Prekybininkai pirkėjus nustebino spalvota duona: ne tik skanu, bet ir sveika

Lietuvišką duoną nuo seno įprasta laikyti šalies kulinarinio paveldo šedevru, tačiau šiomis dienomis pastaroji išgyvena tikrą revoliuciją. Tiesa, ypatingo susidomėjimo sulaukia ne tradicinės duona, o pastarosios alternatyvos – socialiniai tinklai mirga nuo spalvų ir skonių paletės, kurią įgavo naujos duonos. Tad kokių rūšių jau galima paragauti ir kuo jos taip traukia pirkėjų akį bei žadina gomurį?

 Duona su graikiniu jogurtu ir špinatais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Duona su graikiniu jogurtu ir špinatais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Duona su juodosiomis morkomis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Duona su juodosiomis morkomis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2019, 10:56 AM

Tendencijas diktuoja sezoniškumas ir naujovės rinkoje

Akylesni pirkėjai jau spėjo ne tik pamatyti, bet ir paragauti šiuo metu prekyboje atsiradusias įvairias duonos alternatyvas. Iš prekystalių duona vilioja raudona, žalia ar net violetine spalva, o ją puošia įvairūs pagardai.

Pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, naujovių ieškoma nuolat, siekiant ne tik lavinti pirkėjų skonį, bet ir pateikti kuo daugiau skanių bei sveikų alternatyvų.

„Šiais metais pasiūlėme naujovę – kelių rūšių spalvotą duoną. Puikaus įvertinimo jau spėjo sulaukti špinatų duona, kuriai gaminti naudojami natūralūs špinatai – taip duona ne tik praturtinama, bet ir išlieka ypatingai sodrios spalvos. Kita naujovė – duona su juodosiomis morkomis. Jai pagaminti naudojame specialiai džiovintas morkas, kurios vėliau sumalamos iki pudros. Skaninat tešlą šia pudra, duona įgauna išskirtinę violetinę spalvą. Renkamės natūralius sezoninius priedus, kurie suteikia duonai ypatingo skonio“, – pasakoja N.Juchnevič.

Specifinis paruošimas ir dar daugiau naudingųjų savybių

Naujų duonos rūšių atsiradimas, anot kepyklų vadovės, reikalauja dar kruopštesnio pasiruošimo ir specifinių kepyklų mechanizmų. 

„Ieškodami naujų skonių neapsiribojame tik spalvų suteikimu, kurios, kaip įprasta manyti, išgaunamos maistinių dažų dėka. Priešingai – tai ilgas procesas, jam ruošiamės mėgindami daugybę variantų, siekdami sukurti tobulo skonio ir aukščiausios kokybės santykį. Skiriasi ir pats pagaminimo procesas. 

Pavyzdžiui, naujai duonai taikomas specifinis maišymo procesas, kiti greičiai. Norint, kad tešla būtų elastinga, glotni ir vienodai išmaišyta, prailgėja pagaminimo laikas. Be to, tokią tešlą brandiname žemoje temperatūroje, o fermentacijos procesas jai suteikia tą ypatingąjį skonį“.

Pasiteiravus, ar spalvota duona pasižymi ne tik patrauklia išvaizda, bet ir naudingosiomis savybėmis, N.Juchnevič teigia, jog kokybės rodiklis visuomet yra prioritetinis.

„Naują duoną skaniname daržovėmis, kurių nauda organizmui visuomet yra vertinama palankiai. Be to, gamybos procesui parinktas natūralus graikiškas jogurtas, todėl ši duona pasižymi kur kas didesniu baltymų kiekiu ir turi mažiau riebalų bei angliavandenių. 

Pirkėjai jau spėjo įsitikinti, kad spalvotos duonos rūšys yra lengvesnio, puraus skonio, neapsunkina organizmo ir greičiau virškinamos. Žinoma, svarbu yra ne tik duona, bet ir tai, kas derinama kartu su ja“, – primena N.Juchnevič. 

Ant duonos – ne tik dešra ir sūris?

Jei manote, jog valgyti sumuštinius tikra atgyvena, pamėginkite paįvairinti naudojamų priedų asortimentą. Pasak daugybę metų duonos ir kepinių paslaptis naršančios N.Juchnevič, sumuštiniai gali būti restoraninio užkandžio titulo vertas pasirinkimas, tereikia atrasti suderinamumą tarp duonos ir to, ką dedame ant jos.

„Duoną su špinatais galite drąsiai išmėginti su sūdyta lašiša. Toks sumuštinis apetitą sužadins ne tik spalvų derme, bet ir skonių įvairove. Nepamirškite ir griežinėlio citrinos, kurios sulčių šlakelis sudėlios visus reikiamus akcentus. 

O štai juodųjų morkų duona puikiai dera su įvairiais paštetais ir užtepėlėmis, tad  galite pasigaminti įsimintinus, net ir šventei tinkančius užkandžius. Taip pat ši duona puikiai dera su pelėsiniu sūriu – tai puikus duetas norint jaukios ir romantinės vakarienės“, – idėjomis dalijasi N.Juchnevič. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.