Ekologiški pagardai užkariauja pirkėjų širdis: kodėl verta rinktis ir kuo jie ypatingi

Pasaulyje intensyviai populiarėjančios ekologiškumo tendencijos vis dažniau peržengia ir lietuvių namų slenksčius bei randa savo vietą jų šaldytuvuose. Tokį ekologiškumo bumą atspindi kasmet augantys šalies ekologinės gamybos plotai, šiuo metu sudarantys net 240 000 ha. Pastebima, kad vartotojų poreikius aiškiai girdi ir Lietuvoje veikiantis verslas, savo veiklą grindžiantis ekologijos standartais ir nuolat stebinantis naujais, aukščiausios kokybės produktais.

 Ekologiški pagardai užkariauja pirkėjų širdis: kodėl verta rinktis ir kuo jie ypatingi
 Ekologiški pagardai užkariauja pirkėjų širdis: kodėl verta rinktis ir kuo jie ypatingi
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2019, 10:11 AM

Keičiasi visuomenės požiūris

Nors vyrauja nuomonė, kad plintančios ekologiškumo maisto produktuose tendencijos yra šių dienų kūrinys, žemės ūkio ir maisto produktus sertifikuojančios viešosios įstaigos „Ekoagros“ atstovas Tomas Demikis pasakoja, kad ekologiškas maistas žmonijai buvo įprastas nuo seno, tačiau karai ir nuolatinis maisto trūkumas vertė pasukti kitu keliu – siekti kuo gausesnio pagaminto maisto kiekio, neatsižvelgiant į jo kokybę.

„Tai, ką šiandien vadiname įprastiniu maistu, yra tik praėjusio šimtmečio chemijos pramonės proveržio rezultatas. Akivaizdu, kad apsirūpinimo maisto produktais problema išsivysčiusiose šalyse nebėra tokia aktuali, tad žmonės atsigręžia į ekologinės gamybos metodus, kaip į protingą gamtos išteklių panaudojimą ir išsaugojimą“, – kalba T. Demikis.

Didėjantį ekologiškumo poreikį prieš dešimtmetį užčiuopė ir lietuviškų pagardų gamintojas UAB „Daumantai LT“, pirmasis rinkoje pasiūlęs ekologiškus kečupus, pomidorų padažus bei majonezus.

„Pasaulinių tendencijų stebėjimas, dalyvavimas tarptautinėse maisto pramonės parodose mus paskatino formuoti tautos požiūrį į sveikesnę gyvenseną, todėl buvo priimtas iššūkis pirmiesiems imtis ekologiškų produktų gamybos. Šis sprendimas pasiteisino ir tapo tęstine veikla nuolat siūlant iš aukščiausios kokybės ingredientų pagamintą produkciją“, – pasakoja „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.

Ekologiškas produktas – kas tai?

Ekologiški maisto produktai yra pagaminti aplinkai draugišku būdu, gamybos procese atsisakant sintetinių pesticidų bei trąšų. „Ekoagros“ atstovas T. Demikis pabrėžia, kad jų gamyba yra griežtai reglamentuojama Europos Sąjungos teisės aktuose ir tik juos atitinkantys bei sertifikuoti produktai gali būti įvardijami kaip ekologiški.

„Daumantų“ plėtros vadovas D. Grinkevičius pažymi, kad ekologiški produktai nuo kitų skiriasi tuo, kad net 95 proc. jų gaminimui naudojamų žaliavų turi būti ekologiškos ir ekologiškai užaugintos. Specialistas taip pat pabrėžia, kad tokios žaliavos yra ženkliai brangesnės nei įprastos, tad ekologiškų produktų kaina prekybos centruose atitinkamai yra didesnė.

Pagardų gamintojas „Daumantų“ šiuo metu vienintelis Lietuvoje siūlo ekologišką pomidorų padažą, pagamintą iš Lietuvoje užaugintų, sertifikuotų pomidorų bei majonezą su jūros druska.

Nori žinoti, iš kur atkeliauja jų maistas

Sertifikavimo specialistas T. Demikis pastebi, kad ekologinės gamybos metodų pritaikymas tampa vis svarbesnis, nes didėja žmonių sąmoningumas ir poreikis žinoti, iš kur atkeliauja maistas, esantis ant jų stalo.

„Žmonėms rūpi, ar gyvūnams buvo suteiktos tinkamos gyvenimo sąlygos, ar buvo tenkinami natūralūs jų fiziologiniai poreikiai, ar jie galėjo laisvai judėti ir ganytis. Atsakingas vartojimas šiandien yra kryptis, į kurią orientuojasi vartotojai“, – pasakoja specialistas.

Nuo šių, vartotojų diktuojamų poreikių, stengiasi neatsilikti ir verslas, savo veikloje pritaikantis atsakingus ir sąmoningu vartojimu grįstus sprendimus. „Daumantų“ atstovas D. Grinkevičius užsimena dar apie praėjusiais metais priimtą sprendimą iki 2025-ųjų visiškai atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių savo gaminiuose.

„Didžiojoje dalyje gaminamų majonezų naudodami laisvai laikomų vištų kiaušinius, suteikiame galimybę „Daumantų“ produkcijos mylėtojams žinoti, kas puikuojasi ant jų pusryčių stalo. Sąmoningas vartojimas turi prasidėti nuo mūsų pačių“, – teigia D. Grinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.