Lietuvių sukurtame padaže – viena rečiausių daržovių pasaulyje

„Juoduoju auksu“ virtuvės šefų pramintas juodasis česnakas palengva skinasi kelią į lietuvių virtuves. Šalies restoranams vis aršiau besivaržant dėl geriausiojo vardo, virtuvės šefai neretai būna priversti sukti galvą, kuo nustebinti kokybiško maisto mylėtojus.

 Lietuvių sukurtame padaže – viena rečiausių daržovių pasaulyje.
 Lietuvių sukurtame padaže – viena rečiausių daržovių pasaulyje.
 „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.
 „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.
 Restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.
 Restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 8:44 AM

Ir ne veltui – lietuviški restoranai jau skina laurus tarptautiniuose konkursuose, o liaupsės jų kūrybai – gula į tarptautinės žiniasklaidos puslapius.

„Juodasis česnakas, be abejonės, netruks tapti favoritu mūsų restorano meniu. Jo savybės – išskirtinės, padedančios atskleisti naujus skonius mėsos, žuvies bei kituose svečių jau pamėgtuose patiekaluose. Tai tikras unikumas, kuris dar tik žengia į šalies virtuves“, – sako restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.

Nuo virtuvės šefų neatsilieka ir gaminti namuose mėgstantys tautiečiai, diktuojantys naujas žaidimo taisykles maisto pagardų gamintojams Lietuvoje. Prieš daugiau nei 20 metų lietuviškų padažų ir pagardų gamintojas UAB „Daumantai LT“ pristatė pirmuosius produktus, netrukus užsitarnavusius mėgstamiausių titulą šalyje, tačiau besikeičiantys vartotojų poreikiai jau kelerius metus skatina gamintoją siekti naujų atradimų.

Bendrovės investicijos į gamybą, per pastarąjį dešimtmetį perkopusios 5 mln. eurų, yra tik viena dalis inovatyvios įmonės mąstysenos, tačiau technologinis pranašumas – dar ne viskas. Ne ką mažiau dėmesio įmonė skiria naujų receptūrų kūrimui, ingredientų paieškai, nuolatinėms kelionėms po pasaulines parodas. Derybų su prieskonių, žalumynų ir kitų padažų sudėtį turtinančių ingredientų tiekėjais, anot bendrovės atstovų, per mėnesį būna net iki penkiasdešimties.

„Skaičiuojame, kad paieškose užtrunkame ilgiau nei būname Lietuvoje“, – sako „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.

Pasak jo, įmonė nuo pat veiklos pradžios rinkosi inovacijų bei bandymų kelią, o tai atsispindi ir gaminių kūrime. D. Grinkevičius pastebi, kad šimtai „Daumantų“ maisto technologų sukurtų receptūrų galėtų atsidurti knygose, tačiau vartotojams yra pristatoma tik tai, kas geriausia.

Anot prekės ženklo plėtros vadovo, idėja padažuose pradėti naudoti juodąjį česnaką gimė vedant derybas su tiekėjais užsienyje, diskutuojant apie rečiausią maistą, patiekalus bei daržoves.

„Apie juodąjį česnaką buvome girdėję, tačiau to, kad jis yra kone deficitinis ingredientas daugelyje šalių, nežinojome. Pavyzdžiui, Australijoje juodieji česnakai sudaro tik 0,02 proc. visos šių daržovių rinkos, kurios apimtys siekia net 13 000 tonų. Pažadintas smalsumas atvedė iki gamintojo Ispanijoje, su kuriuo neilgai trukus sutarėme bendradarbiauti“, – teigia D. Grinkevičius.

Retasis juodasis česnakas, „Daumantų“ atstovo teigimu, visa galva lenkia Lietuvoje įprastą baltąjį česnaką. Jis pasižymi švelniu, subtiliu skoniu, o fermentacijos proceso metu įgauna karamelizuotą, traškią plutelę. Daržovėje gausu ir sveikatai naudingų antioksidantų, padedančių išvengti tokių ligų kaip diabetas, Parkinsonas ar Alzhaimeris.

Būtent juoduoju česnaku gardintas barbekiu padažas „Black Garlic“ tapo tikra, praėjusių metų rudenį pristatytos naujosios „Daumantų“ „WOW MAMA“ linijos, pažiba. D. Grinkevičiaus teigimu, padažo pardavimų bumo tikimąsi pavasarį, kai atšilęs oras kvies lietuvius kepti ant grilio.

„WOW MAMA“ barbekiu padažai yra tiesiogiai susiję su šiltuoju sezonu, tad šiuo metu jie paklausesni užsienyje, kur oro sąlygos leidžia leisti laiką lauke. Situacija iš esmės turėtų pasikeisti atėjus pavasariui, juk geresnio grilio sezono palydovo nei barbekiu padažas tiesiog nėra“, – tikina D. Grinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.