Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!
Torto autorei Emilijai Miliauskaitei 19 metų, ji šiuo metu yra abiturientė, tačiau konditerija jos gyvenime užima svarbią vietą. Nuo pat vaikystės ji mėgo stebėti, kaip gaminami įvairūs saldumynai, o būdama 16 metų iškepė savo pirmąjį tortą. Nuo tada ir prasidėjo jos nuolatiniai kūrybiniai kepimo bandymai, per šį laiką ji iškepė apie 300 tortų, nesuskaičiuojamą kiekį keksiukų bei kitų saldumynų.
Emilija planuoja savo ateitį sieti su konditerija, todėl mano, jog Tortų turnyras – puiki galimybė įgauti patirties. Šis bananinis karamelės ir riešutų tortas – Emilijos mėgstamiausias. Druskos tema jame atsiskleidžia ne tik skonyje, bet ir išvaizdoje. Tortą papuoš iš Himalajų druskos kristalų suformuoti gintarai.
Reikės:
Bananiniam biskvitui:
65 g aliejaus;
200 g miltų;
200 g cukraus;
5 kiaušinių;
2 bananų (vieno biskvitui – gerai sunokusio, antro pjaustymui – šviežesnio);
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.
Kremui:
200 ml grietinėlės 36 procentų riebumo;
100 g maskarponės;
30 g cukraus;
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 šaukšto vanilinio cukraus;
1 smulkinto „Daim“ šokolado.
Sūrio pyrago sluoksniui:
300 g maskarponės;
2 kiaušinių;
3 šaukštų miltų;
1 stiklinės cukraus;
0,5 pakelio sausainių;
30 g sviesto;
1 šaukštelio druskos;
biskvitinių traškučių (pagal skonį).
Sūdytai karamelei:
200 g cukraus;
70 g sviesto;
100 ml grietinėlės;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos.
Sūdytiems karamelizuotiems riešutams:
1 stiklinės riešutų
100 g cukraus
30 ml vandens
2 žiupsnelių druskos
Iškepame biskvitą
Kiaušinius gerai išplakame su cukrumi, į gautą masę suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir bananą, išplaktą kartu su aliejumi. Visus ingridientus švelniai išmaišome ir kepame apie 1valandą 180 laipsnių karščio orkaitėje. Atvėsiname ir supjaustome į tris dalis.
Paruošiame kremą
Išplakame grietinėlę su cukrumi, vanilės ekstraktu ir vaniliniu cukrumi, sudedame maskarponę ir gerai išmaišome.
Paruošiame sūrio pyrago sluoksnį
Susmulkiname sausainius su druska, sumaišome su lydytu sviestu, karamele ir biskvitiniais traškučiais. Mase išklojame kepimo formos pagrindą. Kepame 10 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išplakame grietinėlę su cukrumi, masę išmaišome su maskarpone, kiaušiniais ir miltais. Supilame ant pyrago pagrindo ir kepame 150 laipsnių karščio orkaitėje apie 2 valandas. Iškeptą pyragą gerai atvėsiname.
Paruošiame sūdytą karamelę
Tolygiai suberiame cukrų, kaitiname ant vidutinės kaitros ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti, lėtai maišome nuo kraštų, link centro, lengvais judesiais. Ištirpus cukrui įmaišome sviestą, grietinėlę ir druską. Atvėsiname.
Paruošiame sūdytus karamelizuotus riešutus
Cukrų kaitiname su vandeniu, kol masė paruduos, suberiame riešutus, druską ir išmaišome bei atvėsiname.
Surenkame tortą
Bananinį biskvitą pertepame kremu, sūdyta karamele, užberiame „Daim“ gabalėliais. Dedame sūrio pyrago sluoksnį, pertepame kremu, suberiame karamelizuotus riešutus. Tada vėl pertepame bananinį biskvitą kremu ir sūdyta karamele, sudedame pjaustytus bananus, tortą užbaigiame paskutiniu bananinio biskvito sluoksniu.
Emilijos tortą kviečiame ragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui.
Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio bananinio karamelės ir riešutų torto.