Tik neapsijuokite: štai kaip iš tiesų reikia valgyti šiuos patiekalus

Valgymo etiketas – tai, kaip elgiamės prie stalo, kaip sėdime ar naudojamės įrankiais – gali ne tik išduoti mūsų kilmę ar įpročius, bet ir pakišti koją bendraujant su kitų šalių atstovais. 

Kaip valgytumėte šį populiarų meksikietišką užkandį – rankomis ar su šakute ir peiliu?<br> 123rf nuotr.
Kaip valgytumėte šį populiarų meksikietišką užkandį – rankomis ar su šakute ir peiliu?<br> 123rf nuotr.
 Buritas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Buritas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kesadilija.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kesadilija.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Nuogas“ buritas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
„Nuogas“ buritas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Salotos.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Takai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Takai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Lydyto sūrio užkandis (quesa con queso).<br>Pranešimo autorių nuotr.
Lydyto sūrio užkandis (quesa con queso).<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2019-11-23 10:03

Nors stalo etiketo taisyklės tampa vis liberalesnės ir paprastesnės, neretai iškyla klausimas, kaip prie stalo elgtis su Lietuvoje vis labiau populiarėjančiu meksikietišku maistu ir neapsijuokti – geriau valgyti „grakščiai“ ar rizikuoti išsitepti?

Vietoje šakutės – tortilijos

Pirmojo Lietuvoje meksikietiško maisto tinklo „No Fork Mexican Grill“ įkūrėjai Emilis Kičiatovas ir Lukas Tranavičius sako, kad Lietuvos gyventojai meksikietišką maistą atrado ir pamėgo visai neseniai. 

„Meksikietiškų restoranų galima rasti kone visuose didžiausiuose pasaulio miestuose. Meksikos virtuvė labai lanksti – ji puikiai pritaikoma ir vegetarams. Meskikietiškas maistas dabar net labai madingas, kitaip tariant, yra „ant bangos“. 

Meksikietiškas maistas populiarus dar ir dėl to, kad jo gamyba turi gilias tradicijas, o valgymo etiketas nėra apipintas taisyklėmis ir reikalavimais, atvirkščiai, labai liberalus. 

Netgi juokaujame, kad pagrindinį meksikietišką patiekalą – takus – būtina valgyti atsistojus, kitaip nepajusite viso skonio. 

Tai puikiai atspindi ir visą meksikietiškos virtuvės kultūros filosofiją, nes didžioji dalis patiekalų yra valgomi tiesiog rankomis, o vietoje šakutės naudojama meksikietiška duona – tortilijos, kuriomis kabinamas maistas“, – sako  Vilniaus „Akropolyje“ duris atvėrusio restorano vienas iš įkūrėjų E.Kičiatovas.

Gamina valgytojų akivaizdoje

Vieni populiariausių ir už Meksikos ribų žinomi patiekalai: takai, buritai, tortilijos, kukurūzų paplotėliai (angl. nachos), gvakamolė ar salsa. Šių patiekalų pagrindas – kukurūzai, pupelės daržovės, mėsa. Patiekaluose gausiai naudojamos aitriosios ir saldžiosios paprikos, svogūnai ar česnakai, taip pat kuminai, kalendros, raudonėliai, kakava ar cinamonas.

„Sodrūs aromatai, ryškios spalvos, prieskonių įvairovė ir skoniai, kurie išlieka ilgam – tokias asociacijas dažniausiai kelia viena populiariausių pasaulyje, gilias tradicijas turinti meksikietiško maisto virtuvė, kurią atranda vis daugiau žmonių. Ši virtuvė žinoma nuo majų ir actekų laikų, ji formavosi susimaišius indėnų ir ispanų virtuvėms. 

O populiarioji meksikiečių virtuvė, dar geriau žinoma kaip „tex-mex“, kilo iš Teksaso. Meksikoje labai populiaru įvairius patiekalus gaminti prieš klientų akis – tiesiog gatvėje arba namuose, o po to pardavinėti juos „ant ratų“, pavyzdžiui, važiuojant per miestą dviračiu ar maisto furgonu“, – pasakoja L.Tranavičius. 

Panašiu principu dirbantis restoranas „No Fork Mexican Grill“ siekia įrodyti, kad šviežią maistą galima patiekti kur kas greičiau nei šaldytą ar iš pusfabrikačių pagamintus patiekalus.

Valgyti grakščiai ar nebijoti išsitepti?

E.Kičiatovo teigimu, kad ir koks estetiškai patrauklus maistas būtų, neretai kyla klausimas, kaip jį valgyti, ar būtina naudoti įrankius.

„Labiausiai žmonės baiminasi valgyti rankomis, nes rizikuoja apsitaškyti ir išsipurvinti drabužius, bijo, kad maistas neištižtų ant rankų ar į lėkštę. Iš tiesų meksikietiškos virtuvės esmė ir yra ta, kad išsitepti netgi būtina. Valgymas rankomis yra klasikinis takų, buritų ar tortilijų valgymo metodas, leidžiantis labiausiai pasimėgauti maistu. 

Tačiau nieko tokio, jeigu žmonės pirmiausiai susipjausto maistą gabaliukais ir po to valgo šakute – juk tai labai individualu“, – sako restorano meksikietiško maisto kultūros žinovai. 

Anot L.Tranavičiaus, kelios taisyklės gali padėti išvengti išsitepimo ir meksikietišką maistą valgyti grakščiau.

„Buritai dažniausiai yra susukami į foliją būtent tam, kad tvirčiau laikytųsi, padažai  neišbėgtų, o mums būtų patogiau valgyti, tačiau neretai vis tiek bandoma valgyti išsivyniojus. Dar blogiau, jeigu valgoma su peiliu ir šakute. Jeigu jau norite valgyti šakute, verčiau siūlome rinktis „nuogą“ buritą, kuris paprastai būna patiekiamas lėkštėje, o klientas jau renkasi – iš karto viską susimaišyti, ar kiekvieną ingredientą ragauti atskirai“, – pataria L.Tranavičius.  

Takus, pasak jo, patariama valgyti laikant virš kito tako, kad iškritusius ingredientus būtų lengviau suvalgyti vėliau – viską, kas iškrito, galima pabaigti valgyti šakute, arba gabaliuku tortilijos. 

Dar vienas dažnai pasitaikantis klaidingas įsitikinimas, E.Kičiatovo teigimu, – žmonės tikisi, jog susuktas buritas bus karštas patiekalas. 

„Neretai klientai tikisi gauti karštus buritus, o gavę kambario temperatūros patiekalą prašo pašildyti. Atstovaujame amerikietiškų buritų kultui ir naudojamės pasaulyje plačiai paplitusia technika – pašildome tortilijos lakštą, į vidų susukame mėsą, ryžius, pupas ir įvairias šviežias, vėsias daržovių salsas, todėl galutinis rezultatas būna kambario temperatūros.

Meksikoje į buritą sukami tik ryžiai, pupos ir mėsa, o daržovės ir padažai patiekiami atskirai. Norintiems visiškai karšto patiekalo rekomenduojama rinktis kesadiliją su daug lydyto sūrio“, – patarė naujosios meksikietiškos virtuvės Vilniaus „Akropolyje“ vienas iš vadovų E.Kičiatovas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.