Druskininkų tortų turnyras: sveikesnis „Snickers” tortas su sūria karamele

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

 R.Novikevičiūtė tortų turnyrui ruošia sveikesnį „Snickers“ tortą.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 R.Novikevičiūtė tortų turnyrui ruošia sveikesnį „Snickers“ tortą.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sveikesnis „Snickers” tortas su sūria karamele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sveikesnis „Snickers” tortas su sūria karamele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sveikesnis „Snickers” tortas su sūria karamele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sveikesnis „Snickers” tortas su sūria karamele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Rima Novikevičiūtė – sveiko, skanaus ir gražaus maisto entuziastė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Rima Novikevičiūtė – sveiko, skanaus ir gražaus maisto entuziastė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 12, 2019, 7:47 PM, atnaujinta Jun 12, 2019, 7:48 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Rima Novikevičiūtė – sveiko, skanaus ir gražaus maisto entuziastė. Savo receptais ir atradimais ji dalinasi maisto tinklaraštyje „Wise Taste”.

Žinoma, niekam ne paslaptis, kad labiausiai ji mėgsta gaminti saldėsius ir jais vaišinti kitus. Rimos pasirinktas tortas yra be rafinuotų produktų, nekeptas, saldumas – tik iš natūralių ingredientų, o druskos skonis atsiskleidžia sūriame karamelės sluoksnyje. 

Sveikesnis „Snickers” tortas su sūria karamele

Reikalingi produktai

Pirmam riešutiniam sluoksniui: 

200 g migdolų riešutų,

40 g kokosų drožlių,

130 g datulių be kauliukų,

¼  šaukštelio druskos,

40 g kokosų aliejaus.

Antram anakardžių kremo sluoksniui: 

370 g anakardžių riešutų,

70 g klevų sirupo,

300 g riebaus kokosų pieno iš skardinės (baltosios dalies),

2/4 šaukštelio druskos,

80 g kokosų aliejaus,

1 šaukštelio vanilės.

Trečiam karameliniam sluoksniui:

180 g datulių be kauliukų,

130 kokosų pieno iš skardinės (baltosios dalies),

100 g žemės riešutų sviesto,

25 g kokosų aliejaus,

170 g sūdytų ir kepintų žemės riešutų.

Ketvirtam kakaviniam sluoksniui:

2 stiklinių anakardžių kremo (500 g),

50 g žemės riešutų sviesto,

20 g kakavos miltelių.

Papuošimui:

150 g juodojo šokolado (ne mažiau negu 85% kakavos),

riešutų ar džiovintų vaisių.

Kaip gaminti 

Paruošiame pirmąjį riešutinį sluoksnį. Riešutus ir datules būtinai nuplauname bei pamirkome kelias valandas. Tuomet vandenį nupilame ir riešutus nusausiname su servetėle. Kokosų aliejų ištirpiname ir visus ingredientus, skirtus pimajam sluoksniui, sudedame į maisto trintuvą, susmulkiname iki vientisos masės. Riešutų gabaliukų šiek tiek gali likti. Gautą masę sudedame į 22 cm skersmens kepimo formą, padengiame visą dugną, gerai prispaudžiame ir laikome šaldytuve, kol pagaminsime kitą sluoksnį. 

Paruošiame antrąjį anakardžių kremo sluoksnį. Antram sluoksniui skirtus ingredientus sudedame į maisto trintuvą ir sumalame iki vientisos masės, riešutų gabaliukų neturėtų likti. Dvi stiklines, apie 500 gramų riešutų, atidedame ketvirtajam sluoksniui, o likusią masę paskirstome ant pirmojo sluoksnio ir dedame į šaldymo kamerą 20 minučių arba kol sustings antrasis sluoksnis. 

Paruošiame trečiąjį karamelinį sluoksnį. Trečiajam sluoksniui skirtus ingredientus, išskyrus žemės riešutus, sudedame į maisto trintuvą, susmulkiname iki vientisos masės ir tuomet sumaišome su žemės riešutais. Pilame ant sustingusio antro sluoksnio ir vėl dedame į šaldymo kamerą 20 minučių arba kol sustings trečias sluoksnis. 

Paruošiame ketvirtąjį kakavinį sluoksnį. Ketvirtą sluoksnį gaminame iš likusio anakardžių kremo. Sumaišome su riešutų sviestu, kakava ir pilame ant sustingusio trečiojo sluoksnio. Laikome šaldytuve apie 3 valandas arba geriausiai per naktį. Sustingusį tortą apliejame lydytu šokoladu ir puošiame riešutais.

Rimos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio torto „Snickers” torto su sūria karamele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.