S. Griaznovos vyro gimines sužavėjo paprastas lietuvių mėgstamas patiekalas

Kalėdos supermodelio Svetlanos Griaznovos-Acquistos (46 m.) ir jos sutuoktinio gydytojo Angelo Acquistos (65 m.) namuose Niujorke, kuriuose susirenka gausi itališka Angelo šeima, būna kupinos įvairaus maisto ir šurmulio.

Svetlanos Griaznovos šeimą per šventes visuomet pradžiugina paprastas lietuviškas patiekalas.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
Svetlanos Griaznovos šeimą per šventes visuomet pradžiugina paprastas lietuviškas patiekalas.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
Svetlana neslepia valganti viską, ką mėgsta, o išlikti lieknai padeda kelios taisyklės.<br>„Instagram“ nuotr.
Svetlana neslepia valganti viską, ką mėgsta, o išlikti lieknai padeda kelios taisyklės.<br>„Instagram“ nuotr.
Svetlana ir Angelo Acquistos į maisto gaminimą įtraukia ir vaikus – Alessandrą, dvynius Nicholą ir Salvatore.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Svetlana ir Angelo Acquistos į maisto gaminimą įtraukia ir vaikus – Alessandrą, dvynius Nicholą ir Salvatore.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Svetlana neslepia valganti viską, ką mėgsta, o išlikti lieknai padeda kelios taisyklės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Svetlana neslepia valganti viską, ką mėgsta, o išlikti lieknai padeda kelios taisyklės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pica.<br> 123rf nuotr.
Pica.<br> 123rf nuotr.
 Kepta lašiša.<br> 123rf nuotr.
 Kepta lašiša.<br> 123rf nuotr.
 Mėsos kukuliai pomidorų padaže.<br> 123rf nuotr.
 Mėsos kukuliai pomidorų padaže.<br> 123rf nuotr.
S.Griaznova – viena ryškiausių podiumo žvaigždžių, kilusių iš Lietuvos.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
S.Griaznova – viena ryškiausių podiumo žvaigždžių, kilusių iš Lietuvos.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Svetlana neslepia valganti viską, ką mėgsta, o išlikti lieknai padeda kelios taisyklės.<br>„Instagram“ nuotr.
Svetlana neslepia valganti viską, ką mėgsta, o išlikti lieknai padeda kelios taisyklės.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 30, 2019, 7:04 PM

Silkė pataluose yra patiekalas, kurio per kiekvienas Kalėdas nekantraudami laukia Svetlanos vyras Angelo ir jo giminaičiai italai.

Silkė pataluose italams labai patinka, nes itališkoje virtuvėje jokių receptų su šia žuvimi nėra.

„Ir man silkė – pats skaniausias dalykas, pagrindinis desertas. Per Kalėdas visada ruošiu silkę pataluose, dažniausiai drauge su į svečius atvažiavusia savo mama.

Taip pat kartu su mama kepame įvairius pyragėlius, žuvį tešloje“, – sakė jau dvidešimt metų Niujorke gyvenanti iš Šalčininkų kilusi S.Griaznova-Acquista.

Kalėdos Acquistų namuose būna kupinos įvairaus maisto ir šurmulio.

Visiškai kitaip švenčiami Naujieji metai. Dažniausiai per šią šventę Svetlana su Angelo ir trimis vaikais – 12-mete Alessandra ir dešimtmečiais dvyniais Nicholu ir Salvatore – išvažiuoja kur nors į šiltuosius kraštus pasikaitinti.

„Būna, kad ir 12 valandos nesulaukiame, jei vaikai nusprendžia eiti anksčiau miegoti“, – prisipažino S.Griaznova-Acquista.

Ir lieknos nori valgyti

Pokalbis su Svetlana neatsitiktinai pasisuko apie maistą.

Sunku patikėti, bet maistas puikią figūrą turinčios moters šeimos gyvenime užima ypatingą vietą. Jos sutuoktinis yra parašęs net tris knygas apie mitybą ir maisto gaminimą.

Prie puodų nesibodi stoti ir pati Svetlana. Kartu su dviem bičiulėmis – viena taip pat kilusia iš Lietuvos, o kita – iš Meksikos – Svetlana net turi bendrą socialinio tinklo „Instagram“ paskyrą apie maistą „Skinny Wants To Eat“ („Liekna nori valgyti“) ir to paties pavadinimo tinklaraštį.

„Instagram“ paskyroje trys lieknos bičiulės dalijasi savo atradimais: kur ir ką kuri skanesnio ragavo, taip pat savo pačių ruoštų patiekalų receptais.

Svetlana pasakojo, kad paskyra apie maistą pavasarį atsirado atsitiktinai.

„Mes, trys draugės, labai dažnai susitinkame ir daug laiko praleidžiame kartu. Dažniausiai susiburiame prie stalo: valgome savo pačių pasigamintus pietus ar vakarienę, prieš tai drauge perkame maisto produktus arba einame kur nors į restoraną.

Kalbos neretai sukasi apie maistą. Nuolatos viena kitos klausiame: „O tu buvai šitame restorane?“ Arba nuėjusios į restoraną po to aptarinėjame: „Buvo skanu, bet pačios gal pagamintume kiek kitaip, sveikiau.“

Pavyzdžiui, restoranuose dažnai patiekalai skaninami sviestu, o mudu su vyru sviesto nevartojame – visur pilame tik alyvuogių aliejų“, – pasakojo Svetlana.

Ilgainiui draugės pastebėjo, kad ir aplinkiniai domisi tuo, ką ir kaip paruošto jos valgo, kokiuose restoranuose lankosi. Taip kilo idėja sukurti „Instagram“ paskyrą apie maistą ir sveiką, subalansuotą gyvenseną.

Norintiems numesti svorio – mamos receptai

Ruošdama valgį Svetlana atsižvelgia ir į savo sutuoktinio Angelo rekomendacijas, kurias galima rasti jo pirmojoje dar 2006 metais išleistoje ir bestseleriu tapusioje knygoje „Viduržemio jūros regiono receptai“ („Mediterranean Prescription“).

Pavadinimas ironiškas. Čia žodis „receptai“ pavartotas ne valgių, bet vaistų receptų prasme.

Knygoje pulmonologas ir vidaus ligų gydytojas A.Acquista aprašė bėdas, susijusias su persivalgymu, ir jų sprendimo būdus, patarė, kaip teisingai maitintis. Su skaitytojais jis pasidalijo ir savo italės mamos valgių receptais.

„Knygos atsiradimo istorija labai įdomi. Angelo neretai savo pacientams sakydavo: „Turite problemų su širdimi, todėl rekomenduočiau numesti šiek tiek svorio. Štai mano mamos gaminamų patiekalų, kuriuos ir pats valgau, receptai.“

Ant vaistų recepto lapelio jis surašydavo patiekalų, kuriuos reikėtų valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, receptus. „Ateikite po savaitės, duosiu naujų receptų“, – dar pasakydavo.

Jo pacientai, vadovaudamiesi šiais receptais, pasiekdavo puikių rezultatų. Taip Angelo kilo mintis parašyti knygą, į kurią būtų įtraukti jo mamos receptai. Knygoje jis moko, kaip per dvi savaites numesti 15 svarų (apie 7 kilogramus).

Visi Angelo aprašyti būdai yra ne vieno žmogaus išbandyti praktiškai ir jie tikrai veikia! Juk knygą jis rašė ne šiaip sau remdamasis asmenine nuomone, bet medicinos tyrimais“, – pasakojo S.Griaznova-Acquista.

Maisto gaminimas – abiejų aistra

Moteris pasidžiaugė, kad dabar, praėjus beveik 15 metų po to, kai jos sutuoktinis parašė minėtą knygą, jau visi pripažįsta: Viduržemio jūros regiono mityba yra pati sveikiausia. Beje, minėta knyga – ne vienintelė, kurią parašė gydytojas A.Acquista.

Prieš aštuonerius metus jis išleido knygą „Viduržemio jūros regiono patiekalai: 25 gardūs receptai ir 7 Sicilijos superproduktai svoriui numesti“ („Mediterranean Meals: 25 Delicious Recipes and the 7 Sicilian Superfoods to Lose Weight“).

Dar viena knyga vadinasi „Viduržemio jūros šeimos stalas“ („The Mediterranean Family Table“). „Tą knygą mes iš esmės rašėme dviese. Čia yra ir kai kurie mano valgių receptai, kuriuos aš ruošiu vaikams – tai mūsų bendri mėgstami receptai, mūsų vaikų mėgstami receptai.

Pavyzdžiui, vienų makaronų, kuriuos labai mėgsta mūsų dukrelė, receptas net buvo pavadintas „Pasta a la Alessandra“.

Tai labiau mūsų šeimos knyga su mūsų fotografijomis, o pirma vyro knyga buvo nespalvota, tik su receptais ir jo patarimais“, – paaiškino Svetlana.

Taigi Acquistų šeimoje maistui skiriamas ypatingas dėmesys. Paklausta, kuris sutuoktinis dažniau stoja prie viryklės, Svetlana prisipažino, kad vis dėlto vyras.

„Aš iš jo to malonumo neatimu, nors ir pati labai mėgstu gaminti. Bet jis gamindamas atsipalaiduoja. Tai jo didelis pomėgis. Angelo patinka gaminti, patinka pirkti maisto produktus. Turbūt tai visada buvo jo kraujyje“, – sakė Svetlana.

Lašiša su apelsinu ir citrina

Iš A.Acquistos knygos „Viduržemio jūros šeimos stalas“: „Šį lašišos recepto, pateikto mano knygoje „Viduržemio jūros regiono receptai“, variantą pasiūlė mano žmona Svetlana. Daugybei vaikų patiekalas pagal šį receptą yra skanus, tačiau jame yra medaus, tad nereikėtų duoti jaunesniems nei 1 metų mažyliams. Geriausia, jeigu lašiša paliekama marinuotis pusantros valandos prieš ją kepant.“

Reikės (4–6 porcijoms):

  • 2 apelsinų sulčių
  • 1,5 citrinos sulčių
  • 2 v. š. sojų padažo
  • 2 v. š. medaus (nebūtina)
  • 3 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 kg lašišos filė su odele
  • 0,5 a. š. druskos
  • 0,5 a. š. juodųjų pipirų (nebūtina)

Dideliame kepimo inde sumaišykite apelsinų ir citrinų sultis, sojų padažą, medų (jeigu naudosite) ir alyvuogių aliejų. Pamaišykite masę, kad suskystėtų medus.

Apibarstykite iš abiejų pusių lašišą druska ir pipirais (pipirais tik tuomet, jeigu lašiša skirta vien suaugusiesiems). Įdėkite lašišą į sulčių mišinį ir marinuokite šaldytuve 45 min.

Įkaitinkite orkaitę ar kepsninę iki aukštos temperatūros. Pašaukite lašišą į orkaitę ar kepsninę odele į apačią ir kepkite 10–12 min., nelygu jos storumas.

Mažiems vaikams sutrinkite žuvį šakute, užpilkite papildomai alyvuogių aliejaus, kad taptų kreminės tekstūros. Patiekite minkštesnę dalį tiems, kuriems patinka švelnesnė tekstūra (mėgstantiems išraiškingesnį skonį patiekite labiau sukepusią dalį). Užpilkite šaukštu sultis, kuriose kepė patiekalas, ant lašišos ir iškart patiekite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.