Planas B konditerę atvedė iki prizinių vietų šalies čempionatuose

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
B.I.Čepulionienė slapta vis dar svajoja iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai.<br> V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 12, 2019, 2:21 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Kokia proga su seserimis „atidarė“ savo pirmąjį restoraną, kodėl po socialinės pedagogikos studijų teko rinktis planą B ir kaip ruošiasi Tortų turnyrui, pasakoja patirties konkursuose jau turinti – du kartus Lietuvos atvirame vyno ir desertų derinių čempionate prizines vietas užėmusi konditerė Barbora Inciutė Čepulionienė (29 m.)

Pirmasis mano iškeptas tortas... buvo skirtas tėvų vestuvių metinėms, kurių proga su sesėmis namuose „įkūrėme“ restoraną. Man buvo 6-7 metai. Nesu tikra, ar tortas tėvams patiko, nes buvo labai keistas – biskvitas su braškiniu jogurtu. 

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar... prasidėjo mano gimtajame miestelyje Pagėgiuose, kur tėvai turėjo kavinę. Mes, penkios seserys, mielai padėdavome tėvams. 

Mane labiausiai traukė ir domino maisto gaminimas. Iš mamos – virtuvės šefės – išmokau visų pagrindinių įgūdžių. Vis tik po mokyklos įstojau studijuoti socialinės pedagogikos, bet darbo neradau – teko imtis plano B: to, ką sugebu geriausiai. 

Įgijau virėjos profesiją – tuo metu apie konditeriją negalvojau, nes jai reikia tikslumo, o aš mėgau eksperimentuoti, bet atlikti praktikos šefo Daivydo Praspaliausko buvau priimta į konditerės vietą. Po praktikos dirbti pradėjau desertinėje „Atostogos“, o po poros metų darbo, siekdama tobulėti, perėjau į restoraną „Dine“. Čia turiu galimybę atsiskleisti kaip konditerė, čia vyksta mano svarbiausi konditeriniai atradimai, čia kiekvieną dieną eksperimentuoju kurdama kažką naujo. Su šio restorano somelje Arminu Darasevičiumi du kartus dalyvavome Lietuvos atvirame vyno ir desertų derinių čempionate ir abu kartus užėmėme antrą vietą.  

Slapta vis dar svajoju iškepti... prancūziškų miltinių kepinių, tokių, kaip kruasanai. Labai noriu išmokti darbo su sluoksniuota tešla, taip pat – šokoladu. Mūsų virtuvė nėra tam pritaikyta, tad tai – ateities planai.

Saldiems eksperimentams mane įkvepia... noras eksperimentuoti. Darbą pradedu 8 val. ryto ir iki pietų, kurie prasideda 11:30 val., turiu kelias valandas iškepti duoną ir sugalvoti, kokį desertą gaminsiu pietums. Net jei jį sugalvoju iš vakaro, ryte atėjusi, sužinojusi, kiek svečių sulauksime, bei pamačiusi, kokių produktų turime, persigalvoju. 

Druska mano kepiniuose slepiasi... nors aš jos ir nebijau. Priešingai, kaip tik mėgstu netradicinius derinius, pavyzdžiui, naudoju rūkytą druską. Ji puikiai dera su raudonuoju vynu, burokėliais – tokiems „žemiškiems“ desertams. Druska, žinoma, tinka su šokoladu ir karamele. 

Tortų turnyrui ruošiu... tai, ko paprastai nerasite virtuvėje. Nors nesu aistringa tortų kepėja, nes jiems reikia kruopštumo, ir kaip studentė tempiu iki paskutinės dienos prieš egzaminą, jau dėlioju mintis, koks jis bus.“ 

Ar šis konditerės Barboros Inciutės Čepulionienės planas ir vėl pasiteisins, Tortų turnyro komisijos nariai, taip pat – dalyviai bei žiūrovai sužinos birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.