Druskininkų tortų turnyras: tortas „Atostogos“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Tortas „Atostogos“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Atostogos“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Atostogos“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Atostogos“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Atostogos“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Atostogos“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 8:02 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Viktorijos Klopovos kepinių istorija prasidėjo dar mokykloje, 6-7 klasėje. Pirmieji jos kepiniai buvo keksiukai, kuriuos išmokė kepti mama, o tada jau sekė visa eilė konditerinių eksperimentų. 

Viktorija nuolat eksperimentuoja ir ieško kažko ypatingo. Šis tortas gimė sujungus 3 mėgstamiausius dalykus - vyšnių tortą, citrinų kremą ir drėgną biskvitą. Jo viduje - pats tikriausias atostogų skonis! O kur torte slepiasi druska? Sužinosite atvykę jo paragauti į Druskininkų tortų turnyrą!

Tortas „Atostogos“

Reikės (25 cm kepimo formai)

Biskvitui:

5 kiaušinių,

200 ml cukraus,

250 ml miltų,

200 g sviesto,

1,5 šaukštelio kepimo miltelių,

žiupsnelio druskos,

Maskarponės kremui:

500 g maskarponės,

500 ml riebios grietinėlės,

150 ml miltelinio cukraus.

Citrinų kremo drebučiams:

2 citrinų sulčių ir žievelių,

100 g cukraus,

100 g sviesto,

1 kiaušinio,

1 lapelio želatinos.

Vyšnių sluoksniui:

150-200 g šaldytų vyšnių,

50-70 g miltelinio cukraus.

Kaip gaminti

Kepame biskvitą. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Sviestą išsukame su cukrumi. Į jo masę po vieną įmušame kiaušinius kaskart gerai išplakdami. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Gautą miltų masę įsijojame į sviesto ir kiaušinių masę bei viską gerai išmaišome. Kepame 25-30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ar kepinys jau iškepęs, tikriname mediniu pagaliuku. Iškepusį biskvitą atvėsiname ir supjaustome į tris dalis.

Paruošiame kremą. Iki standumo išplakame grietinėle su milteliniu cukrum. Kitame dubenyje išplakame maskarponę.  Atsargiai sumaišome abi mases. 

Paruošiame citrinų kremo drebučius. Nutarkuojame geltonąją citrinos žievelę ir išspaučiame jos sultis. Suberiame cukrų ir supilame ištirpintą sviestą, viską gerai išmaišome. Į masę įmušame kiaušinį ir gerai viską išplakame. Statome ant ugnies ir nuolat maišydami kaitiname, kol pradės tirštėti, bet neužviriname. Nukeliame nuo ugnies ir į masę įdedame išbrinkintą želatinos lapelį, gerai išmaišome, kad jis ištirptų. Masę pilame į mažesnio skersmens nei biskvitas formą ir paliekame šaldytuve stingti.

Paruošiame vyšnių sluoksnį. Vyšnias atitirpiname ir įmaišome cukrų. Statome ant ugnies ir kaitiname, kol cukrus ištirps.

Surenkame tortą. Biskvito lakštą sulaistome pagamintu vyšnių sirupu ir sudedame vyšnias. Ant viršaus užtepame apie 40 procentų viso maskarponės kremo. Dedame antrą lakštą, patepame šiek tiek maskarponės kremu ir uždedame citrinų kremo drebučius, ant viršaus užtepame dar apie 20-30 procentų maskarponės kremo. Uždedame trečiąjį lakštą, jis bus torto viršus, o šonus aptepame likusiu maskarponės kremu.

Torto papuošimas – jūsų asmeninė fantazija. Jam tinka vaisiai, šokoladas ir kiti priedai. 

Viktorijos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio torto, pavadintu „Atostogos“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu