Druskininkų tortų turnyras: tortas „Raudonasis aksomas“

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

E.Bernotaitės tortas „Red Velvet“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Bernotaitės tortas „Red Velvet“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Bernotaitės tortas „Red Velvet“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Bernotaitės tortas „Red Velvet“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Bernotaitės tortas „Red Velvet“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
E.Bernotaitės tortas „Red Velvet“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 5:32 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Evelina Bernotaitė iš Priekulės studijuoja Klaipėdos turizmo mokykloje. Vaikystėje ji visada atrasdavo laiko ir noro padėti mamai, užmaišyti tešlą keksiukams. Bet prieš vienerius metus pradėjo giliau domėtis konditerija, ieškoti saldžių receptų ir mėginti juos įgyvendinti. 

Dabar ji - konditerė mėgėja, konditerinius gaminius kepa savo šeimos šventėms. Evelinos nuomone, konditerija - menas, kūryba, kurią galima ne tik pamatyti, bet ir paskanauti. Vienas iš labiausiai jai patinkančių tortų – „Raudonasis aksomas“ („Red Velvet“), šio torto receptą ir parinko turnyrui. Sūrumo skonis jame bus jaučiamas kreme, pagamintame iš sūrio „Philadelphia“,  grietinėlės, miltelinio cukraus ir saulėje džiovintų pomidorų.

Tortas „Raudonasis aksomas“ („Red Velvet“)

20 cm skersmens torto formai reikės

Biskvitams:

230 g miltų,

20 g kakavos,

200 g cukraus,

0,002 g kepimo miltelių,

0,001 g valgomosios sodos,

žiupsnelio druskos,

70 g minkšto sviesto,

3 šaukštų bekvapio aliejaus,

2 vidutinių kiaušinių,

0,004 g acto,

165 ml pasukų arba kefyro,

0,003 g vanilės ekstrakto,

0,010 g raudonų maistinių dažų.

Kremui:

300 g grietinėlės,

200 g sūrio „Philadelphia“,

50 g miltelinio cukraus, 

300 g saulėje džiovintų pomidorų.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitus. Miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską, sumaišome. Atidedame į šalį. Plakikliu išplakame sviestą iki purumo. Beriame cukrų, pilame aliejų ir plakame iki purios, vientisos masės. Kiaušinius ir vanilę suplakame, supilame į sviesto ir cukraus mišinį ir gerai išplakame plakikliu. 

Ąsotėlyje sumaišome pasukas arba kefyrą su actu ir maistiniais dažais. Dažų dedame tiek, kad gautųsi ryški raudona spalva ir įmaišome į tešlą. 

Miltų mišinį įsijojame į tešlą ir palengva mentele įmaišome. Tešlą tolygiai paskirstome dviejose kepimo formose. Kepame apie 20-25 minutes arba tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis liks sausas ir švarus.

Iškeptus biskvitus 5 minutes paliekame formose, tuomet išimame, nulupame kepimo popierių ir visiškai atvėsiname ant grotelių. Kai atvės, kiekvieną biskvitą perpjauname pusiau.

Pagaminame kremą. Grietinėlę išplakame su cukrumi, kol sutirštės, bet dar bus ne visiškai išplakta, tuo metu sulėtinus plakiklio greitį po šaukštą dedame sūrį „Philadelphia“ į grietinėlę ir stebime, kad tekstūra būtų stangri, išlaikytų formą ir viskas susimaišytų į vientisą kremą.

Evelinos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio torto „Red Velvet”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.