Lietuviškai virtuvei ištikima emigrantė prie bulvinių blynų pripratino ir vyrą amerikietį

„Kartais juokauju, kad mano vyras praėjusiame gyvenime buvo lietuvis, – jis mėgsta kone visus lietuviškus patiekalus, o vieni mėgstamiausių – bulviniai blynai ar barščiai“, – pasakojo Majamyje (JAV) gyvenanti Liucija Galinytė (26 m.). Už amerikiečio ištekėjusi prieniškė su savo vaikystės patiekalais supažindina ne tik vyrą, bet ir būrį sekėjų visame pasaulyje.

„Kiek save prisimenu, visuomet buvau apsupta močiučių ir mamos, kurios ruošė nuostabius patiekalus“, – pasakojo L.Galinytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Kiek save prisimenu, visuomet buvau apsupta močiučių ir mamos, kurios ruošė nuostabius patiekalus“, – pasakojo L.Galinytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Kiek save prisimenu, visuomet buvau apsupta močiučių ir mamos, kurios ruošė nuostabius patiekalus“, – pasakojo L.Galinytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Kiek save prisimenu, visuomet buvau apsupta močiučių ir mamos, kurios ruošė nuostabius patiekalus“, – pasakojo L.Galinytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Braškių, grietinėlės ir maskarponės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Braškių, grietinėlės ir maskarponės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV gyvenanti L.Galinytė daug keliauja ir susipažįsta su įvairiomis virtuvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2019-06-23 19:43

Saulėtoje Floridos valstijoje gyvenančiai lietuvei su savovyru netenka stumdytis virtuvėje: Liucija ten galėtų praleisti nors ir visą dieną, o Anthony tik užsuka kavos.

Tačiau jis mielai ragauja visko, ką tik pagamina lietuvė žmona.

Futbolo treneris Anthony su iš Prienų kilusia Liucija susipažino Ispanijoje, kur ji dirbo baigusi studijas.

Jau daugiau nei trejus metus pora gyvena JAV: iš pradžių Majamyje, Floridoje, po to metus praleido Siatle Vašingtono valstijoje, o dabar ir vėl sugrįžo į saulėtąjį Majamį. Liucija dirba pardavimų srityje, o laisvu laiku gamina ir dalijasi patiekalų receptais tinklaraštyje „Lithuanian in the USA“. Beje, visus receptus ji aprašo ne tik lietuviškai, bet ir angliškai.

„Kiek save prisimenu, visuomet buvau apsupta nuostabių močiučių ir mamos, kurios ruošė nuostabius patiekalus. Nuo vaikystės dažnai sukiodavausi virtuvėje, būdavau ta mažoji asistentė ir patiekalų bei ingredientų ragautoja“, – pasakojo Liucija.

Aistra virtuvei nepraėjo ir užaugus. Prieniškei visuomet buvo smagu pagaminti ką nors įdomesnio draugų kompanijai, švenčių proga, gimtadieniams.

Rašyti tinklaraštį ji norėjo jau seniai, tačiau proga tai padaryti atsirado, kai su vyru iš Ispanijos persikėlė į JAV. Laukdama, kol bus sutvarkyti būtini dokumentai, leidžiantys gyventi ir dirbti šioje šalyje, Liucija ėmėsi receptų ir jų aprašymo.

„Gyvendama JAV pradėjau gaminti daugiau amerikietiškų, Lotynų Amerikos ir ispaniškų patiekalų, kurių receptais norėjau pasidalinti. Žinoma, pasiilgdavau ir lietuviškos virtuvės. Todėl mintis rašyti tinklaraštį apie maisto gaminimą atėjo labai natūraliai, tai buvo tarsi pomėgio perkėlimas į internetą“, – apie tinklaraščio pradžią pasakojo L.Galinytė.

Visus receptus, kuriais dalijasi, ji ne kartą išbandė pati. Vieni jų visiškai paprasti, kiti – šiek tiek sudėtingesni, reikalaujantys kantrybės.

„Kadangi rašau ne tik lietuviškai, bet ir angliškai, tinklaraštį atranda didesnis skaitytojų ratas. Žinoma, dauguma mano skaitytojų lietuviai, bet yra ir nemažai Amerikos lietuvių ar tiesiog žmonių, išsibarsčiusių po visą pasaulį, bet turinčių lietuviškų šaknų. Tiek iš lietuvių, tiek iš užsieniečių sulaukiu malonių atsiliepimų, kad vienas ar kitas receptas labai patiko, pavyko ir tapo šeimos pamėgtas“, – pasidžiaugė L.Galinytė.

Tai jai tampa postūmiu toliau gaminti, eksperimentuoti ir dalytis geriausiais receptais. Tuo labiau kad maistui smalsi lietuvė kasdien gali gaminti patiekalus iš vis kitos šalies virtuvės. Visų ingredientų galima rasti kone kiekviename didesniame prekybos centre – tai kartais nepavykdavo ne tik Lietuvoje, bet ir Ispanijoje.

„Daug kas įsivaizduoja, kad visi amerikiečiai valgo tik mėsainius, dešrainius ir picas. Nors šie patiekalai čia tikrai skanūs ir populiarūs, iš tiesų tai, kas ką valgo, labiausiai priklauso nuo šeimos ir tautybės.

Jungtinėse Valstijose gyvena gausybė tautų, kiekvienos jų virtuvė skirtinga, tad man norėjosi išbandyti vis kitokius patiekalus: indiškus, meksikietiškus, perujietiškus, amerikietiškus, kubietiškus – vardinti galėčiau dar ilgai. Ne tik eksperimentuoju virtuvėje, bet ir ragauju skirtingų šalių patiekalus restoranuose“, – pasakojo tinklaraštininkė.

Tolimoje šalyje ji ne tik gali paragauti įvairiausių produktų ar patiekalų, bet ir įsigyti daugybę Lietuvoje įprastų produktų – kefyro, varškės, raugintų kopūstų, marinuotų agurkų, burokėlių. Visko, pasak Liucijos, galima rasti didžiosiose parduotuvėse.

„Žinoma, norint nusipirkti specifinių produktų, tokių kaip varškės sūris, sūreliai, rūkyta žuvis, silkė, gira, džiovinti grybai ir panašiai, reikia keliauti į rusiškas parduotuves, kuriose galima rasti nemažai produkcijos ir iš Lietuvos. Visada labai apsidžiaugiu parduotuvėje pamačiusi lietuvišką prekės ženklą – įsidedu tą produktą į vežimėlį, nesvarbu, reikia man jo tuo metu ar ne“, – pasakojo lietuviškai produkcijai ištikima emigrantė.

Vienintelis valgis, kurio ji labiausiai pasigenda JAV, – tai cepelinai.

„Manau, cepelinai pasaulio virtuvėje labai išsiskiria iš kitų patiekalų. JAV jų ne taip lengva rasti. Čikagoje tokios problemos nėra – ten yra lietuviškų restoranų. O Majamyje – ne. Apskritai tarkuotų bulvių patiekalų, tokių populiarių Lietuvoje, Amerikoje nėra kur paragauti, tad tenka gaminti juos namuose“, – atskleidė Liucija, namuose mėgstanti ruošti ir lietuviškus patiekalus.

O kaip juos įvertino jos vyras amerikietis Anthony?

„Kartais juokauju, kad mano vyras praėjusiame gyvenime buvo lietuvis, – jis mėgsta kone visus lietuviškus patiekalus, o vieni mėgstamiausių – bulviniai blynai, barščiai, troškinti rauginti kopūstai, švilpikai, varškės virtinukai, koldūnai. Gal tiktai silkė Anthony nelabai patinka. Bet apskritai jis mėgsta lietuvišką virtuvę“, – neslėpė už amerikiečio ištekėjusi lietuvė.

Be lietuviškų valgių, jos virtuvėje gausu patiekalų, atkeliavusių iš Lotynų Amerikos, – aitriųjų paprikų troškinių, tortilijų užkandžių, taip pat Amerikoje populiarių blynelių, vištienos patiekalų.

„Kadangi mano vyras negamina ir savo patiekalų šedevrais nestebina, jis mėgsta mane nusivesti į gerus restoranus, nes žino, kad mėgstu išbandyti ką nors naujo ir išskirtinio.

Kartą per savaitę pasirenkame naują restoraną, kitokios šalies virtuvę ir ragaujame jos patiekalus. Tuo pat metu atrandu ir naujų idėjų savo tinklaraščiui“, – pasakojo L.Galinytė. Ji visuomet džiaugiasi paruošusi naują, dar nė karto negamintą patiekalą ir po to pasidalinusi įspūdžiais su savo skaitytojais.

Jeigu turi galimybę ir laiko, per didžiąsias metų šventes lietuvė būtinai gamina lietuviškus patiekalus ir skanumynus. Tad per Kūčias ant šeimos stalo visuomet būna 12 patiekalų, o per Velykas – Liucijos margintų margučių.

Užgavėnių dieną emigrantė sau ir vyrui kepa blynus.

„Jei turiu galimybę, stengiuosi palaikyti tradicijas, kurių buvo laikomasi mano šeimoje.

Tačiau priimu ir šalies, kurioje gyvenu dabar, tradicijas“, – teigė išeivė. Iš gausybės patiekalų, kurių teko paragauti, L.Galinytė negalėtų išsirinkti paties gardžiausio.

„Mėgstu įvairių šalių virtuvę. Lietuviška, amerikietiška, ispaniška ir Lotynų Amerikos – mano favoritės. Bet, žinoma, nieko negali būti skaniau už mamos gamintą maistą. Todėl turbūt jį pavadinčiau mėgstamiausiu“, – patikino tinklaraščio kūrėja.

Braškių, grietinėlės ir maskarponės tortas

Reikės (matavimui naudojama 240 ml stiklinė)

Biskvitams:

350 g miltų,

300 g cukraus,

1,25 stiklinės pieno,

150 g grietinės,

0,5 stiklinės saulėgrąžų aliejaus,

3 kiaušinių,

1,5 a. š. kepimo miltelių,

1,5 a. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto,

0,3 a. š. druskos.

Kremui:

2,5 stiklinės plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo, šaltos),

450 g maskarponės,

130 g miltelinio cukraus,

1 a. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto,

1 a. š. citrinų sulčių.

Braškių įdarui:

300 g susmulkintų braškių (dar reikės 6–8 braškių tortui puošti),

80 g cukraus,

2 v. š. kukurūzų krakmolo,

2 v. š. šilto vandens.

Braškių įdarui braškes s.udėkite į puodą storesniu dugnu, kaitinkite ant vidutinės ugnies 5 min. vis pamaišydami. Krakmolą sumaišykite su vandeniu. Tada į braškes supilkite cukrų, ištirpintą krakmolą, pakaitinkite 2 minutes vis maišydami. Braškių masė turėtų būti gana tiršta. Supilkite įdarą į indelį ir palikite atvėsti.

Biskvitui į vieną dubenį suberkite cukrų, vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius ir supilkite aliejų. Plakite plaktuvu kelias minutes, kol masė pabals. Tada sudėkite grietinę, išplakite.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į tešlą įsijokite pusę miltų, supilkite pusę pieno ir išplakite. Tada įsijokite likusius miltus ir supilkite pieną. Ilgai plakti nereikia, užtenka, kad miltai įsimaišytų į tešlą. Per ilgai plakant biskvitas gali būti kietokas ir ne toks purus.

Apvalią kepimo formą ištepkite sviestu (aš naudojau neišardomą 23 cm skersmens formą). Iš kepimo popieriaus iškirpkite apskritimą, kad padengtų kepimo formos dugną. Tada iškirpkite juosteles formos kraštams uždengti.

Tešlą padalinkite į tris vienodas dalis ir vieną dalį supilkite į paruoštą kepimo formą. Šaukite į orkaitę ir kepkite 20–23 minutes. Kepimo laikui įpusėjus biskvitą apsukite, kad keptų tolygiai. Ar jis iškepęs, patikrinkite mediniu dantų krapštuku. Iškepusį biskvitą išimkite iš formos ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių. Vėl paruoškite kepimo formą ir iškepkite likusius 2 biskvitus.

Kremui grietinėlę supilkite į didelį dubenį, plakite elektriniu plaktuvu, kol pradės tirštėti. Per kelis kartus supilkite miltelinį cukrų, plakite, kol grietinėlė pasidarys kiek tirštesnė. Tada sudėkite maskarponę, vanilę ir plakite, kol kremas pasidarys tirštas. Tik neperplakite, kad grietinėlė nesušoktų į gumulėlius. Po to mentele ar šaukštu įmaišykite citrinų sultis.

Torto biskvitus išlyginkite nupjaudami iškilimus. Kremą dėkite į konditerinį maišelį su norimu antgaliu (aš naudojau dantytą). Dėkite pirmąjį biskvitą ant tortinės, ant biskvito pakraščių užspauskite storą gana platų kremo sluoksnį, sukurdami kremo sienelę (biskvito vidurį palikite neuždengtą). Tada biskvito vidurį aptepkite puse braškių įdaro, ant viršaus užspauskite kremo, juo uždenkite braškių įdarą.

Ant viršaus dėkite antrąjį biskvitą ir taip pat aptepkite kremu bei braškių įdaru.

Galiausiai ant viršaus uždėkite trečiąjį biskvitą ir jį bei torto kraštus aptepkite likusiu kremu. Mentele išlyginkite torto viršų ir kraštus, puoškite braškėmis. Prieš patiekdami palaikykite tortą šaldytuve bent 4 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.