketvirtoje „Sweet Root“ Vilniuje, penktoje „Vila Komoda“ Palangoje.

Lietuvos gastronomijai labiausiai nusipelniusiu asmeniu paskelbtas „Stiklių“ restorano vadovas ir bendraturtis Romas Zakarevičius. O geriausia netradicine maitinimo vieta paskelbtas maisto turgelis „Panorama Gourmet“. Galiausiai šiemet buvo išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Daugiausia skaitytojų palaikymo internetinio balsavimo metu atiteko Palangos restoranui „4“.

Šių metų tendencijos džiugina

„30 geriausių restoranų“ rezultatai šiemet byloja apie atsirandantį stabilumą ir kelių reikšmingą naujų vardų debiutą rinkoje. Netgi keturi pirmojo dešimtuko restoranai išliko tose pačiose vietose: jau minėtasis „Džiaugsmas“ (1 vieta), šefo Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (7 vieta), šefo Egidijaus Lapinsko ir someljė Armino Darasevičiaus „Dine“ (8 vieta) ir indų kilmės Gasparo Fernandeso „Gaspar's“ (10 vieta).

„Ne tik dėl šio ketverto, bet apskritai pastebime atsirandantį stabilumą restoranų rinkoje, o tai reiškia besiformuojančią brandą“, – džiaugėsi žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė ir projekto tarybos narė Rasa Ščeponienė.

„Džiaugiuosi, kad daugumos šių metų trisdešimtuko restoranų koncepciją galima būtų įvardinti vienu sakiniu ir ji būtų išskirtinė tik tam konkrečiam restoranui“, – pastebi Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Taip pat pagal šių metu rezultatus vis labiau akivaizdu, kad geriausiai sekasi tiems, kurie savo identitetą kuria nesiblaškydami: „Prie to prisideda ir restorane nuolat dirbantis šefas, dažnu atveju jis pats ir yra restorano šeimininkas“, – teigia L. Petrukaitis.

Ir toliau siekiant aukščiausių įvertinimų restoranams svarbus tvarumo principų laikymasis, vietinių ir sezoninių produktų naudojimas. Pastebima, kad restoranui išlikti aktualiam nesilaikant šių principų darosi vis sunkiau. Taip pat akivaizdu, kad Lietuvos restoranai kaip niekad stipriai imasi „new nordic“ ir „baltic cuisine“ identiteto paieškų ir formavimo. 

2019 m. reitinge nebeliko 6 restoranų

Nors pokyčiai tope vyksta ir šiemet, tačiau jie yra mažesni nei tris praėjusius šio projekto metus. Iš pernai metų sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. 

Iš jų – 4 visiškai nauji: Vilniuje duris atvėrę „Nineteen18“ ir „14Horses“, Palangoje – „Vila Komoda“ ir Šiauliuose – „Avenue Brasserie“. Taip pat 2 restoranai sugrįžo į topą: Kauno „Dia“ ir Vilniaus „Stebuklai“.

Lyderių penketukas

Martyno Praškevičiaus vadovaujame „Džiaugsme“ vyrauja vien vietiniai lietuviški produktai, todėl virtuvė taip pat yra sezoninė ir meniu gali keistis net kasdien, nelygu situacija pas ūkininkus, turgeliuose. 

Kiekvienas ingredientas kruopščiai atrenkamas. Kalbantis su šefu Martynu, atrodo, kad jis ne tik pažįsta kiekvieną savo tiekėją, bet ir didžiuojasi jų produkcija.

Antroje vietoje atsidūręs „Nineteen18“, įsikūręs pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje –„Pacų“ viešbutyje – buvo atidarytas tik praėjusį rugsėjį. Pernai rudenį prestižinis Skandinavijos „White Guide“ restoranų gidas, rinkęs 30 geriausių restoranų Baltijos šalyse, „Nineteen18“ skyrė 2-ją vietą TOP 30-uke.

Restoranui vadovauja šefas Matas Paulinas. Lietuviškus skonius jis tyrinėja pasitelkdamas neįprastus, laukinius bei sezoniškus produktus. Keliolikos patiekalų degustacinė vakarienė restorane „Nineteen18“ – unikali kelionė po tokią Lietuvą, kokios dauguma nėra įpratę matyti ar ragauti.

Virtuvės šefo iš Klaipėdos Vytauto Samavičiaus restoranas „Monai“ jau kelinti metai neišlipa iš geriausių šalies restoranų dešimtuko. Jį puikiai žino mėgstantys skrandį palepinti ypatingu maistu.

Ketvirtoje vietoje atsidūrusio „Sweet Root“ restorano vienas įkūrėjų ir šeimininkų Sigitas Žemaitis teigia, kad moderni vietinė virtuvė nėra vien tik madingai skambanti tendencija ir kad lietuviška virtuvė yra toli gražu ne vien cepelinai.

„Sweet Root“ restoranas apibūdinamas kaip metų laikų įkvėptos vietinės virtuvės restoranas, yra įtraukiamas į trejetuką geriausių šalies restoranų ir netradiciniu būdu garsina šių dienų vietinę virtuvę jau penktus metus.

Ir penktasis tarp lyderių – „Vila Komoda“ Palangoje, kuriam vadovauja Martynas Meidus. Istorinėje grafų Tiškevičių viloje atidarytą restoraną jau spėjo pamėgti kurorto gyventojai ir svečiai. Beveik 10 metų Martynas dirbo Londone, kur įgijo didžiulę patirtį: dirbo labai vertinamuose restoranuose, vėliau įkūrė savąjį. Apie jį kalbėjo Londono ir pasaulio gastronomijos žinovai. 

„Dabar mano tikslas – suprasti, kas yra Lietuvos virtuvė, kokie yra lietuviški produktai, koks mūsų krašto valgytojas. Tai pati didžiausia mano ambicija, kuriai įgyvendinti gali prireikti dešimtmečio“, – neslėpė Martynas. 

6 vietoje – „Šturmų švyturys“ Ventės rage ir Vilniuje

Pirmiau pamaryje, o vėliau ir Vilniuje įsikūręs restoranas geriausiųjų trisdešimtuko rinkimuose stabiliai laikosi panašioje vietoje: pernai ir užpernai užėmė penktąją, o šiemet – šeštąją. 

„Šturmų švyturio“ įkūrėjai – Česlovas ir Asta Žemaičiai. Kitaip nei daugelis verslą vystančių žmonių, jie nesvajoja apie laiką, kai nebereikės dirbti ir bus galima tik mėgautis sėkmingo verslo brandinamais vaisiais.

„Negalėčiau tiesiog palikti restorano. Jis mano, o aš – jo dalis. Aš tuo gyvenu kasdien. Man patinka rūpintis restoranu, aptarti su personalu dienos užduotis ir meniu, tikrinti virėjų paruoštus ingredientus bei atlikti visą gausybę kitų dalykų.

O labiausiai man patinka kurti receptus, o vėliau stebėti, kaip žmonės įvertina mano galvoje gimusius patiekalus. Tai suteikia įkvėpimo kurti toliau“, – yra sakęs Česlovas, kuris yra ne tik vienas iš restorano įkūrėjų, bet ir virtuvės šefas.

Istoriniame Mažosios Lietuvos krašte gyvenantys ir dirbantys smulkieji žvejai bei jų gyvenimo būdas yra labai svarbi „Šturmų švyturio“ skleidžiamos kultūros ir dvasios dalis. 

„Šturmų švyturyje“ patiekiami tik iš lietuviškos nešaldytos žuvies pagaminti patiekalai. Taip pat yra ir su daržovėmis, žalumynais bei prieskoniais. Didžioji jų dalis į restoraną atkeliauja iš pamario ūkininkų daržų. 

Daug dėmesio „Šturmų švyturyje“ skiriama ir vynui. Šeima turi didžiausią Lietuvoje vyno rūsį, kuriame saugoma ir brandinama įspūdinga baltojo vyno kolekcija.

7 vietoje – „Amandus“ Vilniuje

Vieno geriausiai Lietuvoje žinomų šefų Deivydo Praspaliausko, du kartus laimėjusio geriausio Lietuvos virėjo titulą, restoranas „Amandus“ šiemet – septintoje vietoje.
Tokią pačią poziciją užėmė ir pernai.

„Amandus“ – novatoriškas restoranas Vilniaus senamiestyje. Čia teikiami viešbučio pusryčiai, pirmajame aukšte – dienos pietūs ir a la carte meniu, o restorano rūsyje – degustacines vakarienės. Deivydas Praspaliauskas siekia ne tik stebinti svečius naujomis patirtimis, bet ir tiesiog suteikti gerų emocijų.

Degustacinių vakarienių meniu pasiūlymai keičiami kas mėnesį, kad labiau derėtų prie
produktų, būdingų tam metui.

8 vietoje – „Dine“ Vilniuje

Vynų žinovo Armino Darasevičiaus ir šefo Egidijaus Lapinsko įkurtas „Dine“ jau ketvirti metai patenka į geriausių restoranų dešimtuką. Aukščiausiai šis restoranas buvo pakilęs 2016-aisiais, kai užėmė trečią vietą.

Restorano virtuvei jau antrus metus iš eilės vadovauja jaunos šefų kartos atstovas Donatas Šatkauskas. Jam puikiai pavyksta išlaikyti nekintančią meniu kokybę, dėl kurios žmonės čia sugrįžta, o kai kurie – netgi kasdien, rašo 30geriausiurestoranu.lt 

9 vietoje – „Ertlio namas“ Vilniuje

Pernai 17 vietą užėmęs istorinės lietuviškos virtuvės restoranas „Ertlio namas“ šiemet įsiveržė į pirmąjį dešimtuką.

Vyriausio šefo Tomo Rimvydžio gaminami patiekalai yra įkvėpti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos. Prieš atverdamas restorano duris jis daug laiko praleido nagrinėdamas receptus, kuriuos rado dvaruose ir vienuolynuose, norėdamas sukurti modernias viduramžių, Renesanso ir baroko laikmečio patiekalų versijas. Kiekvienas patiekalas turi savo tvirtas šaknis istorijoje.

Nors ir lietuviškos virtuvės restoranas, jo meniu nėra  bulvių ar kiaulienos, o šiemet šefas atsisakė ir burokėlių. „Tai yra sovietmečio palikimas, o mūsų virtuvė yra orientuota į didingą Lietuvos gastronominę praeitį. Ji yra įdomi yra tuo, kad to meto didikai, atsivežę brangiųjų prieskonių iš svetur, valgydavo labai daug skirtingų patiekalų: nuo kaplūno, patarškos, putpelių iki sraigių, vėžių, bobausių ir pan. Tiesa, patiekalai restorane yra ruošiami taikiant šiuolaikines technologijas ir patiekiami pagal šių dienų estetiką“, – rašo 30 geriausiurestoranu.lt.

10 vietoje – „Gaspar's“ Vilniuje

Iš Indijos kilusio, Londone užaugusio, Lietuvoje dėl mylimosios apsistojusio šefo Gasparo Fernandeso restoranas, pavadintas jo vardu, puikiai žinomas išrankiai Vilniaus publikai.

Geriausių restoranų rinkimuose jis kasmet stabiliai užima vietą pirmajame dešimtuke ar netoli jo. 

Iš kartos į kartą perduodamos Gasparo giminės kulinarinės žinios šefui padeda ieškant unikalumo jungiant skirtingas virtuves su lietuviškais produktais ir indiškais prieskoniais, rašo 30geriausiurestoranu.lt 

11 vietoje – „Somm“ Vilniuje

Šiemet „Somm“ iš pirmojo dešimtuko iškrito, tačiau tai nereiškia šios vietos kokybės pokyčių, rašo 30geriausiurestoranu.lt.

Pernai šis restoranas, pasižymintis įspūdinga vyno korta ir prie jo puikiai derančiais patiekalais, buvo dešimtoje vietoje.

Restorano vadovas – žinomas someljė Narimantas Miežys, šefas – Mindaugas Saulis. 

12 vietoje – „Dia“ Kaune

Pagal bendrą Gero maisto akademijos balsų skaičių tai yra geriausias restoranas Kaune.

Pernai į trisdešimtuką nepatekęs, o užpernai buvęs 23 vietoje šiemet šefo Mariaus Paplausko ir Vaivos Gumbienės vadovaujamas restoranas iškart šovė į dvyliktąją. 

„Kauno kontekste „Dia“ išsiskiria dar ir tuo, kad čia yra didelis atvėsintos šviežios žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas – netgi tris kartus per savaitę virtuvė gauna papildymus.

Dar viena „Dia“ stiprybė – aptarnaujantis personalas. Jis nesikeičia nuo pat restorano atidarymo, todėl nuolatiniai svečiai čia gali pasijausti lyg namuose – jokios įtampos, greičiau – daug jaukaus betarpiškumo“, – rašo 30geriausiurestoranu.lt

13 vietoje – „Saint Germain“ Vilniuje 

Beveik 15 metų veikiantis prancūziškos virtuvės restoranas „Saint Germain“
per visus projekto „30 geriausių restoranų“ nebuvo iškritęs iš geriausiųjų dvidešimtuko. Aukščiausiai šis restoranas buvo pakilęs 2016-aisiais – į 10 vietą.

„Saint Germain“ yra vienintelis restoranas, kuris per metus įsivedė vos vieną naują patiekalą. Ir to priežastis anaiptol ne fantazijos trūkumas – visos meniu pozicijos yra iki smulkmenų išdirbtos ir dėl kiekvienos iš jų čia yra metai iš metų sugrįžtančių svečių. Sakoma, stabilumas yra meistriškumo rodiklis“, – rašo 30geriausiurestoranu.lt

Restorano virtuvei vadovauja Dainius Vasiliauskas.

14 vietoje – „Stikliai“ Vilniuje

„Tai, ką šefas sukuria virtuvėje, yra jo viso gyvenimo atspindys ir jo gyvenimo filosofija. Todėl kurdamas lietuviškos gastronomijos meniu, pirmiausiai remiuosi savo asmenine patirtimi“, – yra sakęs restorano šefas Gerdvilas Žalys. 

Pernai „Stiklių“ virtuvei pradėjęs vadovauti šefas didžiąją gyvenimo dalį praleido svetur – Stokholme, Londone, Paryžiuje, o kaip profesionalas subrendo Prancūzijoje, kur dirbo pas tikrą gastronomijos legendą – prancūzų šefą Joëlį Robuchoną.

„Atėjo laikas prisidėti prie nacionalinės lietuviškos virtuvės atkūrimo. Manau, kad Lietuvos gastronomijos dvasiniu centru turi tapti „Stikliai“, todėl aš esu čia“, – kalbėjo G.Žalys.  

„Stikliuose“ lietuviškoji virtuvė kuriama pasitelkiant prancūzišką eleganciją ir klasikinės virtuvės tradiciją, kuri per virėjo kūrybiškumą ir modernų požiūrį perkeliama į dabartinį laikmetį. 

15 vietoje – „Momo grill“ Klaipėdoje ir Kaune

Mėgstantys skrandį palepinti ypatingu maistu gerai žino klaipėdiečio šefo Vytauto Samavičiaus pavardę. Du jo restoranai – „Monai“ ir „Momo Grill“ – jau kelinti metai patenka į geriausių šalies restoranų trisdešimtuką. 

Šiemet penkioliktąją vietą užėmė grilio patiekalų restoranas „Momo Grill“, įkurtas Klaipėdoje, o pernai duris atvėręs ir Kaune. 

„Aš pats ilgai ieškojau sėkmingo restorano formulės. Nėra jos. Yra visuma – kaip tave sutinka, kaip išlydi ir  kokio švarumo yra tavo restorano tualetas. Viskas, viskas svarbu. Netgi restorano kvapas turi įtakos, pasiliks jame svečiai ar išeis“, – yra sakęs V.Samavičius.  

Aukščiausiai trisdešimtuke „Momo Grill“ buvo pakilęs 2016-aisiais, kai užėmė
šeštąją vietą.

16 vietoje – „Nüman“ Kaune

Dar vienas kauniečių restoranas geriausiųjų trisdešimtuke yra „Nüman“, kurio pavadinimas yra archaiška Nemuno vardo forma. Šis restoranas vienu iš trisdešimties geriausių Lietuvoje buvo išrinktas ir pernai.

Pernai pokyčius išgyvenę „Nüman“ šeimininkai pristato naują šefą – Adomą Jegnorą. Jis įvedė tam tikrų pokyčių, kurie verti dėmesio ir, be abejonės, vietos trisdešimtuke, nors ir penkiomis pozicijomis žemiau nei pernai.

17 vietoje – „Monte Pacis“ Kaune

Visuomet stabiliai geriausiųjų trisdešimtuke besilaikantis XVII amžiuje statytame ir iki šių dienų tebeveikiančiame Pažaislio vienuolyne įsikūręs restoranas „Monte Pacis“ ir šiemet išlieka reitinge.

2018 metais restoranų gidas „White Guide“ į išrinktą geriausių restoranų Baltijos šalyse dešimtuką įtraukė ir „Mone Pacis“. O restorano virtuvės vadovas Rokas Vasiliauskas, amato paslapčių mokęsis Jungtinėje Karalystėje, tapo jauniausiu geriausių 2018 m. Baltijos restoranų dešimtuke „White Guide“ dirbančiu šefu.

Sezoniškumo principo besilaikantį šefą kurti įkvepia vaikystės nostalgija, kurią papildo žinios apie patiekalus ant vienuolyno fundatorių stalo ir, žinoma, modernios technologijos.

Kasdien tiekiamas A la Carte, Karietų aikštės bei degustacinis meniu, prilygstantis mini spektakliui, neapsieina be netikėtų, drąsių sprendimų.

Nors už Pažaislio sienų slypi ne vienas istorijos šimtmetis ir senos tradicijos, virtuvėje, šefo rankose, jos tarsi įgauna naują kvėpavimą – visiems lietuviams gerai pažįstami ingredientai virsta kūrybišku paveikslu.

18 vietoje – „Meat“ Vilniuje ir Nidoje

Geros mėsos restoranas „Meat“ šiemet trisdešimtuko rinkimuose šoktelėjo net devyniomis pozicijomis aukštyn – iš pernykštės 27-osios į 18-ąją.

Liutauro Čepracko įkurtą restoraną „Meat“ turėtų aplankyti visi geros mėsos mėgėjai. 

„Čia įsitikinsite, jog kruopščiai atrinkta sausai brandinta lietuviška jautiena nenusileidžia ir skoniu netgi gali pranokti importuotą mėsą. Restorane įrengta speciali mėsos brandinimo kamera su kontroliuojama drėgme ir temperatūra, padedanti atsiskleisti geriausioms skoninėms mėsos savybėms. Jautiena joje brandinama mažiausiai 28 dienas, o tam tikros jos rūšys – net iki 70 dienų“, – rašo meat.lt.

Restorano virtuvėje sukasi šefas Artūras Butkūnas. 

Čia gero maisto mėgėjai užsuka ne tik paragauti puikių virš ugnies  paruoštų patiekalų, bet ir vėlyvųjų pusryčių.

19 vietoje – „Da Antonio“ Vilniuje

Itališkų patiekalų restoranas „Da Antonio“ jau ketvirti metai neapleidžia pozicijų tarp geriausių šalies restoranų. 

Astos ir Antonio Meschino valdomas restoranas šiemet tik nedaug nusileido iš pernykštės pozicijos, kai buvo užėmęs aukščiausią vietą trisdešimtuke – šešioliktąją.

Kaip rašo 30geriausiurestoranu.lt, šefas Dmitrijus Babenko per daugybę metų yra įvaldęs pastai skirtos tešlos iš kelių miltų rūšių receptą bei raviolių gaminimo meistrystę. Būtent šiame restorane buvo pradėti gaminti pirmieji naminiai ravioliai Vilniuje.

20 vietoje – „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose

Ant Galvės ežero kranto, tiesiai prieš Trakų pilį įsikūrusį restoraną gurmanai pamėgo ne tik už puikią aplinką, bet ir įsimintiną virtuvę.

Ir neatsitiktinai – restorano valgiaraštį padeda kurti pasaulyje žinomi šefai: „Michelin“ žvaigždute įvertinto restorano „Indaco“ (Italija, Iskijos sala) šefas Pasquale Palamaro, restorano šefas Artūras Naujokas ir Mickey Bhoite.

Rasos Šnaiderienės vadovaujamas restoranas aukščiausiai trisdešimtuke buvo pakilęs pernai – 2018-ųjų rinkimuose jis užėmė dvyliktą vietą.

21 vietoje – „Sofa de Pancho“ Vilniuje ir Nidoje

Meksikietiškos virtuvės restoranas „Sofa de Pancho“ tarp trisdešimties geriausiųjų patenka jau ketvirtus metus. 

„Meksikietiška virtuvė sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ aštuntus metus iš eilės sugeba pateisinti. Taip pat išlaikyti stabilią patiekalų bei aptarnavimo kokybę. Neabejotinai tai yra geriausias mekskietiško maisto restoranas Lietuvoje“, – rašo 30geriausiurestoranu.lt

Aukščiausiai trisdešimtuke šis restoranas buvo 2016 metais – tuomet jis užėmė 12 vietą.

22 vietoje – „Stebuklai“ Vilniuje

Žinomo šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas restoranas, 2016-aisiais geriausiųjų rinkimuose užėmęs pirmąją vietą, o pernai į jį net nepatekęs, šiemet vėl tarp geriausiųjų.. 

„Pernai daugelio nuostabai geriausiu 2016 m. pripažinto restorano „Stebuklai“ trisdešimtuke nebuvo. Tačiau šiemet jis užtikrintai sugrįžta, nes kartu su kūrybišku raw&grill meniu sugrįžo ir tie „Stebuklai“, kuriuos žmonės pamilo“, – rašo 30geriausiurestoranu.lt

23 vieta: „Selfish“ Vilniuje

Šeimos valdomas žuvies ir jūros gėrybių restoranas, pernai pirmąkart patekęs į geriausiųjų trisdešimtuką, šiemet įrodė, kad sėkmė nebuvo atsitiktinė. 

„Įkūrėme šį mūsų šeimos bistro „Selfish“ įkvėpti meilės kelionėms, unikaliems ir šviežiems produktams bei gastronomijai. Ilgai ieškojome tokių produktų, kuriuos galėtumėme patiekti jums kaip mūsų namų svečiams – įsimintini ir nematyti vynai bei šampanas, šviežiausios midijos ir austrės“, – rašoma sselfish.business.site

Restorano šefas – Tadas Vibrantis, vadovas – Renatas Vainius.

24 vieta: „Böff Steakhouse“ Vilniuje

Šalia Mindaugo tilto esančiame Karaliaus Mindaugo apartamentų komplekse, su vaizdu į Gedimino pilį, įsikūręs „Böff“ labai stipriai prisidėjo prie tikrų ir kokybiškų didkepsnių išpopuliarinimo Lietuvoje, skonio lavinimo ir bendro žmonių supratimo apie mėsos atrinkimo ir gaminimo subtilybes.

Šį restoraną 2012 metų rugsėjį atidarė Mheras Gevorkjanas, anksčiau dirbęs didžiausio Lietuvos viešbučio „Lietuva“ virtuvės šefu.

Tad nenuostabu, kad ši vieta ir šiemet yra tarp 30 geriausių restoranų šalyje. Tiesa, keturiomis pozicijomis žemiau nei pernai, tačiau čia gausi vis dar vienus geriausių didkepsnių Lietuvoje.

25 vieta: „14 Horses“ Vilniuje

Pernai veiklą pradėjusi braserija „14Horses“ iškart įšoko į geriausių restoranų trisdešimtuką.  Braserija įsikūrusi istoriniuose baroko stiliaus Pacų rūmuose Vilniaus senamiestyje, pastatytuose XVII amžiuje didžiojo etmono Mykolo Kazimiero Paco rūpesčiu.

„Mūsų braserijos virtuvei vadovauja aistringas vyriausiasis šefas Andrius Kubilius, kuris kuria autentišką maistą, įkvėptą Lietuvos ir Baltijos regiono gamtos, gyvensenos ir istorijos.

Prieš atveriant duris, 2018 metų gegužę, Andrius mėnesių mėnesius praleido tyrinėdamas pamirštus vietos ingredientus. Jį taip pat įkvėpė mūsų protėvių receptai ir iš naujo atrasti, ilgą laiką užmarštyje buvę skoniai, kurie ir sudaro Baltijos regiono kulinarinį identitetą. Ši paieškų kelionė vis dar yra pirminėje savo stadijoje, tačiau mes kasdien žengiame vis po naują žingsnį pirmyn“, – rašoma 14horses.lt.

26 vieta: „Telegrafas“ Vilniuje 

Pačioje Vilniaus širdyje, „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutyje įsikūręs, įspūdingais vaizdais per langus ir puikia virtuve garsėjantis restoranas „Telegrafas“ vis dar yra tarp geriausiųjų. Prieš metus naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapęs Vytautas Alekna – pirmasis vyriausiasis šefas iš Lietuvos 76 „Kempinski“ viešbučius jungiančioje prabangių viešbučių grupėje. 

Savo karjeros kelyje Vytautas stažavosi vienos „Michelin“ žvaigždutės restorane „Kinn Kinn“ (Kopenhaga) bei dalyvavo projektuose su „Lorenz Adlon Esszimmer“ (2 „Michelin“ žvaigždutės, Berlynas), „Cà d’Oro“ (1 „Michelin“ žvaigždutė, St. Moritzas) bei Tailando virtuvės žvaigžde šefu McDang.  

V.Alekna siekia kurti savitą modernų kulinarinį stilių, daug dėmesio skirdamas Baltijos šalių bei vietiniams lietuviškiems sezoniniams ingredientams. 

27 vieta: restoranas „La Esperanza“ Paunguriuose, Trakų r., Vilniaus apskritis

Pernai šeštąją vietą geriausiųjų rinkimuose užėmęs restoranas šiemet pasitraukė į trečiąjį dešimtuką, tačiau išliko tarp geriausiųjų.

Pirmąjį metų ketvirtį restorano virtuvėje vyko pokyčiai – keitėsi virtuvės galva. Juo tapo šefas Dmitrij Berman.

Kaip rašo 30geriausių restoranu.lt, D.Berman kurtas vasaros meniu šiuo metu yra tiekiamas kitame „Esperanza Resort“ restorane – „La Costa“. Jame atsiskleidžia šefo gebėjimas žaisti su skoniais, bet kartu ir nenutolti nuo klaskinės prancūzų mokyklos. Tai puikiai atsiskleidžia ragaujant klasikinę žuvienę, sultingus jautienos šonkauliukus ir kitus grilyje ruoštus patiekalus su įvairiausiais padažais.

28 vieta: restoranas „Avenue Brasserie“ Šiauliuose

30 geriausių restoranų rinkimuose šiemet atsirado naujas geografinis taškas – Šiauliai. Pirmą kartą per ketverius metus tarp geriausiųjų atsidūrė šio miesto restoranas. 

Tai „Avenue Brasserie“.

Algirdo Matačiūno vadovaujamas restoranas pristato europietišką virtuvę.

„Pats virtuvės šefas dievina jūros gėrybes bei aukštos kokybės mėsą, o kad būtų sukurtas nuoširdus ryšys su svečiais, jei tik norėsite, patars, koks patiekalas jums galėtų labiausiai patikti“, – rašoma restorano svetainėje. 

29 vieta: restoranas „Palanga“ Palangoje

„Palangos“ restoranas įsikūręs Palangoje, ramioje Birutės alėjoje, pušų apsuptyje, vos 50 metrų nuo jūros kranto ir šalia Botanikos parko įsikūrusiame penkių plius žvaigždučių viešbutyje „Palanga Life Balance SPA Hotel“. 

Į šią vietą svečiai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių skuba ne tik pailsėti, atgauti emocinės ir fizinės pusiausvyros, bet ir pasisemti gurmaniškų patirčių. Šis restoranas dėmesio bei pripažinimo sulaukia ne tik iš lankytojų – jau nuo 2016 m. jis yra įtraukiamas į Lietuvos geriausių restoranų trisdešimtuką. 

Restorano virtuvei vadovauja šefas Gediminas Ciūnys, kuris yra baigęs „Le Cordon Bleu“ institutą Kanadoje ir vadinamas modernios europietiškos bei pracūziškos klasikos virtuozu. Restorano virtuvės kredo – šviežumas, natūralumas ir lengvumas. 

Aukščiausiai šis restoranas geriausiųjų rinkimuose buvo pakilęs 2017-aisiais – iki 13 vietos. 

30 vieta: restoranas „Uoksas“ Kaune

Nuo 2013-ųjų veikiantis ir Kauno legenda jau tapęs restoranas „Uoksas“ šiemet pateko į 30-ąją geriausių Lietuvos restoranų vietą.

„Kauno kontekste ši vieta, be abejonės, išlieka unikali ir pamėgta ne tik vietinių, bet ir miesto svečių“, – taip restoraną apibūdina 30geriausių restoranu.lt

„Uokso“ virtuvei vadovauja šefas Artūras Naidenko. Ankstesniuose 30 geriausių restoranų rinkimuose kauniečiai aukščiausiai buvo pakilę iki 12 vietos 2017-aisiais. Pernai restoranas buvo 22 vietoje. 

Geriausiųjų rinkimai – jau ketvirtą kartą

30 geriausių restoranų rinkimai Lietuvoje šiemet vyksta jau ketvirtą kartą.  Laureatų skelbimas prasidėjo nuo 30-osios vietos gegužės 30 d. ir bus atskleidžiama po vieną vietą kasdien.

„Restoranų rinka yra labai dinamiška. Kad išliktum tarp geriausiųjų, reikia atiduoti labai daug jėgų ir turėti labai daug užsispyrimo, nes sėkmė šioje srityje yra uždirbama sunkiu darbu, tačiau pelnyta. Čia nėra vienadienių herojų“, – teigia Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Tiesa, nors topuose kasmet būna pokyčių, šiemet jie yra mažesni nei bet kuriais šio projekto metais. 

„Iš pernykščio sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – keturi nauji, o du restoranai sugrįžo į topą“, – išdavė Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Visiškai tose pačiose vietose liko 4 restoranai. 

Kaip renkami geriausi šalies restoranai?

Projekto taryba iš visų Lietuvos restoranų atrenka 60 restoranų kandidatų ir šį sąrašą atiduoda šimtui Lietuvos maisto ekspertų – Gero maisto akademijos nariams. Tai skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto tinklaraštininkai, žurnalistai. Jie turi pateikti anketą su savo geriausių restoranų TOP10.  

Maisto vertinimas turi 70 proc. įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10 proc. 30 geriausių sąrašas sudaromas skaičiuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurkį, o ne gautą absoliutų balsų kiekį. 

„30 geriausių restoranų“ tapo tęstiniu projektu ir gidu ne tik vietiniams, bet ir į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams. Pagrindinis jo tikslas – kad žmonės lengvai rastų atsakymą į klausimą „kur skaniai pavalgyti“ ir galėtų lengviau rekomenduoti restoranus vieni kitiems. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.